Frem med mobilen: Sådan tager du bedre billeder af dit barn
Er du den slags forældre, som ELSKER at forevige dit barn, og som flittigt knipser billeder med din smartphone? Det er en gave at have billeder af sit barn, men det kan være svært at få dem rigtig gode og skarpe med telefonen. Her får du en professionel indføring i at tage helt perfekte billeder af dit barn - med dit mobilkamera.
Man skulle tro, det var let at tage gode billeder af søde børn. Men faktisk kan det være ret vanskeligt at få taget de gode billeder uden det bliver skævt, uskarpt eller farveforvirret.
Men tanken om at forevige vores børn - i dét øjeblik de gør noget, der fortæller en historie - er stærk hos mange forældre. Og heldigvis har teknologien givet os et kamera ved hånden i de fleste mindeværdige situationer - nemlig dét der findes i vores smartphones.
Men hvordan tager man så det gode billede af den nyfødte, af tumlingen på trampolinen eller af hele familien i et flot selvportræt? Hvordan redigerer man? Og hvordan får man overhovedet det bedste ud af sit mobilkamera?
Vi har allieret os med professionel fotograf Heidi Normann, som har lavet en meget udførlig guide til alle os forældre, der håber at kunne forevige vores børn - præcis som de er netop nu.
Billederne i denne artikel er taget af Heidi Normann med et canon-kamera og altså ikke en smartphone, men billederne er ment som inspiration til motiv, lys etc.
Gode råd til at bruge kameraet på din smartphone
Dit mobilkamera præsterer bedst, når der er meget og godt lys, men så kan det til gengæld også tage nogle helt fantastiske billeder. Det har mange muligheder for forskellige indstillinger, og du kan desuden købe en masse forskelligt tilbehør, objektiver, standere mv. hvis du skulle få lyst til at gøre endnu mere ud af det.
Her følger 9 gode foto-råd
- Til nærbilleder og detaljebilleder:
Indstil dit mobilkamera på 'portræt' og 'naturligt lys'. - Til legebilleder og hvis du ønsker omgivelserne med på billederne:
Vælg den almindelige fotofunktion. - Til bevægelse og aktivitet:
Her skal du bruge almindelig foto i 'burst'-mode. - Slå ALTID flashen fra - ALTID!
- Hold mobilen som du vil holde et kamera - brug begge hænder og hold det stille. Hvis du synes det er besværligt at bruge udløserknappen på skærmen, kan du med fordel trykke på en af volumen-knapperne på siden af mobilen.
- Zoom aldrig ved at knipse på skærmen (digital zoom), det forringer kun billedekvaliteten og gør billedet grynet. Bevæg dig hellere tættere på og længere fra alt efter, hvad du vil have med på billedet.
- Har du en smartphone med mere end et enkelt kamera (f.eks. Iphone 8 og nyere), kan du bruge den indbyggede zoom (optisk zoom), som ikke forringer billedkvaliteten. Klik på 1x, som står midt på skærmen den ændre sig nu til 2x - men zoom ikke yderligere.
- Klik på den del af billedet du ønsker i fokus - altid babys øje/ansigt - og tag billedet.
- Har du brug for at justere lysstyrken. Klik på skærmen der hvor du vil fokusere - nu kommer der en lille sol tilsyne - nu skal du stryge ganske lidt opad, for at forøge lysstyrken eller nedad for at reducere den.
Snigertricket
Når dine børn bliver ældre, er de bedste billeder oftest dem, som dit barn ikke er opmærksom på bliver taget. Kan du snige dig til at par billeder, undgår du også de kunstige appelsin-smil.
