Giv Pippis efterfølgere en chance
’Pippi Langstrømpe’, ’Peter Pedal’ og ’Klatremus’. Når vi læser højt for vores børn, vælger vi ofte bøger fra vores egen barndom, mens vi vælger nyere børnebøger fra. Det er synd, for de nye bøger skildrer ofte et univers, som er tættere på børnenes hverdag. Så måske skulle du bruge ferien på at ruske op i læse-højt-vanerne?
”Pippi, hun er en stærk pige, og hun har en hest og en abe,” siger min søn på 4 år.
Som de fleste nordiske børn kender han Pippi Langstrømpe, for han har fået læst historierne om den frække og sjove pige højt, inden han selv kunne sige ’Villa Villekulla’. Mange forældre vælger, ligesom jeg selv, at læse bøger for deres børn, som de kender fra deres egen barndom, og på den måde går de samme bøger igen generation efter generation. Og det er meget naturligt, mener bibliotekar Zenia Johnsen, der også driver sitet fortællingen.dk.
”I bund og grund handler det jo om, at forældrene har haft nogle gode oplevelser med bøgerne, som de gerne vil give videre til deres børn,” siger Zenia Johnsen.
Den fornemmelse kender Louise Warberg Hækkerup. Hun har en hel reol i kælderen fyldt med bøger fra sin egen barndom, og når hun skal læse højt for sine tre børn på 4, 7 og 9 år, er det ofte bøger som ’Folk og røvere i Kardemommeby’, ’Peter Pedal’ og Astrid Lindgrens bøger om Pippi og ’Emil fra Lønneberg’, der bliver hevet ned af hylden.
”For mig er det jo gensynets glæde. Jeg har fået dem læst højt som barn, derfor er det rigtigt sjovt at komme igennem alle de gamle igen, og så er det også lidt nostalgisk at læse dem for mine egne børn,” siger Louise Warberg Hækkerup.
Nye bøger – nye billeder
Men selv om det er nemt at forfalde til nostalgien, kan der være flere gode grunde til at læse andet end de gamle børnebøger højt for dine børn. Det mener Line Beck Rasmussen, der er forsker ved Center for Børnelitteratur.
”Nye bøger giver nye billeder af verden. Mange ting i dag er jo på en lidt anden måde end den tid, som Astrid Lindgren skildrer. Der er ikke noget i vejen med Pippi og ’Folk og røvere i Kardemommeby,’ men det er synd, hvis børnene ikke får et bredere perspektiv. Desuden er det med til at udvikle sproget at læse noget, der er lidt mere opdateret,” understreger Line Beck Rasmussen.
Forskeren peger på, at de børnebøger, der skrives i dag, tager emner op, som slet ikke behandles i de gamle børnebøger.
Skilsmisse eller saftevand?
”Skilsmisse og mobning er jo store ting, som rører sig i de her unger, og det kan være rart at læse om andre, som har de samme problemer, og se, at livet er svært. De ældre børnebøger er jo et andet sted i en anden tid. Børn i dag er langt fremme og får mange forskellige og mere nuancerede billeder gennem det, de ser i fjernsynet, end i de der gamle bøger, hvor man ved, hvem der er de gode, og hvem, der er de onde, og hvor det er meget sort-hvidt. Sådan er det ikke så meget mere,” forklarer Line Beck Rasmussen.
Det er børnebibliotekar Zenia Johnsen enig i, og derfor irriterer det hende, at forlagene bliver ved med at genudgive gamle seriebøger som eksempelvis ’De 5’-bøgerne, som – selv om de har underholdt generationer – ligger meget langt fra børnenes hverdag i dag.
“I ’De 5’ sidder de jo hele tiden og drikker saftevand og hører kassettebåndoptager. Børn i dag har jo PlayStation,” siger Zenia Johnsen.
Hun mener til gengæld, at børnebøger i dag virkelig har noget på hjerte. De tør en masse og vil ikke bare underholde for underholdningens skyld. Som eksempel giver hun bogen ’Pitbull-Terje går amok’, som handler om en dreng, hvis mor får en depression.
”Den bog er lavet med stor underfundighed og humor. Tidligere ville den måske have været socialrealistisk, tung og belærende, men i dag bruger man nogle helt andre virkemidler,” forklarer Zenia Johnsen.
Hold fast i de gamle
Der kan altså være god grund til at vælge lidt nyere børnebøger til højtlæsningen – også selv om de typisk er dyrere at købe og måske lidt sværere at finde. Det betyder dog ikke, at vi helt skal holde op med at læse de gode gamle bøger for vores børn. Ifølge Zenia Johnsen veksler de gamle bøger i kvalitet. Klassikere som Astrid Lindgrens bøger overlever gennem mange generationer, fordi de griber ind i tematikker, der er essentielle og universelle. Dem er der meget at hente i, for de er en del af vores historie og kultur.
Line Beck Rasmussen supplerer: ”Selv om jeg ikke synes, det er nok at læse ’Emil fra Lønneberg’, så kan Astrid Lindgrens bøger noget. Det er gode historier, som er godt skrevet og egner sig til at blive læst højt, og så kan vi skabe et fællesskab omkring dem,” understreger børnelitteraturforskeren.
Det kan de gamle bøger – det kan de nye
Derfor skal du læse klassikerne for dine børn:
Når du læser de gamle bøger højt, giver du gode oplevelser fra din barndom videre til dine egne børn – det er en god oplevelse i sig selv!
