Jasmins søn er kronisk syg: "Det var fuldstændig kaotisk og overvældende"
Da bagedystfinalist Jasmin Gabay blev mor for anden gang, måtte hun række ud efter hjælp. Hendes lille dreng er nemlig født med en alvorlig nyresygdom, og familien skulle lande i deres nye virkelighed. Hjælpen kom fra Jasmins mor – og fra vildfremmede på nettet.
Der er fuld gang i sprøjteposer, chokoladetemperering og fondant-udrulning i disse dage. Kampagnen "Bag for BørneTelefonen", der rejser penge til Børns Vilkårs rådgivningslinje, har nemlig sat børn og voksne i sving ved komfurer på skoler og i private hjem. Helt i front står Jasmin Gabay, som er tidligere finalist i Den store Bagedyst og de seneste år har udviklet kageopskrifter og fungeret som ambassadør for BørneTelefonens kampagne. I år var hun imidlertid tæt på at måtte melde afbud.
For bare tre måneder siden blev hun nemlig mor for anden gang. Til Elias, en smuk lille dreng med en fin mørk hårpragt – og det, der skulle vise sig at være en alvorlig og kronisk nyresygdom. Sygdommen vendte op og ned på den 35-årige sanger og forfatters liv, og hun og familien måtte pludselig forholde sig til en ny virkelighed med usikkerhed og stor bekymring for deres lille nye medlem.
Stor bekymring
"Det vendte op og ned på alt. Vi gik fra vild glæde og forventningsfuldhed til det lille nye menneske, der var på vej, og til barselstiden, som det var meningen, at min forlovede skulle tage, til stor utryghed og bekymring", fortæller Jasmin.
"Det var skræmmende, stressende og uvirkeligt, og vi fandt hurtigt ud af, at vi havde brug for hjælp for at klare det".
Oplevelsen har på mange måder bekræftet hende i det, hun allerede vidste: At intet menneske er en ø, og at også en lille lykkelig og velfungerende familie pludselig kan blive ramt af skæbnen og kæntre på en måde, så der brug for hjælp udefra for at komme på ret køl.
"Min ældste søn, Jonathan, har et netværk og en familie, der har sluttet op om ham og os, så han havde ikke brug for at ringe til Børnetelefonen", siger Jasmin. "Men vores historie understreger, hvor stort et behov der er for en livline, hvor børn, der har det svært eller står midt i store livsomvæltninger, kan række ud, når de ikke har nogen i deres nærhed, som de kan søge hjælp hos".
Ukendt misdannelse
Jasmin og hendes forlovede, Niclas, fandt allerede ved en rutineskanning i 20. uge ud af, at ikke alt var, helt som det skulle være, med det ønskebarn, Jasmin bar i maven. Skanningen viste en uregelmæssighed omkring drengens nyre, men selv efter flere undersøgelser kunne lægerne ikke sige, præcis hvilken form for misdannelse der var tale om, eller hvad det ville betyde for deres barn.
"Beskeden var, at vi måtte vente, til han blev født, og det plantede jo en enormt stor usikkerhed i os, som allerede inden hans fødsel skabte stor uro og bekymring for os begge to", fortæller Jasmin.
"Det var svært at gå og vente uden at vide, hvad der kom til at ske, og uden at kunne handle. Da lille Elias endelig kom til verden, viste det sig, at han er født med tre nyrer i stedet for to og har en underliggende nyresygdom, der betyder, at han skal være i konstant behandling med penicillin for at forebygge urinvejsinfektioner, der kan være farlige for ham".
"Han var en glad og dejlig lille basse, da han kom ud til os, men det føltes også overvældende og skrøbeligt. Og vi var allerede pressede efter den store usikkerhed op til fødslen", husker Jasmin.
"Især Niclas blev ramt hårdt og gik kort efter fødslen ned med en depression. Og så stod jeg i realiteten med to børn alene og et arbejdsliv, der ventede på mig, da vi jo havde planlagt, at det var ham, der skulle tage barslen. Det var fuldstændigt kaotisk og overvældende".
Mors omsorg
I første omgang trådte familien til, da Jasmin rakte ud efter hjælp. Hendes mor, som hun har et nært forhold til, flyttede resolut ind og hjalp med at få alt i den nye familievirkelighed til at køre.
"Hun er et supermenneske, og hun var der bare hos mig og os hele tiden; hjalp med alt det praktiske, men løftede også vores humør", fortæller Jasmin.
"Hun legede med Jonathan, puslede om Elias og sørgede for, at jeg fik nogle øjeblikke i hjemmespa med fødderne i varmt vand og en ansigtsmaske over trætte øjne". Hjælpen kom dog også fra et sted, Jasmin ikke havde regnet med. Nemlig fra vildfremmede på nettet.
"Normalt er jeg meget privat med ting, der er svære. Jeg vil godt være igennem og lidt på afstand, før jeg deler det med mine følgere", fortæller hun. "Men denne gang føltes det bare for stort. Det fyldte alt, så jeg begyndte allerede før Elias’ fødsel at skrive om vores situation, og hvordan vi kæmpede med at få styr på vores tanker og angst for, hvad der kunne ske ham".
Trøst fra fremmede
Jasmin fik mange indfølende og trøstende tilbagemeldinger. Men det mest fantastiske var, at hun også begyndte at høre fra mennesker med nyresygdomme.
"Jeg fik pludselig beskeder fra mennesker med én nyre og mennesker med tre. Og fra mennesker med samme underliggende nyresygdom som Elias", fortæller hun.
"Deres personlige fortællinger afdramatiserede fuldstændig min drengs situation. Det føltes pludselig mindre ensomt; han blev mindre alene, for der var jo mange som ham. Og de havde gode liv", fortsætter hun. Det var med til at normalisere det hele. Udvide normalbegrebet. Og det er der brug for i den her meget kassetænkende verden. Det hjalp os virkelig".
I dag er Jasmin og hendes familie ved at finde tilbage i sporet. Hendes drenge trives, og hendes forlovede har fået det betydeligt bedre. Han kan nu tage del i den barsel, det var meningen, han skulle have taget alene. Og Jasmin kan vende tilbage til sit arbejde på halv tid. Blandt andet som ambassadør for Bag for BørneTelefonen.
"Det er så vigtig en sag. Det giver rigtig god mening at bage sammen med sine unger og give sig tid til at være nærværende og tale om, at nogle børn har det sværere end andre. Men også, at der i alle familier – uanset hvor velfungerende og lykkelige de er – kan opstå ting, man ikke kan klare alene", siger hun. "Og så er det vigtigt at turde række ud efter hjælp".