marsvin

Den store kæledyrsguide: Hvilket kæledyr passer til din familie?

Ligegyldigt om der er tale om et stort eller småt dyr, er det en stor beslutning at anskaffe sig et dyr. Ingen kæledyr passer jo sig selv, men hvem passer til dig og jer? Få et overblik her.

Børn og kæledyr er en fantastisk kombination, men ikke alle dyr passer til alle børn.

Her kan du læse om syv forskellige typer kæledyr - og fordele og ulemper ved at invitere dem indenfor i familien. 

  1. Gnaver
  2. Hund
  3. Kat
  4. Fisk
  5. Undulat
  6. Slange
  7. Vandrende pind

1. Gnaver

gnaver.jpg

Om gnavere

Der er stor forskel på gnavere, og før du anskaffer dig én, bør du sætte dig grundigt ind i typen. Hvor kaniner kan være svære at få til at gå sammen med andre, er marsvin i høj grad flokdyr, der har det bedst med at være flere.

Dette gælder ikke for hamsteren, der helst skal gå alene. Fælles for kaniner, marsvin og hamstere er, at de er forholdsvis lette at gøre tamme og holder af at blive nusset og snakket med.

Behov

Både kaniner, marsvin og hamstere er lette af passe. Kaniner og marsvin kan både leve indenfor og udenfor i haven, så længe buret er godt isoleret og aldrig bliver under ti grader. Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin, og det er derfor vigtigt, at de får det via deres foder.

Da mange gnavere bruger meget tid i deres bur, er det nødvendigt, at buret er stort og indeholder aktiviteter. Derudover vil gnavere gerne ud at løbe i en løbegård, da de ellers kan blive understimulerede og overvægtige. Alle tre gnavertyper kræver tilmed en kalksten for at holde deres tænder nede.

Levetid

Kaniner: 8-12 år

Marsvin: 5-7 år

Hamster: 2-3 år

God til

Børn kan fra en tidlig alder være med til at samle mælkebøtter til kaniner og på den måde blive inkluderet i fodringen af den. Kaniner kan lære mange forskellige ting, og børn fra 12 år og opefter kan også have meget glæde af kaniner, da de blandt andet kan gå til kaninhop sammen.

Marsvin er til gengæld mere rolige og nemmere at sidde med på skødet. Det vil et barn fra femårsalderen kunne gøre. En hamster er lille og skrøbelig, og hvis et mindre barn sidder med en hamster i hånden, kan det komme til at klemme for hårdt, hvilket den ikke kan tåle. Et barn på fem år og derunder bør derfor ikke sidde alene med en hamster, men kan ae hamsteren, mens en voksen holder den.

Familietype

Som med alle andre dyr kræver gnavere tid for at blive tamme, så man skal have tid og lyst til at give gnaveren opmærksomhed. Derudover kræver de som minimum daglig fodring og vand, men de kan bedre tåle at være alene hjemme, end en hund kan. Særligt hvis de deler bur med andre, så de bliver socialiseret. Det gælder dog ikke hamsteren, der skal være alene.

Fordele

De tre gnavertyper er som sagt mulige at gøre rigtigt tamme, hvis de snakkes med dagligt. Alle tre dyr er gode for børn at observere, hvilket de indendørs bure lægger op til. De er gode til at lære nærhed samt aflæse kropssprog.

De fleste kaniner har en blød pels, som mange børn elsker at røre ved. Derudover findes der kaniner i mange forskellige størrelser, hvilket gør det muligt at vælge den, der passer bedst til barnet og familien. Et marsvin er mindre, og de hopper ikke, hvilket gør dem nemmere at håndtere for børn.

Ulemper

Hvis gnaveren står inden for i et bur, kræver det hyppig rengøring for, at buret ikke lugter eller bliver uhygiejnisk. Da kaniner kan hoppe, bør barnet lære fra begyndelsen, hvordan det bedst håndterer en kanin, der forsøger at hoppe væk, så kaninen ikke kommer til skade. Det er vigtigt at huske på, at en hamster er et nattedyr, hvilket kan være meget generende, hvis buret står på børneværelset.

Pris

Kanin: 100-600 kroner.

Marsvin: 100-600 kroner.

Hamster: 100-300 kroner.

Dertil kommer startudgifter fra 1.000 kroner.

Årlig udgift

Jo større dyr, des mere koster det i foder. Det betyder derfor, at kaniner ofte er dyrere end marsvin og hamstere.

