Ondt i maven gravid uge 20 graviditeten

Gravid uge 20: Du er halvvejs!

Du er gravid uge 20 og er nu cirka halvvejs gennem din graviditet. Uanset om det er din første graviditet eller du er flergangsgravid, har du formentlig allerede mærket spark.

Tillykke! Du er nu halvvejs i mål.

Når du er gravid i uge 20, har du gennemført halvdelen af din graviditet, hvis du er heldig at føde på din terminsdag. Måske har du allerede været til 2. trimesterscanning og hvis ikke, skal du det sikkert lige om lidt. Tag din partner eller en anden person med – det er en stor oplevelse, som er værd at dele med nogen - også hvis du vil kende til dit barns køn.

De fleste gravide kan mærke spark, når de er kommet halvvejs igennem graviditeten. Måske kan du også?

Barnet vokser, og fostret måler i denne uge cirka 23 centimeter og vejer omkring 280-300 gram.

Gravid uge 20

Din graviditetsuge: 21. uge (20+0 – 20+6)

Din graviditet i dage: 140-146

Dit barns gestationsalder: 18 uger

Dit barns mål: 300 gram og 23 centimeter (hoved-hæl-mål)

Dit trimester: Andet trimester

Scanning gravid uge 20 0 fosterets organer livmoderen

Din graviditetsuge er fyldt med spændende ting. Du skal nemlig til gennemscanning, og måske kan du mærke liv fra fostret i livmoderen. Foto: Jordemoder.dk

Gravid uge 20: Din krop

Kan du mærke den boblende fornemmelse eller sommerfugleslagene?

Når du er gravid i uge 20, kan du også som førstegangsgravid være heldig at mærke de første, små spark. Følelsen kan dog være svær at definere, og ligger din moderkage mellem din baby og dit maveskind, bliver det ikke nemmere at mærke barnets bevægelser. Selvom man plejer at sige, at førstegangsgravide typisk mærker spark omkring uge 20, kan det derfor være, at du må vente lidt endnu. Har du født før, har du formentlig allerede mærket bevægelserne fra junior.

Har du mærket barnets bevægelser, skal du dog ikke regne med, at det sker hver dag, da sparkene stadig er uden meget kraft og derfor kun mærkes, når fostret sparker hårdt til. Først fra uge 24 skal du kunne mærke dit barn bevæge sig dagligt.

Gravid uge 20: Din baby

Du kan fint begynde at fortælle junior i maven, når han eller hun sparker lidt rigeligt. Fosteret begynder nemlig at kunne høre lyde, og han eller hun ligger nu og lytter til sin omverden, mens der bliver ”trænet” med stræk-, gribe- og drejeøvelser. Hidtil har dit barn mest trænet grovmotorikken, men nu tager baby også fat på mindre muskler som for eksempel øjenmuskulaturen.

Når du er gravid i uge 20, er grundlaget for hukommelse og tænkning også ved at blive dannet i hjernen. De nerveceller, som betjener smag, lugt, syn, følelse og hørelse, udvikles nu i hver sin hjernedel, mens de komplekse forbindelser mellem nervecellerne dannes.

Fostret er stadig i rivende udvikling, og i øjeblikket sover din lille baby lige så meget som et nyfødt barn. Det er bare ikke sikkert, at det sker, når det passer dig. Det kan du lige så godt begynde at vænne dig til, for ifølge en undersøgelse fra den britiske virksomhed Snüz, sover syv ud af 10 nybagte forældre i snit tre timer mindre per nat i løbet af barnets første leveår.

Gravid uge 20: Tegn på graviditet

Når du er gravid i uge 20, er det ikke usædvanligt, hvis du døjer med en del småirriterende gener og symptomer. Nogle kan være lettere gener, andre mere generende, og måske er du begyndt at tænke mere over din egen barndom.

  • Fysiske gener kan f.eks. være:
  • Ømhed i nederste del af maven
  • Svimmelhed
  • Halsbrand
  • Forstoppelse
  • Kramper i læg
  • Smerter og ømhed i ryggen og lænden.

Det skal du vide om uge 20

Mellem graviditetsuge 18 og 21 kan du komme til 2. trimesterscanning. Ultralydsskanningen, der også kaldes en misdannelsesscanning eller gennemscanning, har til formål at tjekke moderkagens placering og undersøge, om dit foster er udviklet normalt i maven. Din jordemoder eller sygeplejerske vil gennemgå fosterets hoved, ryg, bugvæg, hjerte og mave- og tarmsystem samt nyrer, blære, arme og ben for at se, om alt er, som det skal være, eller om der kan være eventuelle misdannelser. Derudover vil de også se på, hvordan fosteret bevæger sig, og om der er en normal mængde fostervand.

