Louise Liv Sømoe

Louise Liv Sømoe: "Herfra blev min drømmefødsel bare at få ham ud igennem fødselskanalen"

Louise Liv Sømoe drømte om at føde i et badekar i hjemlige omgivelser, men fødte sin søn på hospitalet, og selv om det ikke blev den fødsel uden indgreb, hun havde drømt om, blev det alligevel en drømmefødsel.

Hvad gav det dig at høre de gode fødselsfortællinger?

"Jeg var megaglad for min udvidede fødselsforberedelse, for ellers var jeg gået i panik!"

Jeg havde drømt om at føde naturligt på Rigshospitalets fødeklinik – liggende i et badekar og uden nogen form for indgreb eller medicin, men jeg havde for højt blodtryk og skulle sættes i gang før tid, og jeg gjorde bare alt, hvad de sagde:

Igangsættende hormonpiller, ballonkateter, som skulle åbne livmoderen og få vandet til at gå, to gange blodtryksmedicin, ve-drop, epidural, antibiotika, fordi jeg fik feber, elektroder all over…"

"Jeg fik lattergas til at tage toppen af de kraftige veer, som ve-droppet sætter gang i, og så fik jeg en epiduralblokade, som skulle virke blodtryksnedsættende ud over den blodtryksdæmpende medicin, jeg allerede havde fået. Og lige der havde jeg intet behov for at være helte-agtig og sige nej tak til noget – herfra blev min drømmefødsel bare at få ham ud igennem fødselskanalen.

Jeg kæmpede for at presse, selv om jeg ikke mærkede nogen presseveer, fordi han lå for langt oppe i bækkenet. Efter 14 timer begyndte de at snakke om kejsersnit, jeg var 10 cm åben, som man skal være, og havde været det noget tid, og derfor skulle han snart ud.

Men jeg VILLE have ham ud ad fødselskanalen, og til sidst gav de mig tre pres med sugekop, og ellers var det kejsersnit. Jeg fødte ham i sidste forsøg – kl. 10 sekunder i kejsersnit."

Hvilke råd fra andre brugte du under fødslen?

"Jeg huskede at slappe af i kæberne, og vi brugte et rebozo-klæde, som er en gammel mexikansk massageteknik, det var rigtig rart."

Hvad følte du efter fødslen?

"Da han endelig lå der, kom rusen, lykkefølelsen og stoltheden over, at jeg gjorde det! Jeg har ikke prøvet at tage stoffer, men jeg forestiller mig, at det er sådan, det føles. Jeg mærkede slet ikke, at jeg blev syet."

Hvad ville du gerne have vidst?

"Jeg ville gerne have vidst, at det kunne blive nødvendigt at presse ham ud uden at kunne mærke presseveerne. For kræfterne kom jo – og jeg begyndte faktisk at skrige til sidst sådan helt ur-agtigt. Min veninde, der var med, var ret overrasket lige der."

Hvad er dit bedste råd til en førstegangsfødende?

"Forbered dig grundigt, og sørg for at være i nogenlunde god form – det er hårdt at føde! Jeg var forpustet bagefter, som havde jeg løbet et maraton."

Louise Liv Sømoe

Journalist og nybagt solomor til Charles.