2. Hund

Om hunde

Der findes rigtig mange forskellige hunderacer, og der er meget stor forskel på disse. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind den specifikke hunderace og dens behov.

Behov

Hunde bliver hurtigt en del af familien, men de kræver meget tid og opdragelse. De er meget sociale dyr, der har det bedst, når de er sammen med deres familie, og derfor har hunde det sjældent godt med at være alene hjemme for mange timer ad gangen.

Hunde kræver daglige gåture og mental stimulering for at trives. Allerede fra hundens første dag i familien, er det vigtigt, at den føler sig inkluderet og velkommen i flokken. De fleste vælger også at gå til hundetræning med deres hund, da lydighed og opdragelse af hunde er meget vigtig.

Levetid

Det afhænger af dens størrelse. En mindre hund bliver som regel ældre end en stor hund, men gennemsnittet for hundes levealder er 8-15 år. En Chihuahua kan blive 12-15 år, mens en Gran Danois sjældent bliver over 8 år.

God til

Mange vælger, at deres barn og hund skal vokse op sammen, da dette kan skabe et meget tæt bånd mellem baby og hvalp. Dog bør barnet været minimum 10-12 år, før det får ansvar for pasningen af hunden såsom at gå ture med den.

Familietype

Hunde passer bedst til familier med tid. Hunde er flokdyr, så de trives bedst, hvis de kan komme med på arbejde og lignende. Alle hunde har behov for at blive stimuleret, men racerne er meget forskellige. Man bør sætte sig ind i, hvilken type familie man er, og hvilken type hund der vil passe dertil. Nogle racer er avlet til at være aktive eller beskyttende, og de kræver en masse arbejde med lydighed og stimulering, hvorimod andre racer kræver mindre.

Fordele

Hunde bliver tit et ekstra familiemedlem, der altid logrer og er glad, når barnet kommer hjem fra skole, hvilket kan skabe tryghed, hvis barnet er alene hjemme. Derudover opfordrer hunde til leg og motion for barnet.

Ulemper

Det er nødvendigt at have god tid, hvis I overvejer at anskaffe jer en hund, da de kræver meget, og de kan være temmelig dyre.

Pris

Fra 5.000 kroner op til 30.000 kroner, alt afhængigt om der er stamtavle eller ej. Dertil kommer startudstyr fra omkring 2.000 kroner.

Årlig udgift

Det kan hurtigt koste 8-10.000 kroner om året at fodre en hund. Derudover kommer ekstraudgifter såsom forsikring og dyrlæge.

Test om i er klar til et dyr

Du kan læse mere om de forskellige dyr på Dyr.dk, og på Foedevarestyrelsen.dk kan du tage testen Klar til kæledyr, hvor du kan teste, om du og familien er klar til at få at få et dyr.

3. Kat

kat.jpg

Om katte

Katte er egenrådige og selvstændige dyr, men samtidigt socialt anlagt og kan have et stort behov for opmærksomhed. Der er meget stor forskel på katte, og hvor familievenlige de er, men de fleste katte kan trænes og tilvænnes børn. Katte er sensitive dyr, der har svært ved forandringer, og det er derfor vigtigt at have et stabilt hjemmemiljø.

Behov

Katte kræver god plads og masser af aktiviteter, som et kradsetræ, særligt hvis det er en indekat. Det betyder, at du skal bruge plads i hjemmet på at indrette liggepladser, gerne højt oppe eller ved et vindue, så katten har overblik. Katten er et renligt dyr, og er der minimum én kattebakke per kat, burde den holde sig til bakken eller gå uden for, hvis der er mulighed for det.

Levetid

Jo større katte, des kortere levetid. Store racekatte bliver ofte ikke over ti år, mens almindelige huskatte kan blive ældre.

God til

Børn under tre år kan have svært ved at forstå, hvordan man kæler med hårene, og at det gør ondt på katten, når man hiver den i halen. Derfor er det vigtigt, at du som forælder bruger tid på at lære dit barn, hvordan det kan lege med katten på en tryg måde, og hvordan man aer katten, så den synes, at det er behageligt.

Det kan være med til at forhindre uheld, hvor katten får bidt eller kradset dit barn – eller omvendt, at barnet gør skade på katten.

