Motorik øvelser for børn

Problemer med motorikken? Derfor skal du lade dit barn lege kun iført ble

Børns grovmotoriske evner er forringede, og derfor skal der arbejdes med børnenes primære sanser. I institutionen Hobbitten i Århus har man indført den motoriske aktivitet ”Bleræs”, hvor børnene får følesansen stimuleret ved at lave motorik kun iført ble.

På Institutionen Hobbitten i Aarhus har personalet valgt at arbejde bevidst med at stimulere børnenes tre primære sanser gennem en fast ugentlig motorikaktivitet. Der er fokus på motorik hver dag, men hver onsdag helliges omkring en time til den motoriske aktivitet ”bleræs”. Det er motorikvejleder og pædagog Lis Mortensen, der står for aktiviteten, og hun oplever, hvordan det styrker børnenes motorik væsentligt. Efter institutionen har valgt at arbejde målrettet med motorik – blandt andet via bleræs – oplever personalet, at de får mere modige og robuste børn, der har nemmere ved at tage imod læring, er mere selvhjulpne og indgår i færre konflikter.

Motorik og læring hænger sammen

En styrkelse af danske børns motorik er der generelt hårdt brug for, mener Christina Louise Lindhardt, der er sundhedsplejerske og Ph.d. ved Syddansk Universitet. Hun fortæller, at børns motoriske evner er forringede.

– Grunden ser ud til primært at være, at de ikke får nok motorisk træning på et tidligt tidspunkt i deres liv. Børn lærer for eksempel at cykle senere, og de lærer at tale senere end før i tiden, siger hun og peger på, at finmotorikken til gengæld er rigtig fin, fordi der er mange stillesiddende aktiviteter på grund af moderne teknologi. Men ifølge Christina Louise Lindhardt er det bare ikke nok:

– Vi ved, at motorik hører meget sammen med læring, og derfor er en af grundene til, at nogle børn har svært ved at koncentrere sig og sidde stille i skolen, at motorikken ikke er på plads. Børn skal have frisk luft, bruge arme og ben og lave masser af aktiviteter med forældre, som skal forsøge at inkorporere de motoriske aktiviteter trods en travl hverdag.

Stimuler kærlighedshormonet

Christina Louise Lindhardt kender til flere initiativer i Aarhus, der skal forbedre børns motoriske evner. Og ideen om bleræs på Hobbitten, synes hun, lyder rigtig fornuftig.

– Man ved, at hud-mod-hud-kontakt er utrolig vigtigt helt fra, børnene er nyfødte. Det er en del af deres naturlige udvikling, og desuden giver det større bevægefrihed, når de ikke er begrænset af tøj. Derfor giver det også god mening at kombinere det med motorisk træning, siger hun.

Når børnene får hud-mod-hud-kontakt, frigives hormonet oxytocin, der også er kendt som kærlighedshormonet, forklarer Lis Mortensen. Udover klatren i ribber og på ramper, svingeture i hængekøjer, snurren rundt på kontorstole og leg med hoppebolde, er massage derfor også en del af bleræs.

– Oxytocin er stressnedsættende og frigiver noget, som er helende. Så når man rører ved hinanden, giver det en tilknytning og er med til at skabe en god kontakt, siger hun og fortæller, at børnene også får fodbade og fodmassage.

– Hos os er vi meget imod kropsforskrækkelse, og forældrene er helt med på den, når vi fortæller om vores tilgang. Derfor vil jeg opfordre alle til at huske at pille tøjet af deres børn. Det booster nemlig den motoriske træning, som er så vigtig, slutter hun.

Faktaboks

5 råd: Sådan får du motoriktræning med i hverdagen

1. Undgå at pakke dit barn ind i vat. Indimellem er det okay at slå sig lidt. Lad være med at råbe ”Pas på” hele tiden.

2. Køb en trampolin. Lad barnet hoppe og udfolde sig i luften. Det stimulerer labyrint og muskel-ledsansen

3. Hav gynger eller hængekøjer ude og inde. Når børnene gynger, bliver labyrintsansen stimuleret.

4. Af med tøjet. Sørg for at tumle og massere, så følesansen bliver stimuleret.

5. Leg med dit barn hver dag. Gå gerne ud i naturen, når det er legetid.

LÆS OGSÅ: Sådan styrker du babys motorik

LÆS OGSÅ: Motorik: Tjek de 3 sanser hos dit barn

LÆS OGSÅ: erfor er god motorik så vigtigt for dit barn