mor og datter uenige om opdragelse

”Min mor forstår ikke, at det er anderledes at være mor i dag”

Hvad gør du, hvis din mor ikke anerkender, at moderskabet har ændret sig siden 80’erne? Vi har spurgt læserne på Vores Børns Instagram, hvad I bakser med i jeres mor-datter-forhold. Få familiepsykolog Rosa Øllgaard gode råd her.

Udfordring:

“Jeg synes ikke, at min mor har forståelse for, at det er anderledes at være mor i dag end i 80'erne.”

– Trine

Råd:

I behøver ikke at diskutere, om det er nemmere eller hårdere at være mor nu end før eller omvendt. Se, om I ikke bare kan lande på, at det er anderledes i dag end for 20-30 år siden.

Kniber det for din mor, så find en accept af det i dig selv.

Fortæl hende med helt konkrete eksempler i din hverdag, hvordan du på godt og ondt oplever, at det er anderledes for dig, end det var for hende, når lejligheden byder sig.

Hvis du har overskud til det, så spørg nysgerrigt ind til, hvordan hun oplevede specifikke situationer, da hun var ny mor. Måske vækker det en tilsvarende nysgerrighed i hende, der kan skabe den forståelse for forskellene, som du savner.

Nogle af jeres konflikter og uenigheder omkring forældrerollen og børneopdragelsen bunder måske i, at der er kæmpe forskel på det børnesyn, der er i dag, og det, der var dengang, du var barn, og – i endnu større omfang – da din mor var det. Måske ser I forskelligt på, hvor meget børnene skal fylde og bestemme.

Her kan I komme hinanden i møde ved at huske, at I hver især er forældre i den kultur og tid, I var og er det i. Alene af den årsag er det naturligt, hvis I griber det forskelligt an. Desuden husker vi alle utrolig dårligt, når det kommer til det svære og bøvlede i den første tid med småbørn, så en tommelfingerregel i den allerførste tid kan være kun at lytte til andre forældre med helt små børn under to år eller fagfolk med opdateret viden.

Tip

Det er godt at huske på, at ligesom du selv er ny som forælder, er din mor eller svigermor også ny i rollen som bedstemor. I skal begge lære, og det skal både hun og du selv give hinanden plads til. – familiepsykolog Rosa Øllgaard

Om eksperten

Rosa Øllgaard er autoriseret psykolog med speciale i familiedannelse, efterfødselsreaktioner, fertilitetsforløb og krisehjælp. Hun er tilknyttet Psykologerne.dk på Vesterbro i København.

Læs mere om hende på psykologerne.dk/rosa