Kæledyr eller ej?

Kæledyr eller ej?

Faktaboks

Nina Sepstrup er jordemoder på Frederiksberg Hospital.

Spørgsmål:

Med venlig hilsen Marlene

Læs jordemoderens svar på næste side…

Svar:Kære Marlene,

Dine dyr er ikke farlige for dig, men der er nogle forholdsregler, der er værd at tage som gravid og senere, når dit barn er blevet født.

Som du selv skriver, må du ikke tømme kattebakke. I kattes afføring findes et forstadie til nogle parasitter, der kan give dyr og mennesker en infektionssygdom kaldet toxoplasmose. Sygdommen kan overføres via moderkagen og smitte fostret, der kan få alvorlige skader. De fleste smittes dog ikke af katten, men ved kontakt med forurenet jord. Parasitten kan nemlig befinde sig i jorden i op til et år, efter at katten har efterladt afføring. Derfor er det en god idé som gravid at bruge havehandsker ved havearbejde eller vaske hænder meget grundigt ved kontakt med jord. Har du allerede haft toxoplasmose, er du immun og kan ikke smittes igen. Du kan få det undersøgt i en blodprøve hos lægen.

For dit barn kan dyrene være en risikofaktor i forhold til at udvikle allergi. I dyrenes pels, spyt, skæl og urin findes allergene stoffer, der kun delvist kan fjernes fra hjemmet, selv ved grundig rengøring. Men I kunne placere dyrene et andet sted, end der hvor I opholder jer mest, og måske endda have rum, hvor hund og kat ikke kommer.

Hvis du eller dit barns far har allergi, kan barnet være særlig disponeret, og i det tilfælde anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der ikke er pelsdyr i hjemmet i barnets første leveår. Det er desuden vigtigt, at hunden ikke slikker dit barn eller dig i ansigtet, idet dyr ad den vej kan smitte mennesker med bakterier, der kan give voldsom diarre.

Med venlig hilsen Nina Sepstrup

Måske er et spørgsmål, du selv søger svar på allerede besvaret tidligere. Søg i vores omfattende arkiv og få svar med det samme.