Hvad er børnepenge?

Har du styr på reglerne om børnepenge? Se, hvor meget du får udbetalt hvornår

Børnepenge, børne- og ungeydelse og børnecheck. Kært barn har mange navne, og det kan være svært at finde rundt i. Derudover er en ny lov om børnepenge trådt i kraft ved årsskiftet, og den kan få betydning for dig og din partner, hvis I har børn eller venter jer. Læs med her og lær mere om børnepenge.

Tøj, mad, bleer, institution og, ja, indsæt selv.

Børn koster penge, og for de fleste familier er børnepenge derfor et kærkomment, månedligt bidrag, der kan hjælpe lidt, når skoene har fået huller, bukserne stumper eller opsparingen skal forsødes.

Men hvordan er det nu lige med den børnecheck? Hvor ofte bliver pengene udbetalt? Og hvor meget er det egentlig, I får?

Hvis du også kan blive lidt forvirret over ord som udbetalingskalender og børnebidrag (der ikke er det samme som børnepenge), så frygt ej. Vi har samlet alt, du skal vide om børnepenge og forsøger at give dig svar på dine vigtigste spørgsmål.

Og så giver investeringsekspert Pernille Wahlgren dig et par gode råd med på vejen til, hvordan du bedst kan spare dine børnepenge op.

Hvad er børnepenge, og hvorfor får jeg dem?

Børnepenge - eller børne- og ungeydelse, som det egentlig hedder - er et skattefrit beløb, som du får udbetalt fire gange om året af staten. Du får børnepenge for hvert af dine børn, og beløbet er ment som en hjælp til at dække nogle af de mange udgifter, der følger med at være forældre.

Hvor meget får jeg udbetalt i børnepenge?

Hvor mange penge du får udbetalt i børnepenge, afhænger af din indkomst, og du vil få mindre udbetalt, hvis du tjener mere end 828.100 kr. om året. Vær dog opmærksom på, at tallet er fra 2022, og at indkomstgrænsen ændres hvert år.

Din løn vil kun påvirke din halvdel af børnepengene, og den anden forælder vil altså få en stats, der svarer til hans eller hendes indkomst. Du kan læse mere om din børnepengesats på borger.dk.

Børnepengesats

0-2 år:

4653 kr. pr. kvartal

3-6 år:

3681 kr. pr. kvartal

7-14 år:

2.898 kr. pr. kvartal

15-17 år:

966 kr. måned (ungeydelse)

OBS: Tallene er fra 2022. Børnepengesatsen ændrer sig hvert år. Læs mere om din børnepengesats på borger.dk.

Har jeg ret til børnepenge?

Du har som udgangspunkt ret til at modtage børnepenge fra det offentlige, hvis du har et barn under 18 år og i øvrigt opfylder kravene om, at du har haft bopæl eller arbejdet i Danmark, Grønland eller Færøerne i seks ud af de seneste ti år. Det kræver også, at du og dit barn stadig bor i Danmark, og at dit barn ikke er forsørget af det offentlige. 

Hvad handler den nye børnepengelov om?

Fra 1. januar 2022 trådte en ny lov i kraft, og det betyder, at børnepengene fremover vil blive delt lige mellem dig og dit barns anden forælder, hvis I har fælles forældremyndighed. Bor I sammen, får I altså automatisk en halvdel af børnepengene hver.

Hvis I er flyttet fra hinanden før oktober 2021, vil I ikke opleve nogle ændringer, og børnepengene vil forsat gå til den forælder, der hele tiden har modtaget børnepenge. Hvis I derimod er flyttet hver for sig efter oktober 2021, kan I frit vælge, om I ønsker at splitte børnepengene mellem jer, eller om hele beløbet fortsat skal udbetales til den ene forælder.

Hvis du har fuld forældremyndighed, vil hele børnepengebeløbet blive udbetalt til dig.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger I en god og støttende skoletaske

Hvornår bliver børnepengene udbetalt?

Udbetalingskalender: Se, hvornår du får børnepenge

1. januar – 31. marts (udbetaling falder d. 20. april)

1. april – 30. juni (udbetaling falder d. 20. juli)

1. juli – 30. september (udbetaling falder d. 20. oktober)

1. oktober – 31. december (udbetaling falder d. 20. januar)

Kilde: Borger.dk

Er du først lige blevet forælder? Den allerførste børne- og ungeydelse vil blive udbetalt kvartalet efter, at du er blevet forælder. Derefter følger udbetalingen en kalender, som gælder for alle, og som sørger for, at dine børnepenge bliver udbetalt forud for hvert kvartal, indtil dit barn fylder 15 år.

Hvordan sparer jeg bedst børnepengene op?

Er du i tvivl om, hvordan du bedst bruger dine børnepenge, så de ikke forsvinder i et virvar af hverdagsforbrug?

Hvis du har lidt luft i økonomien, er det en god idé at investere dine børnepenge. Det mener Pernille Wahlgren, der er forfatter og investor, og som holder foredrag omkring investering.

”Der er mange gode grunde til, hvorfor du bør investere. På en almindelig konto bliver pengene stille og roligt mindre værd. Så de penge, du møjsommeligt har lagt til side til dine børn, ender med at være mindre værd, end da du tjente dem. For inflationen overstiger det det renteniveau, du får på børneopsparinger,” siger hun.

Pernille Wahlgren har selv investeret sine egne børns opsparinger, men hun ved også godt, at enhver investering kan være risikabel.

”Ja, der er risiko forbundet ved investering, men det gode ved en børneopsparing og andre opsparinger til børn er, at tidshorisonten for investeringen er lang, hvilket bringer risikoen ned,” siger hun og tilføjer:

”Men man kunne også argumentere for, at det er risikabelt ikke at investere pengene, da man jo så er temmelig sikker på, at de bliver mindre værd på grund af inflationen.”

Hvis du ikke har erfaring med at investere, bør du starte simpelt. Pernille Wahlgren råder til, at du eventuelt får hjælp af en indeksfond eller går efter de største firmaer i Danmark eller USA. Derudover er det vigtigt, at du ikke trækker pengene ud for tidligt. Selvom det kan virke uoverskueligt, er det i sidste ende det hele værd, mener investoren.

”Gør dig selv den tjeneste at komme i gang og få lagt penge til side løbende. Det giver ro og frihed alle steder i livet. Derudover er det en kæmpe gave til dine børn, hvis de har en god opsparing, når de skal til at skabe deres eget liv. Det kan måske også hjælpe dem til at indse, at det kan give en langsigtet gevinst at investere.”

Kilder: Forfatter og investor Pernille Wahlgren, Borger.dk, Legaldesk.dk.