Din baby forstår mere, end du tror
Det eneste, dit barn kan, er at spise, sove og græde – tror du… Men faktisk kommer baby til verden med en højt udviklet intuition og forstår, hvad du siger, og hvordan du har det.
Første gang du så din baby ind i øjnene, lagde du måske mærke til det. Dit barn kommer ikke ud med et udtryksløst, tomt blik. Tværtimod er det som at kigge ind i flere tusinde år gamle, vise øjne. Det kan du især opleve de første timer efter fødslen, hvor din lille nyfødte ligger og vænner sig til alt det nye omkring sig.
Lena Dyhrberg er forfatter til bogen 'Født Klog'. Hun har arbejdet som sundhedsplejerske i mere end 30 år, og hendes talrige erfaringer viser, at nyfødte ikke kun reagerer på din tone og mimik, men også de ord, vi siger til dem.
"Jeg er ikke i tvivl om, at dit barn lige fra fødslen forstår, hvad du siger. I mit job som sundhedsplejerske har jeg haft mange oplevelser hos nybagte familier, der har bekræftet mig i, at børnene forstår fra første færd", siger Lena Dyhrberg.
"Efter mine egne observationer læste jeg bogen ”Krop og Skrig” af den franske børnepsykiater og psykoanalytiker Caroline Eliacheff, som netop har forsket i kommunikation med det spæde barn. Det bekræftede mig i mine egne oplevelser med kommunikation for at etablere nærhed og forståelse. Jeg synes, det er væsentlig for nybagte forældre at vide, at det spæde barn forstår, hvad vi siger og forstår ordene. At vi derfor alle bør kommunikere med det nyfødte og lille barn. Den viden kan gøre det lettere at være forældre og lettere at være barn."
Tal med baby fra begyndelsen
Ifølge Lena Dyhrberg er det derfor vigtigt, at du taler med baby om stort og småt, helt fra begyndelsen. Det kan typisk være de små dagligdags sysler, der er samtaleemnet. Måske er du vant til at sige: ‘Nu skal du skiftes,’ Udvid det gerne med at fortælle dit barn, hvad du foretager dig undervejs, samt hvad der skal ske bagefter.
"Dit barn bliver ofte trygt af at få at vide, hvad der skal ske. Det giver en afklaring, og barnet falder til ro ved det", siger Lena Dyhrberg.
Stemme og toneleje er også vigtigt, når du taler med din baby. En munter stemme giver forventning om, at der venter noget sjovt forude, og generelt er det vigtigt, at du holder pauser, så dit barn har tid til at ‘svare’ med mimik, pludren eller kropssprog. Derfor er ro, tålmodighed og kærlighed nøgleord, hvis du gerne vil tættere på baby.
Det er særligt vigtigt at fortælle baby, når der skal ske noget anderledes, understreger Lena Dyhrberg. For eksempel hvis du skal have andre til at passe guldklumpen:
"Min oplevelse er, at små børn er meget nemmere at passe, hvis de ved, hvad der skal ske. Derfor kan du for eksempel sige: ‘Nu skal mor lige til tandlægen, så derfor skal du være ved mormor de næste par timer – og så kommer jeg og henter dig bagefter’. Det giver tryghed og forudsigelighed."
Sæt ord på følelserne
Dit barn forstår, hvad du siger, og også hvordan du har det. Derfor kan du med fordel øve dig i også at sætte ord på dine følelser.
"Det er ofte tydeligt, at mors og barns følelser er tæt på hinanden, og at dit barn reagerer på dine følelser", siger Lena Dyhrberg, som har besøgt mange familier, hvor barnet har grædt utrøsteligt den første tid, og i flere tilfælde oplevet, at barnets gråd var en reaktion på en hård fødsel.
"Jeg har ofte besøgt en familie, hvor fødslen ikke har levet op til forventningerne, og hvor det oven i har været hårdt, fordi barnet græd ulykkeligt", siger hun og fortsætter:
"Men når vi så har talt om fødslen, og moren satte ord på det, hun var ked af, så har jeg tit oplevet, at barnet holdt op med at græde og i stedet har lyttet opmærksomt. Når moren har fået lettet sit hjerte, ser barnet meget afklaret og tilfreds ud, som om det prøver at sige ‘nåh, var det bare det, der var galt’. Dine følelser smitter på den måde af på baby. Er du glad, reagerer den lille på det. Er du trist, ked af det eller bekymret, kan det smitte af på dit spædbarn."