Har du et par 'gamle' høretelefoner med ledning til din Iphone - er de perfekte til at få listet sig til lidt billeder af dit barn uden at forstyrre dem i deres leg. Brug volumen-knappen på høretelefonernes ledning til at udløse kameraet. På den måde kan du holde telefonen, så det ikke er åbenlyst, at du fotograferer, og på den måde få nogle dejlige billeder af dine børn opslugt i leg. Skulle billedet gå hen og blive lidt skævt, fordi du skyder det fra hoftehøjde - så er det nemt at fikse efterfølgende i en hurtig redigering.
BURST-mode - til aktive tumlinge og børn på eventyr
Når børnene bliver mere aktive er det på tide at tage 'burst-mode' i brug på din mobil. Det er en funktion, som tager billeder kontinuerligt, sålænge du holder knappen nede. På den måde kan du fange lige nøjagtig det øjeblik, som du ønsker. Burst-mode virker kun, hvis der er nok lys - hvis du bruger det i en halvmørk stue, vil alle bevægelser bliver sløret. Til gengæld er det perfekt udenfor, når dit barn løber rundt og leger, hopper på trampolin, cykler eller er aktiv på andre måder.
Det er en god idé at udvælge dine favoritter, så snart du er færdig med at fotografere - og slet alle de fravalgte - det sparer plads på din mobil, og du vil alligevel aldrig printe 56 billeder af det samme hop på trampolinen. Til gengæld kan du på denne måde, få det perfekte billede af dit barn midt i et hop, gående nøjagtig på den søde måde med armene oppe over hovedet eller lige nøjagtig, når storebror får vandballonen i ansigtet.
Sådan tager du billeder af dit nyfødte barn
Motiv
Jo enklere jo smukkere. Du behøver hverken blomster, kurve, store pandebånd eller mønstrede baggrunde - baby er perfekt og smuk nok helt selv. Svøb baby i et ensfarvet svøb eller babytæppe - et tørklæde eller en helt almindelig stofble virker også perfekt. Iklæd baby en ensfarvet bodystocking. Brug en dyne med lyst ensfarvet betræk, en lys plaid eller et helt almindelig hvidt lagen som baggrund.
Øjne og hænder er særligt vigtige for et portræt - de fortæller deres helt egen historie. Prøv at få mor eller fars hænder med på billedet. Det giver også et godt indtryk af hvor lille din nyfødte faktisk er.
Lyset
Alt du har brug for er et vindue. Placer baby sikkert og godt på en dyne eller et tæppe ved siden af et vindue eller terrassedøren. Lyset må ALDRIG komme nedefra og op (i næsen...). Tænk på da I var børn, og lavede 'monsterlys' med en lommelygte - det skal vi helst undgå.
Lyset skal falde nedover baby fra hoved til fod - eller det skal komme direkte fra siden. Vælg et tidspunkt på dagen, hvor solen ikke står direkte ind ad vinduet. En dejlig overskyet dag uden direkte solstråler er perfekt. Alternativt skal du placere baby så langt væk fra vinduet, at du stadig har godt med lys, men så baby IKKE er i direkte sol. Sæt dig med front direkte ud mod vinduet, og få hele baby med på denne måde.
VIGTIGT: Sluk al kunstigt lys i rummet og slå flash FRA på dit kamera - så det naturlige dagslys fra vinduet, er det eneste lys du bruger.
Sikkerhed
Forsøg ALDRIG at posér din baby i nogen unaturlige stillinger - og sørg altid for, at sikkerhed er førsteprioritet. Jeg anbefaler, at I kun tager billeder, hvor baby ligger på ryggen i bodystocking eller svøbt. Brug et cover til din mobil, som du kan holde virkelig godt fast på. Hvis du har mulighed for at binde en rem fast, som du kan tage rundt om nakken, så er det at foretrække. Hvis der er små storesøskende tilstede er det en fordel, hvis I er to voksne
Hav tålmodighed!
Fang et gab, et smil, et stræk, et nys - du vil elske at se tilbage på alle de små detaljer og forskellige ansigtsudtryk. Du kan være heldig, at lokke et lille smil frem, hvis du forsigtigt aer baby fra mundvigen og op over kinden. Specielt hvis de lige har fået mad og er på vej i en dyb søvn.