Familietype

Katte har nemmere ved at være alene hjemme, end en hund har, men du skal stadig være opmærksom på, at katte kræver en del opmærksomhed og tid. Langhårskatte kræver derudover en del pelspleje. Nogle vælger at have katte udenfor, hvor de bare bliver fodret et par gange dagligt, hvorimod en familiekat har et stort socialt behov.

Fordele

Børn og katte kan få meget glæde af hinanden, da de fleste katte kan lide at lege og blive nusset.

Ulemper

En sky kat vil ikke være en god familiekat, da den kan blive stresset over børnene. Men katte er mulige at træne til mange ting. Dog er det vigtigt at forstå, at katte er følsomme over for forandringer, så hvis du har anskaffet dig en kat og planlægger familieforøgelse, kan det tage noget tid, før katten vænner sig til den nye baby.

Pris

En almindelig huskat koster sjældent mere end et par hundrede kroner, mens racekatte kan koste mange tusind kroner. Dertil kommer udgifter til startudstyret, der består af madskåle, kradsetræ, kattebakke, seng mm. fra omkring 1.500 kroner.

Årlig udgift

Det koster ca. 5.000-6.000 kroner om året at have kat, hvis du køber kvalitetsfoder.

4. Fisk

fisk.jpg

Om fisk

Akvariefisk er nemme at passe og sjove at kigge på. Lyset fra akvariet kan være en hyggelig lyskilde for børn, der kan lide at have lidt lys på værelset om natten.

Behov

Fisk trives bedst i flok. Der er stor forskel på, hvad de forskellige arter fisk spiser, samt hvilke arter der kan leve sammen. Fælles for dem alle er dog, at de skal bruge et rimelig stort akvarie med sten og planter i, og så er det afgørende, at vandet har den rette pH-værdi.

Levetid

De kan blive mellem to og otte år.

God til

Børn kan, fra de er helt små, nyde synet af fiskene, men de bør, ligesom med andre familiedyr, være minimum ti år, før de har ansvaret for fiskene.

Familietype

Fisk er ideelle til den travle familie, da de ikke behøver meget pasning udover fodring og rengøring.

Fordele

Mange fisk er sjove og farverige, og barnet kan navngive dem og have dem på værelset, hvor de kan kigge på dem.

Ulemper

Fisk er udelukkende til at kigge på, hvilket nogle børn synes er kedeligt.

Pris

Alt mellem 50-600 kroner alt efter racen. Startudgifter fra ca. 700 kroner.

Årlig udgift

Det er som udgangspunkt ikke dyrt at fodre fisk, men rengøring af akvarie, planter, filtre og lignende kan løbe op. Det samme kan den årlige elregning med lys til akvariet.

5. Undulat

Om undulater

En undulat er et nemt dyr, men du bør allerede fra købet af fuglen vænne den til at være tæt på mennesker for at gøre den tam. Undulater lever som flokdyr i naturen, så det er en god idé at anskaffe to fugle, så de ikke keder sig. Dog er det meget sværere at gøre dem tamme, når der er to, så start for eksempel med én, I gør tam, før I anskaffer jer nummer to.

Behov

Alle fugle har behov for at flyve frit dagligt, så du skal enten anskaffe dig et meget stort fuglebur eller have undulaten ud af buret for at flyve dagligt.

Levetid

Undulater kan blive 10-15 år.

God til

En undulat er ikke det mest oplagte valg til små børn, da de tager lidt tid at gøre tamme og ikke bryder sig om at blive klemt i små børnehænder. Det kan også være svært for et mindre barn at huske på at lukke alle vinduer, før undulater får lov til at komme på flyvetur i hjemmet.

Familietype

Undulater kan blive meget sociale, men de kræver ikke flere timers pasning dagligt, hvilket gør dem velegnet til familier, der ikke har tid til eksempelvis en kat eller en hund.

Fordele

Undulater er flotte og farverige og kan lære at snakke en lille smule.

Ulemper

De sviner meget og vågner ofte tidligt om morgenen og begynder at skræppe eller synge. Derfor bør du nøje overveje, om støjen vil genere familien, og hvor fugleburet kan stå uden at vække nogen. Undulater kan ikke trænes til kun at komme af med noget i buret, så det betyder, at der kommer klatter hist og her i hjemmet, når undulaten er ude at flyve, hvilket medfører en del rengøring.

Pris

100-500 kroner. Oven i det er der startudgifter til bur, udstyr mm. fra ca. 600 kroner.

Årlig udgift

Undulater er for det meste ganske billige i førstegangsudgift samt at holde årligt i forhold til foder og tilbehør til buret.

