Gravid uge 2

Gravid uge 2: Tillykke, du er nu gravid!

Du er gravid i uge 2, og der gror nu et embryo i din mave. I denne uge begynder jagten på symptomerne.

Tillykke! Du er nu ”rigtigt” gravid.

Selvom du ikke ser anderledes ud, end du plejer, er der alligevel fuld gang i miraklerne indeni dig. Sandsynligheden for, at du kan mærke noget, er dog stadig temmelig lav, og det er endnu alt for tidligt til, at symptomerne begynder at vise sig.

Fordi du endnu ikke har haft en udebleven menstruation, når du er gravid i uge 2, aner du sikkert heller ikke, hvad der foregår indeni dig. Men faktisk har du allerede fuldført 7,5 procent af din graviditet, hvis du ender med at føde på din terminsdag. Det betyder, at der nu er 259 dage tilbage.

Gravid uge 2

Din graviditetsuge: 3. uge (2+0 – 2+6)

Din graviditet i dage: 14-20

Dit barns gestationsalder: 1 uge

Dit barns mål: 0 gram og 0,5 mm

Dit trimester: Første trimester

Gravid uge 2: Din krop

Når du er gravid i uge 2, vil én sædcelle blandt millioner have vundet kapløbet og befrugtet dit modne æg. Ægget og sædcellen er smeltet sammen til én enkelt celle, som deler sig i rekordfart, og tre til fire dage efter befrugtningen har cellerne allerede delt sig 4-5 gange. Celleklumpen består nu af omkring 32 celler.

På dette tidspunkt vil celleklumpen typisk sætte sig fast i livmoderens slimhinde og grave sig dybt ind, så den ligger godt beskyttet. Det er også helt normalt, hvis denne proces tager lidt længere. I så fald vil udviklingen ofte være en anelse langsommere, og du kan derfor opleve, at din termin skubbes nogle dage, når du om cirka 10 uger er til nakkefoldsscanning.

Gravid uge 2: Din baby

Dit barn kaldes på dette tidspunkt et embryo, og det vil fosteret blive kaldt frem til uge 9. Det er lige nu på størrelse med et lille sesamfrø, vejer blot 0,1 gram og måler ikke mere end 2 mm – stort nok til at kunne ses med det blotte øje, hvis man ellers kunne se ordentligt derind.

Embryoet vil i løbet af den næste uge blive beskyttet af en slimprop, som kroppen danner i livmodermunden samt et immunforsvarende protein, som forhindrer det i at blive udstødt fra kroppen.

Kønnet blev bestemt i det øjeblik, ægget blev befrugtet. Var sædcellen bærer af et Y-kromosom, bærer du på en lille dreng (XY), mens det bliver en pige (XX), hvis sædcellen bar et X-kromosom.

Det lille liv i din mave består nu af tre lag, hvorfra alle barnets organer bliver udviklet. Det ydre lag kaldes ektoderm, og det er her, at hud, hår negle, øjets linse og emalje udvikles fra. Mesoderm, det midterste lag, udvikler blandt andet skelettet, muskler, hjertet, lymfesystemet, milten, kønsorganerne m.m. Det inderste lag, kaldet endoderm, udvikler bl.a. lunger, lever, bugspytkirtel, urinblære, skjoldbruskirtel og tarmenes slimhinde.

Når sædcellen og ægget er blevet forenet til én celle, der kaldes en zygote, vil den dele sig igen og igen på sin rejse ned gennem æggelederen til livmoderen. Cellerne begynder at specialisere sig, så de hver har en funktion: Nogle celler bliver til det kommende foster. Andre celler er forstadier til moderkagen.

Gravid uge 2: Tegn på graviditet

Selvom du officielt er gravid, ved du det ikke endnu, og derfor vil du formentlig ikke mærke til de tidlige graviditetssymptomer, din krop allerede er begyndt at sende. Det mest almindelige, når du er gravid i uge 2, er altså, at du ikke kan mærke nogen som helst forandring fra normalen.

Dog vil omkring 10-15 % af alle gravide kvinder opleve en lille blødning, når ægget sætter sig fast i livmoderen. Det kalder man en implantationsblødning, og det er helt ufarligt. Selvom det kan gøre dig bekymret, er det er et godt tegn, der blot viser, at ægget sætter sig fast i din krop. Det er altså ikke nødvendigvis farligt, hvis du bløder tidligt i din graviditet, og omkring 1 ud af 4 kvinder vil opleve at bløde i første trimester, uden det har nogen konsekvenser.

