Hvorfor vil mit barn ikke sove?
Søvn – eller mangel på samme – er noget af det, som fylder allermest hos børnefamilier. Lige fra babystadiet til det større barn, som har svært ved at finde ro. Som forældre kan nervesystemet hurtigt køre på højttryk ved sengekanten, når vi selv er trætte fra en lang dag. Så hvordan skaber du og dit barn en god oplevelse ved puttetid?
Du kender det godt. Du er rigtig træt, du har haft en hård dag. Du er frustreret og har en kort lunte. Det er sengetid, børnene klynker, måske de endda græder. Og du tænker; når nu de er så trætte, hvorfor kan de så ikke bare lægge sig ned og sove?
Men er du travl, kan det smitte af på barnet.
”Vores børn er enormt orienterede efter, hvordan vi forældre har det på indersiden. Vi ved fra hjerneforskningen, at barnet er koblet op på deres forældres nervesystem,” siger familieterapeut Fie Hørby.
”Så hvis vi er rigtig trætte, og bliver irriterede og frustrerede, fordi barnet ikke vil sove, så kører vores nervesystem op. Det betyder, at barnets nervesystem kører med op. Og så har det endnu sværere ved at finde ro.
Og det er et paradoks, man skal være opmærksom på som forældre” siger Fie Hørby:
”For barnet samarbejder med vores inderside, fordi vi er så forbundet, og hvis det føler sig som noget, der skal overstås, vil det protestere,” siger Fie Hørby.
Med hvordan hjælper du så dit barn med at sove bedre?
I Vores Børns podcast 'Børnespyk' dykker familieterapeut Fie Hørby sammen med chefredaktør for magasinet Vores Børn, Mette Hovmand-Stilling, ned i den psykologiske del af dit barns søvn.
Det handler altså ikke om mælk og dårlig mave, men om de mentale udfordringer, der kan være forbundet med søvnen, og konkrete forslag til, hvordan du kan hjælpe dit barn til at få en bedre søvn.
Sæt ord på situationen
Når barnet ikke vil sove, kan vi ifølge familieterapeuten tage barnet op, forbinde os med barnet gennem øjenkontakt og ved at sætte ord på situationen.
”Det er ret tit små ting, der gør den store forandring. Så tag barnet op, kig på det, sig: ’Du vil ikke rigtig give slip, hva? Har vi været for lidt sammen i dag?’ eller ’Jeg tror, du har savnet mig,” siger familieterapeuten.
”Det hjælper børnene fra de er helt små. Det kan også være en god ide at tale dagen igennem med barnet – også inden, det har fået sprog, sæt ord på, hvad der er sket. På den måde kan dagen falde på plads inden i barnet, og det kan gøre det nemmere at give slip på den og overgive sig til søvnen,” siger hun.
Skab ro på sengekanten
Dagen kan godt rumstere i børn, når de skal til at sove – lige som det kan hos voksne. Det kan gøre det sværere for søvnen at få lov til at indfinde sig. Derfor foreslår Fie Hørby at sætte sig på sengekanten og give børnene lov til at ’tømme sig’.
”Rigtig mange børn åbner først op på sengekanten, når roen har sænket sig i hjemmet og deres system. Og de begynder at mærke den dag, de har været igennem,” siger Fie Hørby:
”Derfor er det vigtig, at vi som forældre gør os tilgængelige. I stedet for kun at være optaget af, om de nu har lavet lektier, eller har pakket tasken til i morgen, så snak også om det, de har oplevet,” siger Fie Hørby.
”For så giver vi barnet nogle hylder at lægge dagens indtryk på. Og gennem deres møde med os forældre og vores system, får når vi deler os med andre, bliver det vi deler lettere at bære, hvis det altså har en tyngde for os – men at dele sig gør også ens virkelighed mere virkelig, og det skaber ro i os. Så bærer vi lidt for barnet og giver tilbage med et sprog og et nærvær, som kan lande i det,” siger hun.
”Det giver en bedre søvn for børnene og jer som forældre – og derfor også en bedre dag for jer alle.”
Du kan lytte til podcastserien ’Børnepsyk’ på iTunes, som gennem 10 episoder kommer rundt om emner som søvn, stress og venskaber blandt børn.