6. Slange

Om slanger

En slange bryder sig som regel ikke om at blive taget op, og de vil egentligt helst være i fred. Ikke alle slanger egner sig til at leve i bur, så det er vigtigt, at du undersøger arten og dens størrelse, før du anskaffer dig en. Nogle slangearter er derudover vanskelige at holde, mens andre er mere begyndervenlige.

Behov

En slange har særlige behov i forhold til varmelamper og luftfugtighed, da det er et vekselvarmt dyr, der ofte kommer fra mere tropiske egne end Danmark, og det er vigtigt, at man indretter buret efter slangens naturlige levested. Slanger er meget bakteriefølsomme, og du bør derfor ikke selv finde ting til buret i naturen, men i stedet købe det hos dyrehandleren.

Det er også vigtigt, at du rengør terrariet hyppigt, da det ellers bliver uhygiejnisk. Slanger fodres ofte med museunger, hvilket betyder, at du skal vænne dig til at fodre slangen med levende eller døde dyr.

Levetid

Mange lever op mod 15-20 år.

God til

Barnet kan observere slangen, men det er ikke et kæledyr, der er velegnet til små børn, der gerne vil være med til for eksempel at fodre dyret. Derudover kan slanger bide, hvis de føler sig truede. Barnet bør derfor have en vis alder, så det kan forstå, hvornår det overtræder slangens grænser.

Familietype

En slange kræver ikke så meget opmærksomhed, som mange af kæledyrene gør. Derfor passer den godt til travle familier. Dog er det vigtigt, at man stadig er engageret i slangens velbefindende, at den fodres regelmæssigt og terrariet holdes rent.

Fordele

Slanger kan være sjove og fascinerende at kigge på, fordi de er så anderledes, end de dyr vi ellers typisk omgiver os med, og så passer de helst sig selv og kræver derfor blot et ordentligt hjem og mad.

Ulemper

Man kan ikke rigtig kæle med en slange eller gøre den tam, og så kan fodringen også opfattes makaber for de mindste.

Pris

Mellem 800-12.000 kroner. Derudover skal der købes terrarium, varmelampe og lignende startudstyr fra omkring 2.200 kroner.

Årlig udgift

Det afhænger i høj grad af arten og hvilken type foder, den kræver.

Krybdyr og insekter

Der er forskel på at holde krybdyr fremfor kæledyr, da krybdyr ikke er til at sidde at nusse med. Hvis du har et barn, der elsker at røre ved dyret, vil et krybdyr højst sandsynligt ikke tilfredsstille deres behov for fysisk nærhed.

Fælles for de fleste krybdyr er, at de kræver særlige leveforhold såsom varmelamper og specialfoder, og du bør sætte dig godt ind i deres behov, før du anskaffer dig et.

7. Vandrende pind

Om vandrende pinde

En vandrende pind er et insekt på alt mellem 2-45 centimeter. Der findes omkring 2.000 forskellige arter.

Behov

Vandrende pinde er nataktive, så de skal kunne fornemme forskel på dag og nat, og der skal gerne være god ventilation i terrariet samt høj luftfugtighed. Derudover skal de have en stabil temperatur på 23-25 grader.

Levetid

Max et år.

God til

Vandrende pinde er ganske sarte, og et lille barn bør derfor ikke holde dem, men kan kigge på de vandrende pinde fra de er helt små.

Familietype

Vandrende pinde passer godt til en travl familie.

Fordele

De kan være sjove for børn at kigge på, og da de er meget produktive, kommer der hurtigt mange i buret.

Ulemper

Du kan ikke kæle med vandrende pinde eller gøre dem tamme. Derudover har de en del krav til indretningen af terrariet.

Pris

Omkring 50 kroner. Dertil kommer startudstyr fra ca. 400 kroner.

Årlig udgift

De fleste udgifter går til terrariet, da de ikke koster det store i foder.

Om eksperterne

Pernille Mierzwa Mortensen

Veterinærsygeplejerske gennem 15 år og ansat på Byens Dyreklinik i Nakskov. Mor og har selv både haft hunde, katte, heste og marsvin.

Helen Lyng Hansen

Sundhedsplejerske og forfatter til bl.a. bogserien Helens bog om …, der omhandler alt fra amning, flaskegivning, opdragelse, søvn, mad, udvikling og meget mere. Derudover indehaver af hjemmesiden netsundhedsplejerske.dk.