Debat om forældre og brok

Janni Pedersen om ”millennial”-forældre: Havde jeg talt sådan, tror jeg også, at det var blevet hårdere

Unge forældre har et forkert fokus, når de på sociale medier beklager sig over, at det er hårdt at have børn, mens man arbejder. Det mener tv-vært Janni Pedersen. Hun forklarer i podcasten ’Skål søster’, at vi i stedet bør tale om noget helt andet, når det gælder forældres vilkår.

”Hvorfor tuder forældrene i Generation Millennial mere end deres børn?”

Det spørgsmål stillede debattør Ditte Giese sidste uge i en klumme på Heartbeats. Og dén udmelding blev diskuteret af tv-vært Janni Pedersen og influencer Mette Marie Lei Lange i ugens afsnit af podcasten ’Skål søster'. 

Klummen har nemlig mødt stærk modvind fra blandt andre Feminas chefredaktør, Isabella Alonso de Vera Hindkjær, som mener, at Ditte Geise er privilegieblind og med til at bremse en vigtig udvikling.

"Det du kalder at tude, kalder jeg at have det nødvendige mod til at udfordre forældede og ufleksible strukturer, som gør det unødigt svært at få livet til at hænge sammen som småbørnsforældre," skrev hun som modsvar på femina.dk.

Men i ugens 'Skål Søster'-panel var der ingen tvivl: Her blev debattøren bakket op.

”Når man bliver ved med at gentage: Det er hårdt, det er hårdt, det er hårdt! – så bliver det også hårdt. Det var også hårdt at forlade Nanna, da hun var halvandet år, men hvis jeg var blevet ved med at dunke mig selv oven i hovedet med, at ”nej, nej, hun har ikke sin mor mandag til fredag”, så tror jeg også, det var blevet hårdere,” siger Janni Pedersen, som selv er mor til Nanna og stedmor til Jon, i podcasten.

Usolidarisk over for børnene

Janni Pedersen får opbakning fra Mette Marie Lei Lange, der selv er født i 1981, og mor til tvillinger på otte år.

”Det var da kedeligt en gang imellem. Det var røvkedeligt at sidde der, og det var røvkedeligt at skifte bleer, men det stemte meget godt overens med, hvad jeg havde forestillet mig. Jeg har aldrig brudt mig om at sige, det er hårdt at have børn, for det synes jeg ikke er solidarisk over for mine børn,” understreger hun.

Helt konkret bryder den populære influencer sig derfor ikke om, når mødre på Instagram eller i læserbreve beskriver morlivet som ”hårdt”.

”Jeg kan ikke lide ordet ”hårdt” om noget, man selv har bedt om. Det var hårdt, dengang min mor døde, men det var ikke hårdt at få børn. Jeg ønskede at få børn. Det var hårdt at blive mor, men det var ikke hårdt at få børn. Den psykologiske omvæltning og ”gør jeg det nu rigtigt”, og ”hvad nu hvis de dør”, det syntes jeg var psykologisk hårdt, men arbejdsmængden passede ret meget til, hvad jeg havde forventet,” forklarer Mette Marie Lei Lange.

Det er et stort problem

Står det til Janni Pedersen, mener hun, at ”millennial”-forældre - og også resten af samfundet - i stedet bør rette fokus et helt andet sted hen.

”Lad os finde ud af, hvad problemet er: Det er et stort problem, at kvinder, der går på barsel, mister pension og ikke får sparet op, mens de er på arbejdsmarkedet. Helt konkret har jeg veninder, der er blevet skilt efter 25 år, og selv om de har haft gode jobs, har de gået hjemme i perioder på fire-fem år, og derfor mangler de måske de 120.000 kroner, som deres eksmænd har (optjent i pension, red.). Dét er et problem. Det er et problem, at der stadig findes sexisme på arbejdspladser. Lad os være konkrete,” lyder budskabet fra TV 2-værten.

Hør hele podcasten her:

I ugens afsnit af 'Skål søster' er Mette Marie Lei Lange nervøs for at lægge sig ud med mor-mafiaen i debatten om, hvorvidt nutidens mødre tuder for meget, Janni Pedersen er stærk i tjenestemandsreformen - og så er de begge i gang med at skrive en krimi.  

Medvirkende: Mette Marie Lei Lange og Janni Pedersen.

Her kan du lytte til 'Skål søster'-podcast

Skål Søster er ugebladet ALT for damernes "fredagsbar" på lyd, hvor et skiftende panel af kendte kvinder ser tilbage på den pågældende uge - gennem kvindeøjne.

Hvilke emner har vi været optaget af? Hvilke kvindekampe har vi kæmpet? Og er vi blevet klogere?

Find alle afsnit HER.

Podcast Skål Søster logo.jpg