Var du ikke lagt ned af træthed i de forgangne uger, så er der stor sandsynlighed for, at du er det nu.
Når du er gravid i uge 6, kan du formentlig sove døgnet rundt, og det er garanteret intet problem, hvis det foregår på en kontorstol midt om dagen. Desværre er der ikke ret meget andet at gøre end at acceptere, at det nu engang er sådan, det er. Fuldstændig ligesom at din eventuelle kvalme og andre mindre sjove graviditetsgener også vil fortsætte nogle uger endnu.
Dit barn måler i denne uge cirka 6-9 millimeter og vokser cirka 0,5 millimeter om dagen.
Gravid uge 6
Din graviditetsuge: 7. uge (6+0 – 6+6)
Din graviditet i dage: 42-48
Dit barns gestationsalder: 5 uger
Dit barns mål: 0,5 gram og 6-9 milimeter (hoved-hale-mål)
Du er nu halvvejs igennem det første trimester i din graviditet, og din krop har travlt med at producere et menneske. Dit hjerte slår hurtigere, men ellers føler du sikkert det samme, som du følte sidste uge; Kvalme, træthed og en anelse misfornøjet. Måske er nogle af symptomerne endda taget til her i uge 6. Du kan takke de hormonelle ændringer i din krop.
Det kan også være, at dine bukser strammer en anelse om maven. Det er dog endnu ikke til at se for andre end dig selv. Hvis du er gravid for anden gang, vil du typisk kunne se en babybule tidligere, end hvis du er gravid for første gang, men der vil nok gå et par uger endnu.
Annonse
Gravid uge 6: Din baby
I denne uge er dit barn ved at forme det ansigt, du kommer til at elske. Fosteret har allerede en åbning til en mund og to næsebor, og øjnene er på vej. Øret begynder også at blive dannet i denne uge, men barnet kan stadig ikke høre noget. Ben og arme vokser ud fra den lille haletudseform, og knoglernes bruskanlæg begynder at forbene.
Huden er stadig så tynd, at den næsten er gennemsigtig, og hovedet er lige så stort som kroppen, men den lille haletudse begynder at ligne et menneske.
Når du er gravid i uge 6, dannes hjertets vigtigste dele også, og dit barn har nu hjerteklapper samt skillevægge mellem hjertekamrene. Hjertet arbejder dog på en helt anden måde under graviditeten, hvor blodet iltes i moderkagen - ikke lungerne. Efter fødslen, når barnet fylder sine lunger med luft, vil hjertet ændre sig og begynde at sende blodet forbi lungerne. Mens din baby er i livmoderen, er en af hjertets vigtigste funktioner at forsyne din baby med næringsstoffer og ilt og samtidig hjælpe med at lede affaldsstoffer væk fra din baby. Affaldsstoffer nedbrydes herefter i moderens krop.
Det er ikke længe siden, at hjertet slog sine første hjerteslag, og fosterhjertelyden, altså barnets puls, er i øjeblikket på cirka 180 slag i minuttet - omkring dobbelt så hurtigt som din egen. Det lille hjerte slår langsommere med tiden, og omkring terminen vil det slå med 110-150 slag i minuttet.
Forhåbentlig er du glad for og spændt på alt det, du har i vente. Men måske bliver du også af og til skræmt ved tanken om, at dit liv vil blive forandret for altid. Det er helt normalt, at der kan dukke negative tanker op i din graviditet. Husk, at du og din partner har mange måneder til at vænne jer til det hele, og husk, at det er helt okay at være bare en anelse overvældet over de store livsændringer forude.
Spontan abort
Frygter du at abortere spontant, når du er gravid i uge 6?
En spontan abort betyder, at du ufrivilligt mister dit foster, inden du er i uge 22, og det anslås, at mellem 15-20 % af alle graviditeter, hvor kvinden er klar over, at hun er gravid, ender med en abort. Risikoen bliver højere, desto ældre du er. Der er altså en relativt lav risiko, hvis du er under 30 år, mens den stiger kraftigt efter 35-årsalderen. For kvinder over 40 år er risikoen cirka 50 procent. De fleste aborter sker i de første 12 uger, og mere end halvdelen skyldes, at fosteret har en kromosomfejl.
De første tegn på en spontan abort kan være diffuse, men typisk vil du opleve blødninger og mavesmerter. Det er dog ikke altid, at de to hænger sammen, og det er altså ikke sikkert, at du aborterer, hvis du bløder og oplever smerter i din graviditet.
Har du allerede været til ultralydsscanning og set et foster med hjerteblink, vil risikoen for abort minimeres markant. Ifølge Sundhed.dk vil i så fald over 90 % få et levende barn. Er aborten allerede gået i gang, er der desværre intet, du kan gøre, for at stoppe den.
Sørg for at spise sundt, varieret og i små, men hyppige portioner, så du holder både kvalmen og fordøjelsesproblemerne for døren. Dit barn har brug for masser af gode næringsstoffer gennem din kost, og du kan derfor roligt spise efter de normale kostråd.
Annonse
Det er også altid en god idé at have et lille madlager i tasken, så du kan dulme en eventuel kvalme. Hvis kvalmen er meget slem, kan du prøve at spise kold mad i stedet for varme retter, da lugten herfra ofte vil være svagere.
Hvis du lider så voldsomt af kvalme eller opkast, at du taber dig mere end et par kilo, er det en god ide at tale med din læge. Sandsynligheden for at det har betydning for din baby er meget lille, men hvis du taber dig meget, kan du have behov for f.eks. kvalmestillende medicin. Er du meget bekymret, er det også godt at få vendt dine tanker.
Til dig, der venter tvillinger
Undrer du dig nogensinde over, hvorfor lige nøjagtigt du skulle have tvillinger?
Det er mere sandsynligt, at kvinder over 30 år får flerlinger, fordi der med alderen er en øget risiko for, at to eller flere æg løsnes under ægløsningen.
I løbet af graviditeten øges blodgennemstrømningen til skeden, og for nogle kan dette - sammen med hormonforandringerne og spændte bækkenbundsmuskler - bidrage til en øget sexlyst.
Hvis du føler dig i form, kan det være rart at vide, at det ikke er noget problem at have sex, medmindre din læge har sagt andet. Så kast du dig bare i lagenerne.
Gravid uge 6: Ugens tip til partneren
Den gravide har utrolig følsom lugtesans. Overdriv derfor ikke dit parfumebrug, og undgå at sætte din yndlingsmad i ovnen, før du er sikker på, at hun kan lide lugten.
Du kan også hjælpe din gravide kæreste med at få en god start på dagen ved at servere morgenmaden på sengen. Det kan nemlig hjælpe på kvalmen at spise som det første om morgenen.
Om eksperten
Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010, har arbejdet på flere hospitaler og har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation i graviditeten til fødsler og tiden efter fødslen.