Neel Rønholt datter

Neel Rønholt om at gå i familieterapi: ”Jeg var ikke den mor, jeg ville være”

Et forløb hos en familieterapeut gav Neel Rønholt redskaber til at skrue ned for tempoet og blive bedre at kunne løse konflikter med sine døtre. Særligt en idé om moderskabet, var hun nødt til at droppe. Det fortæller skuespilleren til ALT for damerne.

Både som skuespiller og i sit privatliv har Neel Rønholt været vant til et højt tempo og mange planer. Men da hun blev syg af stress tidligere i år, førte det også til, at hun fik set nærmere på den tid, hun har sammen med sine døtre.

Det er endt med at blive en gave – men det har krævet nogle svære erkendelser, fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”Jeg syntes ikke altid, at jeg var den mor, som jeg havde lyst til at være overfor mine piger, fordi jeg også havde høj puls, når vi var herhjemme. Og jeg vil faktisk sige, at det først rigtigt var der, da jeg fandt ud af, at det havde konsekvenser, der ikke kun ramte mig selv, at jeg kunne tage det alvorligt og skrue helt ned.”

Det var et forløb hos en familieterapeut tidligere på året, der gjorde det tydeligt for Neel, at hendes til tider hektiske energi også spillede en rolle i nogle af de udfordringer, som hun oplevede med især sin yngste datter.

”Jeg fandt ud af, at der var nogle ting, som jeg kunne gøre, der ville hjælpe hende et stykke ad vejen. Men jeg fandt også ud af, at det sidste stykke vej kunne jeg ikke hjælpe hende, før jeg havde hjulpet mig selv, fordi det igen handlede om, at jeg havde en høj puls. Så jeg blev nødt til at arbejde med nogle ting indeni mig for, at jeg kunne være den mor, som jeg egentlig gerne ville være, og hjælpe på den måde, som jeg ønskede,” siger Neel Rønholt og fortsætter:

”Udfordringen var nemlig, at jeg ikke følte, at jeg kunne løse de konflikter, der opstod imellem os, på en måde, som jeg havde lyst til at løse dem på. Jeg følte mig magtesløs. Hvordan løser jeg det, hvis hun bare siger nej? Hvordan løser jeg det uden at blive vred og skælde ud? Hvordan skal jeg så tackle det? Jeg følte lidt, at jeg stod og kiggede ned i en opdragelses-værktøjskasse, som var helt tom.”

Derfor besluttede Neel sig for at opsøge en familieterapeut.

Artiklen fortsætter under videoen...

Gaven i spejlet

Mødet med familieterapeuten hjalp Neel Rønholt med at finde nogle redskaber til, hvordan hun skulle gribe problemet an – men det krævede alligevel lidt overvindelse at spørge andre om hjælp.

”Jeg har altid tænkt, at man havde en helt særlig urkraft, når man var nogens mor. At man var den, der kendte sine børn bedst. Men den idé blev jeg nødt til at droppe, for jeg havde brug for hjælp til, hvordan jeg bedst kunne hjælpe mit barn,” forklarer hun.

”Det var bare lige noget, som jeg skulle overkomme, men som jeg er meget stolt over, at jeg har gjort. For det er okay, at vi beder om hjælp. Man skal ikke slå sig selv i hovedet over, at det er noget, som man måske ”burde” kunne finde ud af selv. Det kan være i alle livets henseender, at man ikke må være for stolt eller bange for, at man er til besvær. For det er altså ikke et nederlag at få hjælp. Det er dejligt, når man står med en udfordring og så kommer igennem den, fordi man har rådført sig med en ekspert.”

Forløbet hos familieterapeuten blev det sidste skub, der gjorde 2022 til året, hvor Neel endelig sænkede farten. Og selvom udfordringerne med hendes datter var svære, ser hun det i dag som noget positivt.

”Det har været en lille gave, som jeg virkelig ikke kunne overskue at åbne, men som har været så god for mig. For min datter har været et spejl, der har krævet af mig, at jeg var til stede. Hun køber ikke det der med, at jeg bare siger: ”Ja ja, jeg ser dig” eller ”Hvor er det flot”, mens jeg står og er i gang med alt muligt andet,” siger Neel Rønholt.

Skuespilleren er derfor ikke i tvivl om, at de er et bedre sted i dag.

”Hun vil have, at jeg er til stede. Den læring har været vigtig i forhold til mine børn, men det har faktisk været lærerigt i forhold til hele mit liv. Det har lært mig, at jeg skal være til stede i de ting, som jeg siger ja til, og hvis ikke jeg kan det, skal jeg hellere sige nej.”

Læs hele interviewet med Neel Rønholt her.

Om Neel Rønholt

  • Skuespiller og tv-vært kendt fra film og serier, som 'En helt almindelig familie', 'Min søsters børn', 'Orkestret' og 'En vej ud', og fra podcasten 'Jagten på en ven' med skuespiller Julie Ølgaard.
  • Aktuel i TV 2-julekalenderen 'Tinka og sjælens spejl' og til marts som Sandy i 'Grease – The Musical'.
  • Hun er 38 år og forlovet med skuespiller Jens Sætter-Lassen, som hun har Ellen på 8 år og Franka på 4 år sammen med.

Neel Rønholt og Jens Sætter-Lassen.jpgNeel Rønholt og Jens Sætter-Lassen. (Foto: Anthon.Unger/Her & Nu)