Bøger om Pippi Langstrømpe, Cirkeline og Peter Pedal er en del af vores fælles kulturarv. Når dine børn lærer disse figurer og historier at kende, bliver de indlemmet i et stort kulturelt fællesskab.
Klassikere bliver typisk klassikere, fordi de berører tematikker, som er universelle. De holder, med andre ord.
Derfor skal du supplere med nye bøger:
De nye bøger handler om temaer og problemer, som er tæt på dine børns hverdag, som skilsmisse og mobning. Bøgerne giver børnene mulighed for at opleve, at andre har det ligesom dem selv, og giver dem et bud på, hvordan de kan håndtere forskellige udfordringer.
Moderne bøger har en anden tilgang til tingene – de kan f.eks. behandle alvorlige problemer som depression og skilsmisse fra en humoristisk vinkel.
Den nutidige måde at skrive på udvikler sproget hos børnene mere end de gamle travere.
Guide til gode læseoplevelser for dig og dine børn
Blev du inspireret til at supplere klassikerne med nogle nye bøger på forrige side, men ved ikke rigtig, hvor du skal begynde? Vi har håndplukket en række gode, sjove og underfundige nye børnebøger, så I kan komme i gang med ferielæsningen.
3-5 år
Sjove og poetiske hverdagshistorier om den lille hundehvalp Morris og hans møder med virkeligheden, som når han er ude at bade, gå tur eller kommer til at sluge en strømpe.
Alt skildres fra hundehøjde og er både rørende og morsomt. bøgerne om ’Morris’, af Lotta Olsson & Maria Jönsson, Carlsen.
Pris 60 kr.
Putning er svært hyggeligt, og det kan ske, at den, der skal putte, selv kommer til at lukke øjnene lidt … En sød og ligefrem bog om kunsten at putte. Illustrationerne er levende, og historien er sikkert genkendelig for mange forældre og børn.
’Når far putter mig, indtil han sover’, af Mette Egelund Olsen & Lea Letén, Høst. Pris 149 kr.
Træd indenfor i en tosset, fantastisk og finurlig tankeverden! Da en frygtelig storm blæser hen over Byen ved Skrænten, flyver Lille Madsens hus, som ligger alleryderst ved skrænten, væk og over på Ben-Brækker-Bjerget! Alle i byen prøver selvfølgelig at redde Lille Madsen, hvilket både er ret dramatisk og ret sjovt. ’Da Lille Madsens hus blæste væk’, af Jakob Martin Strid, Gyldendal. Pris 150 kr.
6-8 år
Mika er bare 8 år, men han har stor lyst til eventyr. Han drager af sted igennem urskoven med rygsækken pakket for at finde sin fars gamle hule. Men det er en farlig færd, han har begivet sig ud på. En stemningsfuld og spændende historie om naturen.
’Mikas hule’, af Martin Keller, Gyldendal. Pris 99 kr.
’Mumitroldene’ bliver genudgivet i disse år. Historierne om det vidunderlige Mumi-univers er både tankevækkende, humoristiske og fulde af kant og uhygge, og de originale Mumifortællinger er slet ikke som de tegnefilm, vi kender. Janssons fortællinger er blandt de smukkeste børnelitterære klassikere, der findes. Og de holder! De tre første romaner om ’Mumitroldene’, af Tove Jansson, carlsen. Pris 350 kr.
Alfrida får et par røde støvler og et kram, og så er far rejst. Det gør ondt indeni at savne, men så opsøges Alfrida af et mytisk og vidunderligt væsen, en alfekat, som taler lidt gammeldags, og som har rejst over hele verden. ’Alfrida og Alfekatten’ er en original og god højtlæsningshistorie for især tænksomme og drømmende piger. Alfrida og Alfekatten’, af Annegret Friedrichsen, Multivers.
Pris 198 kr.
9-10 år
Ottoline Bruun er en pudsig lille pige, hvis yndlingsbeskæftigelse er at løse indviklede problemer og udtænke snedige planer. Historien er lun og sprudlende, og illustrationerne smelter sammen med handlingen, som er spændende.
’Ottoline og den gule kat’, af Chris Riddell, Carlsen. Pris 100 kr.
En skummel samling noveller, der kravler under huden – hvis de da ikke får det til at risle koldt ned ad ryggen på en. Peter Mouritzen er mester i at skrive stemningsfulde
historier med masser af dybde.
’Hekseringe’, af Peter Mouritzen, Høst & Søn. Pris 220 kr.
Miles Onsdag, 10 år – hittebarn og tøndebeboer – finder en engel og tager på en farlig rejse. Værs’go, en fantasybog, når den er allerbedst: Masser af nuancer, skarpe hovedpersoner og en spændende handling fortalt i et glidende sprog.
’Latterpaladset’, af Jon Berkeley, Gyldendal. Pris 329 kr.
Den nye dreng i 7. klasse, Pitbull-Terje, er en rigtig skidt fyr. Hjemme har han en livsfarlig pitbull, som han gerne slipper løs på pæne folk, og måske bankede han engang en mand. Det er en alvorlig fortælling om venskab, omsorgssvigt og om at være barn. Den er meget smukt og elegant fortalt, og trods temaet bliver romanen aldrig sentimental.
’Pitbull-Terje går amok’, af Endre Lund Eriksen, Gyldendal. Pris 229 kr.
Guiden er lavet i samarbejde med sitet Fortællingen.dk, der viser al den nyeste børnelitteratur.
Sommeren er oplagt til hyggelæsning i hængekøjen