Forkølelse: 6 råd der kan hjælpe din baby
Har din baby fanget en slem forkølelse? Vi har samlet 6 fif, der hjælper junior, når han er forkølet og fuld af snot.
Denne artikel er oprindeligt bragt d. 11. oktober 2013. Redigeret af Lea Holdgaard Hansen.
En slem forkølelse kan lægge et voksent menneske ned, så det er selvsagt heller ikke nogen fest for en baby at være snottet og sløj. Men heldigvis kan du som forælder hjælpe det stakkels lille menneske med at lindre ubehaget.
1. Lav et dampbad
Du kan afhjælpe tilstoppelsen i babys næse ved at lave et dampbad derhjemme. Lad det varme vand løbe i badet, og sæt dig med baby i badeværelset i 15 minutter, mens dampen fylder rummet op. Dampen løsner op i både bryst og næse.
2. Slå feberen ned
Hvis dit barn er ramt af feber, kan du efter lægens anvisning evt. give ham Panodil Junior for at slå feberen ned. Der er ingen grund til, at dit barn skal have unødigt ondt pga. en forkølelse og feber.
Men det er vigtigt, at du først snakker med lægen – han eller hun kan rådgive om dosering og anvendelse – og at du herefter følger indlægssedlen grundigt.
3. Hæv hovedenden på sengen
Det kan hjælpe at hæve hovedenden på babys seng en lille smule – det skaber nemlig lidt passage i den tilstoppede næse. Gør det ved at placere et par bøger under sengens ben i den ene ende, eller et par håndklæder under madrassen, men brug aldrig løse puder direkte i sengen til din lille baby.
4. Slip af med snottet
Selv voksne kan gå helt ned med flaget, når næsen er helt tilstoppet. Så forestil dig, hvordan baby har det. Han trækker primært vejret gennem næsen og har ingen muligheder for at pudse den, det stakkels lille pus.
Brug saltvandsdråber uden konserveringsmidler for at løsne op og bane vej i næsen. Saltvandet fortynder det seje snot, så baby lettere kan trække vejret gennem næsen. Herefter kan man anvende en næsesuger til at suge snottet ud af næsen. Gør det for eksempel, før baby spiser eller skal sove.
5. Hold styr på væskebalancen
Uanset babys alder så er det essentielt, at han får masser af væske, når han skal bekæmpe en forkølelse.
Hvis din baby er under 4 måneder, så hold dig til modermælk eller modermælkserstatning. Fra 4 måneders-alderen kan han desuden få lidt vand, som ikke længere behøver at være kogt. Lad dog gerne hanen løbe lidt, før du tapper vandet.
6. Vask dine hænder igen og igen og...
Det anslås, at bakterier på hænderne er skyld i helt op til 80 procent af infektionssygdomme, så det er vigtigt, at alle, der har med babyen at gøre, har rene hænder.
Husk også at rengøre babys egne hænder – fx med vådservietter – for den lille rod kan overføre smitte, når han putter sine fingre i munden. Og det gør de fleste babyer som bekendt flittigt.
Kilder: Sundhed.dk, Apoteket.dk og Sundhedsstyrelsens udgivelse: "Mad til små - fra mælk til familiens mad".
Gode råd ved sygdom
-
Forkølelse: 6 råd der kan hjælpe din baby
-
7 tip om børn og smertestillende
-
7 gode råd om bræk
-
Snot og forkølelse - hvad er fup og fakta
-
Feberkramper: Frygtelige, men ikke farlige
-
Er dit barn ramt af børneorm? Sådan slipper du af med de små hvide orme
-
Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet
-
Mæslinger: Alt du skal vide om den mest smitsomme børnesygdom
-
Zoneterapi: Hjælp baby mod stoppet næse
-
10 trin: Sådan tager du dit barn med til lægen
-
Atjuuu – sådan gør du, når næsen løber
-
9 myter om dit barns immunforsvar