Sådan fotograferer du efter barnets alder
0-3 måneder
Baby ligger helst kun på ryggen.
Baby er endnu for lille til at ligge på maven og holde hovedet helt sikkert i længere tid ad gangen - men for stor til at blive svøbt som en nyfødt. Nu kan du fange en masse søde ansigtsudtryk, mens baby ligger trygt og godt på ryggen. HUSK - at hold godt fast på dit kamera. Det er også en rigtig fin alder at inddrage større søskende, bedsteforældre, mor og far og få en masse skønne familiebilleder, hvor baby kan sidde og putte trygt og godt.
3-6 måneder
Baby ligger på maven og holder hovedet helt sikkert.
Lidt endnu ligger baby hvor de bliver lagt og giver dig en masse søde udtryk, smil og grin. Leg med tæpper og legetøj. Alderen de har netop nu, er også perfekt til detaljer - for der er da intet mere lækkert end små babytæer og fingre.
6-9 måneder
Baby begynder at kunne sidde selv uden støtte.
De sidder, hvor de bliver sat - og har SÅ mange fantastisk ansigtsudtryk. Nu begynder du for alvor at kunne kommunikere med din baby. Oftest er det virkelig let at få dem til at grine, og de er næsten altid rigtig interesserede i kameraet. Gemmeleg, kildelege, sæbebobler og legetøj - og måske lidt 'vilde' lege, kan få de helt store grin frem.
Selvom det er dejligt, når man får fanget det fantastiske grin og det søde smil - så fortæller de stille stunder en lige så dejlig historie om dit barn. Øjne og hænder er deres egen fortælling i ethvert portræt, så vær opmærksom på alle de små øjeblikke, hvor baby er opslugt i sin helt egen lille verden.
9-12 måneder
Baby begynder at kravle, at rejse sig op ad ting og tager måske sine første skridt
Nu begynder det for alvor at gå stærkt, og det gælder om at være hurtigt. Arranger en lille legeplads ved siden af vinduet eller terrassedøren. Placer en kasse, bænk en lille stol eller andet, så dit barn kan rejse sig op ad den (med ansigtet ud mod lyset) og vær klar med kameraet.
Søskende
Den nemmeste og sikreste måde at få et portræt af baby og større søskende sammen er ved at ligge storesøskende på gulvet med babys hoved hvilende på sin overarm. Lav det evt. lidt blødt og hyggeligt med nogle puder, der kan støtte både under hoved og under armen der 'holder' baby.
Svøb altid baby til disse billeder - det gør det meget lettere, at holde om baby, og du kan koncentrere dig om at få storesøskendes opmærksomhed - uden babys arme og ben fægter i alle retninger.
Sørg for at storesøskende ligger længst væk fra lyset - så de ikke kaster skygge over baby.
Et godt tip er: Sæbebobler og balloner er altid en god idé og kan fremkalde de sødeste smil og udtryk. Specielt hos de lidt større børn.
Husk dig selv!
Gør dig selv og dit barn den tjeneste at huske dig selv på billeder. Der er ikke noget ,et barn elsker mere end at se på billeder af sig selv som lille og særligt sammen med familien.
Det er nemt at arrangere en lille fotosession hjemme. I sofaen, i dobbeltsengen (hvis der er et vindue i nærheden) - alternativt på gulvet ved siden af et vindue eller terrassedøren. Sørg for, at lyset kommer forfra eller fra siden. Vælg ensfarvede lyse dyner og tæpper. Tag selv noget ensfarvet tøj på - gerne lyst. Ved at vælge lyse farver er du selv med til at reflektere lidt ekstra lys. Undgå mønstre og stærke farver, både fordi det tiltrækker opmærksomhed, men også fordi det kan kaste et uønsket farveskær. Sørg for, at baggrunden er pæn og ryddelig.