Samtidig minder sundhedsplejersken om, at det er okay at have og vise sine følelser - særligt som nybagt mor:
"Du har lov at være ked af det. Det er fuldstændig i orden at vise dine følelser både de glade og de triste. Men du skal i stedet prøve at slippe den dårlige samvittighed, som jeg hører mange mødre fortælle at de oplever, når de er kede af det. Prøv i stedet at slippe den dårlige samvittighed sig højt: "Mor har det dumt i dag" eller "mor er ked af det i dag". ”Det har ikke noget med dig at gøre”. Kort og konkret, fortæller Lena Dyhrberg.
Din babys tårer kan også hænge sammen med følelser. Ofte har vi nemlig en tendens til at sige kolik, når et spædbarn græder meget, men Lena Dyhrberg understreger, at det lille barn også har følelser. Derfor behøver det ikke være noget fysisk, der gør ondt på det grædende barn. Igen kan det hjælpe at sætte ord på:
"Hvis du selv har en dum dag, og dit barn græder, så kan du sige: ‘Jeg kan høre, at du er ked af det. Jeg er også ked af det i dag. Men det er ikke din skyld’. Udover at dit spædbarn reagerer på dine følelser, kan gråden også skyldes, at dit barn har drømt eller tænkt på noget, det er blevet bange over."
"Det bedste, du kan gøre, hvis dit spædbarn græder i længere tid, er at være tilstede fysisk og mentalt. Hold om dit barn og sig: ‘Jeg kan høre, du er ked af det, jeg skal nok passe på dig’. Og hold gerne lidt tæt og fast for at genskabe noget af følelsen fra livmoderen," fortæller sundhedsplejersken.
LÆS OGSÅ: 15 spørgsmål om babys søvn
Tal med dit barn – ikke om det
Dine ord betyder også noget, når du ikke henvender dig direkte til barnet. Måske har du prøvet at sidde i mødregruppen med dit barn på skødet og fortalt, at du slet ikke har sovet i nat på grund af den lille terrorist. Og at du er dødtræt. Men netop fordi barnet opfanger dine ord, så kan dit lille barn opleve, at det er besværligt og kommer til at føle sig afmægtigt.
"Det er vigtigt, at du taler positivt om dit barn, når det er til stede. Du kan i stedet sige: ‘Ja, du har sovet lidt skidt i nat, nu må vi se, om ikke det går bedre i nat’. Tal ikke nedsættende og tal med udgangspunkt i, at barnet forstår, hvad du siger. Uanset om du tror på det eller ej," siger Lena Dyhrberg, som altid har følt det naturligt at se de mindste som små mennesker, der skal behandles med samme respekt som alle andre:
"Det handler om at anerkende dit barns følelser, og det er vigtigt for alle mennesker, at vi føler os forstået."
Den tanke kan du også bruge, når dit barn bliver ældre, og I står i supermarkedet, og begge er trætte. Dit barn græder, skriger og du siger: “Hold op med at være sur.” Men ifølge Lena Dyhrberg er det langt bedre at sige: “Jeg kan se, at du er træt, men hvis vi skynder os, så kan vi komme hjem og hygge os.” Lena Dyhrbergs mission er nemlig at få os til at være mere i kontakt med vores følelser og behandle vores børn med same respekt som voksne. Og så skal vi droppe de mange krav, der er til at være de perfekte forældre.
"Det kan virke som en hel videnskab at blive forælder i dag, og der er mange krav, man skal leve op til. Men ved at lytte og se opmærksomt på dit barn, og se på hvad det er for nogle signaler, det sender, kan du komme meget langt."
Denne artikel er oprindeligt udgivet i 27. februar 2010. Efter aftale med sundhedsplejerske Lena Dyhrberg er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.