Mens nogle misdannelser – f.eks. rygmarvsbrok eller manglende nyrer – er så tydelige, at de næsten altid bliver opdaget, vil andre være svære at se på en scanning, og derfor kan du risikere, at de først viser sig, når barnet er født. Det gælder blandt andet misdannelser i hjertet.

Somme tider finder man også en tilstand hos fostret, der ikke nødvendigvis er et problem. F.eks. kan nyrerne se anderledes ud i uge 18-21, men vil i løbet af de næste uger udvikle sig normalt. Derfor kan du godt opleve at gå fra din 2. trimesterscanning med en ny scanningstid i uge 32-34.

Finder I en misdannelse, vil du blive tilbudt vejledning herefter. Ved alvorlige misdannelser vil man i mange tilfælde lave yderligere undersøgelser som f.eks. en fostervandsprøve for at undersøge barnets kromosomer. Er misdannelsen ikke alvorlig, er det alligevel godt, at din læge eller jordemoder er opmærksom på den, så de kan tage hensyn ved fødslen.

Undersøgelsen kan vare op til en time, og det er op til dig selv, om du vil tage imod den.

Vil du kende til dit barns køn, kan du få det at vide til misdannelsesscanningen – også selvom det ikke er undersøgelsens hovedformål.

Sundhedstips

2 liter – eller cirka en tredjedel af din kropsvægt i deciliter.

Så meget væske skal et almindeligt, voksent menneske drikke om dagen, og de samme anbefalinger gælder, når du venter dig. Vand har nemlig en helt central rolle i vores krop, og vi bruger det blandt andet til forbrænding og til at udskille affaldsstoffer gennem nyrerne. Derudover hjælper vand os med at regulere kropstemperaturen.

Som gravid er det således særligt vigtigt, at du får nok væske, da din hårdtarbejdende krop – og dermed dit foster – trives af det. Dehydrering i graviditeten kan blandt andet føre til svimmelhed og ildebefindende, ligesom du holder både forstoppelse og træthed på afstand, hvis du sørger for at få nok at drikke.

Har du svært ved at få drukket nok vand? Lad din tørst guide dig og drik, hver gang du føler dig tørstig. På den måde får du spredt væskeindtaget ud over hele dagen. Derudover kan også agurk og melon bidrage med væske til regnskabet. På de varmeste sommerdage kan sodavandsis også være en god - og lækker - måde at få nok væske på.

Til dig, der venter tvillinger

Som tvillingemor vil du typisk få tilbudt flere scanninger som en del af grundpakken i graviditeten. Det skyldes, at dine to fostre skal deles om plads, mad og fostervandet og derfor jævnligt skal tjekkes for, om de vokser, som de skal, og om der er nok af fostervandet til dem begge.

Som tvillingemor vil du få tilbudt mellem 5-7 jordemoderkonsultationer gennem hele graviditeten. Deler dine fostre moderkage, vil du få tilbudt en ultralydsscanning hver 2. uge. Har fostrene hver sin moderkage, er risikoen for komplikationer mindre, og derfor vil det være nok med en ultralydsscanning hver 4. uge.

Gravid uge 20: Ugens tip til mor

Er det svært at sidde ordentligt ved skrivebordet ret længe ad gangen? Det kan være rart at bruge ergonomisk tilpassede møbler for at få en god kropsholdning, hvis du har mulighed for det. Undgå også at løfte tunge genstande, mens du er gravid.

Gravid uge 20: Ugens tip til partneren

Måske har din kæreste mærket jeres barns første spark, men da junior stadig ikke har ret mange kræfter, kan sparkene kun sjældent mærkes på ydersiden af maven. Engager dig i stedet i din partners begejstring og nyd, at jeres barn ser ud til at trives.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010, har arbejdet på flere hospitaler og har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation i graviditeten til fødsler og tiden efter fødslen.

Hun har siden 2021 været jordemoder på Holbæk Sygehus, og har tidligere haft sin private jordemoderpraksis i København.

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Gravid uge 20 0 babys udvikling graviditet
Foto: Stephansen Photography