Test: Er du god til nærvær?

Test: Er du god til nærvær?

Måske har du brug for coach Sarah Tornøes guide til, hvordan du bliver mere nærværende og nyder dine fantastiske børn lige nu og her.

1. Hvad er ‘nærvær’ for dig?

Mange af os mødre har et perfektionistisk syn på, hvordan vi skal være nærværende. Vi tror, at vi er nødt til at kigge på vores børn hele tiden for at være en god og nærværende mor. Men nærvær handler ikke om at være i dialog med dit barn konstant og give mere, end du har energi til. Når dit barn leger eller har gang i noget andet, så giv ham ro. Smid dig endelig på sofaen med et blad. Så kan han komme hen til dig, hvis der er noget. Det er også nærvær! Men vær der, når dit myr selv tager kontakt. Kig ham i øjnene, og sig ‘hvad kan jeg hjælpe dig med, skat?’

2. Lader du dig selv op med energi?

Vil du være mere nærværende over for dit barn, så start med at vende blikket indad og fyld dig selv op med energi. Jo bedre du er til at give dig selv plads og pauser, jo mere nærvær kan du give til dit barn. Tænk på, at børnene er en del af familiens puls, hvor der skal være plads til jer alle. Du skal helst ikke have det sådan, at du er nødt til at tage ud af huset for at lade op.

Vis dit barn, hvem du er. Du er ikke en maskine. Er du træt, så må det være en dag, hvor du er træt. Lad endelig være med at lege supermor og tage i Zoologisk Have, hvis du ikke orker. Risikoen er nemlig, at du brænder ud, og så kan du slet ikke give nærvær.

Læs også: Sådan bliver du mere nærværende>>

3. Hvor tit styrter du rundt, mens børnene spiser morgenmad?

Vi kvinder er lidt for gode til at være effektive og liiiige ordne tre ting på én gang, så vi kan komme ud ad døren i tide. Mens ungerne spiser morgenmad, bliver madpakken smurt, turtasken pakket, og opvaskemaskinen tømt. Men hvad så med nærværet med ungerne?

Prøv i stedet at ordne de praktiske ting om aftenen (smøre madpakke, dække morgenbord, lægge tøj frem) og stå lidt tidligere op, så I kan spise morgenmad sammen. Det behøver ikke være mere end 20 minutter – bare der er ro på, og I hygger jer. Fortæl dit barn, hvad du skal lave i dag, og spørg, hvad dit barn skal lave. Lad fjernsynet være slukket, og vent med at læse avisen til i toget på vej til arbejde – eller i frokostpausen.

4. Hvor tit siger du ‘hmmm’ uden at høre, hvad din pode siger?

At være nærværende er en balancegang, hvor du skal være til rådighed for dit barn, når han har brug for dig. Selvfølgelig er det okay at sige ‘nej, ikke lige nu, skat’, hvis du er i gang med noget vigtigt – men bed ikke dit barn om at vente 117 gange om dagen. Sørg for, at der er masser af stunder, hvor du er der, og dit barn kan komme i kontakt med dig. Uden at du står med hovedet inde i vaskemaskinen eller bare siger ‘hmmm’ uden helt at høre efter.

Er du nærværende, når du henter? Læs videre på næste side>>

5. Er du nærværende, når du henter dit barn?

Føler du dig nærværende, glad og afslappet, når du henter dit barn? Eller ræser du gennem trafikken med din chef i røret, hvorefter du styrter ind i institutionen og skynder dig at få dit barn med hjem, så du kan få gang i frikadellefarsen?

Er det sidste tilfældet, så prøv at gå en lille tur på fem minutter, inden du henter dit barn – selv om det er sent! Træk vejret dybt, og sig til dig selv ‘nu giver jeg slip på arbejdet. Nu er det mit barn, jeg har lyst til at være sammen med!’ Gå stille og roligt ind i institutionen, og respektér, hvis dit barn er i færd med noget. Giv ham et par minutter på at lege færdig og vise dig, hvad han har lavet.

6. Hvor tit er du online?

Hvor ofte har du mobilen tændt og tjekker sms’er efter arbejdstid og i weekenden? Det er guld værd for dit myr, at du sætter din telefon på lydløs, fra du henter ham. Så kan du tænde den igen klokken 20, når dit barn sover (eller endnu bedre: være nærværende sammen med din mand!). Hav også din computer slukket, så der ikke er noget, der stjæler dit nærvær med dit barn. Og hold weekenderne computer- og smartphone- fri, så du ikke tjekker mails, og dit barn føler, at du svarer halvt, mens du sms’er.

