Hvad skal den lille prinsesse hedde?

Hvad skal den lille prinsesse hedde?

Den 24. januar 2012 fik Danmark en lille ny prinsesse. Så snart nyheden var blevet offentliggjort om, at prins Joachim og prinsesse Marie havde fået en datter, begyndte journalister og navneforskere at spå om, hvad det nyeste medlem af kongefamilien nu skulle hedde.

Men hvad er skidt, og hvad er kanel? Eva Meldgaard, den garvede navneforsker og brevkasseredaktør på Mit Barns Navn, giver sit bedste og allermest kvalificerede bud her.

Lad os starte med det sikre: At hun skal have fire fornavne, siger Eva Meldgaard. Det har alle kongebørn fået siden dronning Margrethe blev født i 1940 – muligvis fordi hendes forældre kong Frederik IX og dronning Ingrid havde henholdsvis syv og fem fornavne… og ville forskåne deres døtre for at have så mange navne, fortæller hun.

Margrethe eller Francoise er sikre vindere

Det vil for lilleprinsessens vedkommende være farmor Margrethe og mormor Francoise. Storebror Henrik er også opkaldt efter sin egen far Joachim. Hvis forældrene fortsætter den tradition, har prinsesse Marie hele tre navne at byde på: Marie Agathe Odile.

Så Mit Barns Navn mener, at Margrethe eller Francoise er sikre vindere. Dertil Marie, Agathe eller Odile.

Men det er jo det første fornavn, kaldenavnet, som alle er optaget af, og her er kongefamiliens medlemmer ikke mindre opfindsomme end resten af Danmark. Med undtagelse af kronprins Frederik og prins Christian har hvert eneste kaldenavn i kongefamilien lige siden dronning Margrethes fødsel været en stor overraskelse for alle og ikke mindst for navneforskerne.

Den største overraskelse har været Henrik

At den ene part i de kongelige ægteskaber indtil nu altid har været udlænding, gør det jo heller ikke nemmere at spå om navnevalget. Og dog…

Der er måske alligevel et lille varmt spor i historikken, som er værd at kigge nærmere på. Den største overraskelse inden for nyere prinse- og prinsessenavngivning var nemlig, da prins Henrik i 2009 fik kaldenavn efter sin farfar. Den havde ingen forudset!

Så der er altså en chance for, at den lille nye prinsesse simpelthen vil blive kaldt: Margrethe.