Hvis du føler, at din partner gør alt forkert, eller at spisetid er en anelse mere kvalmefremkaldende, end den plejer at være, kan det være tidlige tegn på de humørsvingninger og den morgenkvalme, som op mod 90 % af alle gravide vil opleve i større eller mindre grad i første trimester.

Sådan beregner du din terminsdato

Din endelige terminsdato vil blive besluttet ved nakkefoldsscanningen omkring uge 12, men du kan allerede begynde at lave et estimat nu. Den foreløbige terminsdato vil nemlig altid ligge 40 uger fra den første dag i din seneste menstruation, men det betyder ikke, at det lige nøjagtigt er den dag, dit barn vælger at komme til verden.

Du kan udregne din terminsdato ved at bruge vores terminsberegner, som du finder her.

Holder du ikke styr på, hvornår den første dag i din seneste menstruation nu var, kan en ultralydsscanning hjælpe dig med at fastsætte din terminsdag.

Det skal du vide om uge 2

Du er blevet gravid, fordi du og din partner havde ubeskyttet samleje omkring din ægløsning i begyndelsen af ugen. Måske er du blevet gravid, fordi beskyttelsen svigtede, eller måske har I netop oplevet, at jeres fertilitetsbehandling virker. Tillykke.

Ved udgangen af uge 2 eller i begyndelsen af uge 3 vil det befrugtede æg sætte sig fast i livmoderens slimhinde, hvor det skaber sig et godt og sikkert hjem, som dit barn skal bo i frem til fødslen.

Gravid uge 2: Sundhedstips

Du skal fortsætte med at tage et dagligt skud folinsyre på 400 mikrogram. Husk også at spise sundt og varieret og husk, at det er en skrøne, at du skal spise for to. Især grønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål er godt for din voksende baby i maven, mens du med fordel kan holde dig væk fra de sukkerholdige sager.

Motion af moderat intensitet er også godt for både dig og dit barn, men lad endelig være med at kaste dig ud i en ny kampsport, hvis du ikke er vant til at dyrke den type aktivitet. Det er heller ikke nu, du skal træne op til et maraton.  

De næste mange måneder bør du også undgå alkohol, rygning og andre euforiserende stoffer. Drik i stedet rigeligt med vand og tilføj eventuelt citronskriver eller mynte for at få mere smag.

Til dig, der venter tvillinger 

Allerede nu er det afgjort, om du venter tvillinger, men du vil ikke selv vide det, før du har været til den første ultralydsscanning.

Hvis et æg har løsnet sig fra æggestokken og delt sig i to, efter det er blevet befrugtet af sædcellen, vil du få enæggede tvillinger. I så fald vil dine børn have samme genetiske udtryk og dermed også samme køn. De vil ligne hinanden meget, men f.eks. vil deres fingeraftryk ikke være helt identiske.

Du kan også blive gravid med tvillinger, fordi to æg har løsnet sig fra æggestokkene på samme tid og begge er blevet befrugtet af hver sin sædcelle. De to æg har derefter fundet hver sin plads i livmoderen, hvor de har sat sig fast som tveæggede tvillinger. Venter du tveæggede tvillinger, vil dine børn ikke nødvendigvis ligne hinanden mere end andre helsøskende, og deres køn kan også være forskellige. Denne type af tvillinger er den mest normale – særligt hvis du er blevet gravid ved hjælp af fertilitetsbehandling.

Gravid uge 2: Ugens tip til mor

Hvis du kan, så prøv at vente lidt med at købe en graviditetstest. De fleste tests er nemlig først sikre fra den dag, din menstruation udebliver, selvom de også ofte kan give et positivt svar fire-fem dag før. Derudover er der stor chance for, at du bliver skuffet. Uanset hvad så brug altid morgenurinen, når du tester.

Gravid uge 2: Ugens tip til partneren

Kan du allerede mærke, at din partner er blevet mere ustabil i humøret? Hun kan ikke rigtig skyde skylden på hormonerne endnu, og sandsynligvis er det alle tankerne og forventningerne, som er årsagen. Men det er bare at vænne sig til det, for snart begynder graviditetshormonerne at løbe løbsk. Hun græder af ingenting, bliver hurtigere sur og får mange underlige ønsker. Prøv at være lidt overbærende, og giv hende lidt ekstra service.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010, har arbejdet på flere hospitaler og har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation i graviditeten til fødsler og tiden efter fødslen.

Hun har siden 2021 været jordemoder på Holbæk Sygehus, og har tidligere haft sin private jordemoderpraksis i København.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 2
Foto: Stephansen Photography