Onsdag: Gullasch med kartoffelmos
Denne ret tager ret lang tid at lave ( ca. 1½ time,) men den ene time passer den sig selv.
Ingredienser:
Ca. 400 g gullasch kød
2 løg (groft hakket)
3 store gulerødder, skåret i skiver
½ lille selleriknold, skåret i tern
1 porre skåret i ringe
1 lille dåse tomatpure
1 dåse flåede tomater
Ca. 4 tsk. paprika
1 oksebouillontern udrørt i 5 dl. kogt vand
1 spsk. med top maizena udrørt i lidt vand
30 g margarine (eller 2 spsk. olie)
Salt og peber
(evt. 2 laurbærblade, 4 enebærkorn i en kaffepose lukket med sytråd)
Evt. kulør
Kartoffelmos:
Ca. 750g skrællede kartofler skåret i tern
2 dl. skummetmælk
salt og peber
Sådan gør du:
Kødet skæres i tern på ca. 2×2 cm, hvis ikke det er gjort.
Grøntsagerne gøres i stand (ringe, tern og skiver).
Kødet duppes med lidt køkkenrulle og svitses i halvdelen af margarinen og paprikaen i en gryde. Herefter tages kødet op, og grøntsagerne svitses i gryden i det resterende margarine.
Kødet hældes tilbage i gryden og bouillon tilsættes.
Tomatpure tilsættes sammen med flåede tomater. Smag til med salt og peber og læg evt kaffeposen ved).
Lad retten snurre i ca. 1 time, eller til kødet er mørt.
Smag til med salt og peber og tilsæt udrørt maizena til ønsket konsistens er opnået.
Kartoffelmos:
Kartoffelternene koges møre i usaltet vand i ca. 15 min.
Mos dem med gaffel eller med elpisker og tilsæt mælk.
Pisk mosen luftig og smag til med salt og peber.
Energifordeling:
Protein: 25,8E%
Kulhydrat: 50,5E%
Fedt: 23,7E%
Tip: Tilsæt evt. hakket persille til kartoffelmosen eller 1 lille fed knust hvidløg. Retten kan også serveres med ris i stedet for kartoffelmos.