7. Hvor tit smider du dig på gulvet med ungerne?

Sene eftermiddage står ofte i aftensmadens tegn, men prøv alligevel at sætte dig en halv time på gulvet, og vær til rådighed for det, som dit barn har brug for. Måske vil dit barn vise dig en dukke, lege med lego eller bare kramme eller have en kildetur. Når dit pus er fyldt op med nærvær, får du nok mere ro til at lave aftensmad. Måske vil dit barn med ud og sidde på køkkenbordet – måske vil han hellere se lidt fjernsyn. Så kan du stille lidt gulerødder, ærter eller agurkestykker frem, mens du laver mad.

8. Rummer du dit barns frustrationer?

Det kan være svært at rumme, når vores børn flipper ud lige midt i ulvetimen, fordi de ikke vil vaske hænder, eller kødsovsen blev lagt oven på pastaen (uha, uha!). Men næste gang dit barn reagerer sådan, så tænk ‘okay, nu håndterer jeg den her situation med nærvær’. Forsøg at være okay med dit barns frustrationer, og vis, at du forstår ham. Bevar roen, og sig ‘er det lidt svært at skulle i seng nu? Det forstår jeg godt, men alle børn skal sove nu, og i morgen er der endnu en dejlig dag.’

9. Hvor travlt har du, når du putter?

Når vi forældre er udkørte, har vi tit travlt med at få vores børn til at sove klokken 19.30 sharp, så vi endelig kan få noget tid for os selv. På den måde kommer vi bare nemt til at behandle vores børn som maskiner, der skal afvikles, så vi kan få fred.

Tag dig i stedet god tid til putteritualet, og husk at nyd nærværet med dit pus – snart er han stor, og så vil du savne det! Syng en sang, eller læs en historie, og signalér, at du har al tid i verden. Spørg dit barn, hvad der er det bedste, han har oplevet i dag. Spørg dernæst, hvad der er det værste, han har oplevet i dag, så du giver plads til, at ikke alt behøver være perfekt. På den måde får du ham både til at reflektere over, hvad han er glad og taknemmelig for, og hvad han bliver ked af og vred over – det kan være noget, du har sagt, at lillesøster væltede lego-helikopteren, eller at Villads i skolen har drillet.

Sådan bliver du mere nærværende – læs videre på næste side>>

Sådan får du mere nærvær med dit barn

Sæt nærvær som første prioritet

Nærvær er, at du er dér, hvor du er – og ikke mentalt er alle mulige andre steder. Giv slip på tanker om, hvor du burde være, eller hvad du burde gøre. Spørg dig selv, hvad det vil give dig og dit barn, hvis du sætter nærvær over alt andet? I praksis vil det måske betyde, at du vælger at gå stille og roligt af sted med dit barn og snakke, selv om du kan se på uret, at han kommer for sent i skole. Eller at du sætter dig og leger med ham og venter med vasketøjet til senere.

Hvad vil det koste dig og dit barn at fortsætte som nu?

Jep, det kan være svært at lade vasketøjet vente, når tingene hober sig op. Men spørg dig selv, hvad det vil koste dig og dit barn, hvis du ikke er så nærværende, som du gerne vil? Hvad vil du tænke om fem, ti og 20 år, hvis du ikke har været en så nærværende mor, som du havde ønsket?

Giv dig selv plads

Det er vigtigt, at du ikke slår dig selv oven i hovedet, selv om du på nuværende tidspunkt måske ikke er så nærværende, som du gerne vil være. Nærvær skal ikke bare være endnu et krav, du stiller til dig selv i dit hektiske morliv. Tænk på, at der er en grund til, du ikke er så nærværende, som du gerne vil være. Hvis du vil være nærværende over for dit barn, er du nødt til at have noget overskud at give af. Og det får du kun, hvis du også prioriterer dig selv. Så tænk over, hvordan du kan skabe mere energi og glæde for dig selv i hverdagen. Og gå tidligt i seng, så du får nok søvn, for er du drøntræt, er det nærmest umuligt at nyde tiden sammen med dit barn.

Find på noget, DU gerne vil lave med dit barn

Lav en plan for, hvordan du bliver mere nærværende

Skriv en liste med tre, fem eller ti punkter om, hvad der skal til for, at du bliver mere nærværende over for dit barn i hverdagen. Det kan for eksempel være, at der på din liste står ‘være rolig, når han flipper ud’, ‘sidde ned og spise morgenmad kl. 6.45-7.10’, ‘tegne sammen om eftermiddagen’ og ‘gøre mig lige så umage med at lytte herhjemme, som jeg gør på arbejdet’. Hæng din huskeliste op på køleskabet, så du ser den hver dag!

Kilde: Sarah Tornøe, coach for mødre. Se mere på Supermor.nu.

Læs også: Sådan bliver du mere nærværende>>