Det kan ofte være udfordrende at få alles ansigter helt tæt på hinanden. I kan med fordel ligge jer på gulvet og putte helt tæt. Det kan der også komme dejlige kilde og grine billeder ud af med de større børn. Du undgår på denne måde også forstyrrende elementer i baggrunden. Læg jer helt hen 'under' vinduet, så lyset falder ned over jer.
Perspektiv
De fleste har for vane at tag billeder fra 'voksenhøjde'. Det billede fortæller voksen-historien. Det interessante er dit barns historie, og den kan du kun fortælle, hvis du går ned i dit barns øjenhøjde.
- Buk dig ned
- Sæt dit på hug
- Læg dig på maven
Leg også med andre perspektiver. Alle andre perspektiver end den almindelige 'voksen-højde' kan gøre dine billeder mere interessante og fortælle andre historier.
- Tag billeder direkte fra oven eller nedefra og op
- Fyld rammen helt ud for lækre nærbilleder og masser detaljer
- Gå endnu længere væk og få omgivelserne med. Det er tit de billeder, som fortæller den bedste historie (men hold dig stadig i barnets øjenhøjde, også selvom du går længere væk)
Sådan tager du billeder i naturen
De 3 vigtigste ting, når du tager billeder udenfor er:
- Lyset
- Baggrunden
- Perspektivet
Lyset
Meget store kontraster sol/skygge er en udfordring for selv det dyreste og bedste kamera. Derfor skal du forsøge at opnå så jævnt et lys som muligt. Det er dejligt nemt, når det er overskyet - men skinner solen fra en skyfri himmel, kan det være lidt af en udfordring. Når solen står højest på himlen, er det nemlig umuligt at undgå mørke og uflatterende skygger i ansigtet. Det betyder ikke, at du ikke kan få nogle skønne billeder midt på dagen, når solen skinner fra en skyfri himmel. Det er bare ikke nærportrætter, du skal forsøge dig med på dette tidpunkt.
Inddrag istedet miljøet omkring dit barn - leg med skyggerne på jorden og væggene, leg med solen der skinner gennem hækken og tag billeder med masser plads og miljø omkring. Gør solen og lyset til en interessant del af dit billede.
Hvis du alligevel forsøger dig med nærportrætter på en solskinsdag, og du ikke har mulighed for at gå ind i skyggen (hvor lyset er jævnt), så sørg for, at dit barn har solen direkte bag sig (du fotograferer altså i modlys) - på den måde undgår du sammenknebne øjne og underlige ansigtsudtryk, fordi barnet får solen i øjnene. De nye mobilkamera kan faktisk præstere nogle ganske fine billeder også i modlys. Du skal blot sørge for, at solen ikke skinner direkte ind i kameraet.
Baggrunden
Vær meget opmærksom på hvad der sker i baggrunden. En rodet baggrund kan være utroligt forstyrrende for et billede og fjerne opmærksomheden fuldstændigt fra dit barn. Find steder i naturen, som danner en ensartet baggrund og naturlig ramme for dit billede. Tænk også på farverne. Der må godt være god gang i farverne, når der fotograferes udendørs. Det er som regel ikke så besværligt at finde en ensartet grøn, blå, helt mørk eller helt lys baggrund, når du færdes i naturen. Du kan ovenikøbet planlægge lidt efter farverne, hvis du allerede hjemmefra ved, at du vil fotografere bestemte steder.
Perspektivet
Drop 'voksen-perspektivet'. Stil dig op på en stor sten og fotografer ned, sæt dig på hug og kom i dit barns øjenhøjde eller læg dig på ryggen og fotografere op. Tænk også på, hvad der er i forgrunden af dit billede, det kan give dybe og perspektiv. Stil dig ved den blomstrende busk og får lidt blomst med i forgrunden og glem ikke alle de små detaljer.