Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt liv
Penge, uddannelse og parforhold betyder mindre for at få et lykkeligt liv. Nøglen til lykke ligger i en god barndom, viser forskning.
Lykke er… penge, vil nogle mene, men det passer ikke. Derimod er det afgørende at have en god barndom for at få et tilfredsstillende liv som voksen. Et hold engelske forskere fra London School of Economics har fundet ud af, at børns følelsesmæssige sundhed er langt vigtigere for at få et lykkeligt liv end andre faktorer såsom succes med uddannelse og et velbetalt job.
Forskerne har undersøgt sundheden i 9.000 børns tidlige barndom ved blandt at se på parametre, såsom om de var sengevædere, led af søvnløshed, havde angst eller træthed, led af spiseforstyrrelser eller var ulykkelige.
Børnene, der nu er blevet voksne, er født i 1970 og har hvert femte til syvende år skullet svare på en lang række spørgsmål omkring deres liv.
Det viste sig, at nøglen til et lykkeligt voksenliv i højeste grad afhænger af, hvor god barndommen er. Der er altså god mening i at forsøge at finde ud af, hvad der gør din baby lykkelig.
Karriere giver ikke den samme lykke
Ni hemmeligheder til en lykkelig barndom10 bud på en god barndomSamfundet har fokus på mål og vægt
Faktisk forklarede deltagernes indtægt kun omkring én procent af forskellen på, hvor godt de mente, deres liv var. Det står ifølge Jan Brødslev Olsen i skærende kontrast til samfundets konstante fokus på materiel velstand, karriere og succes.
– Det er ikke den vej, vi skal gå, med hele det her tælle-, måle-, veje-system, som vi har indført i Danmark med PISA-test og læringsvejledninger i børnehave og Kina-forskrækkelse, hvor der bliver råbt målinger, karriere og resultater frem for trivsel, hvis vi gerne vil have et lykkeligt liv, siger Jan Brødslev Olsen.
I stedet skal vi ifølge ham hellere fokusere på tillid, lighed, social deltagelse og nære realationer, hvis vi ønsker en god livskvalitet, og forsøge os med nogle af de mange bud på en god barndom.
– Det kan godt være, vi kan performe bedre og få en højere BNP, men vi får ikke et højere velbefindende.Vi bliver måske rige men ikke glade.