Hvilken type er dit barn?

Personlighedstest: Hvilken type er dit barn?

Helt fra livets begyndelse er børn forskellige. Mon du har en lille mægler, en perfektionist eller en skøn igangsætter af sjove lege? Se, om du kan genkende dit barn blandt disse ni personligheder.

En lille spradebasse, et barn fuld af nørdet viden eller fodboldbarnet, der indædt kæmper for at vinde. Kan du genkende noget hos dit eget barn? Du har måske allerede en idé om, hvilken personlighed dit eget barn er ved at udvikle. Enneagrammet, som er et værktøj til at arbejde med personlighedstyper, har en opdeling på ni forskellige personligheder, men kan man overhovedet oversætte den slags til børn?

– Både Freud og den schweiziske psykiater Carl Gustav Jung arbejdede blandt andet med den overbevisning, at din personlighedsstruktur dannes, fra du er omtrent et par måneder gammel, til du er syv år. Det oversætter jeg til, at du godt kan vurdere barnets nummer i enneagrammet fra omkring syvårsalderen, siger forfatter, foredragsholder og enneagram-coach Michael Groser.

Måske sidder du i det hele taget med en portion skepsis over for personlighedstyper og -test, og nogle kan genkende sig selv i flere typer. Det kan på mange måder føles lidt firkantet at blive sat i bås. Men enneagrammets mission er snarere en invitation ud af en boks , du allerede befinder dig i – og som begrænser dig, mener Michael Groser.

Enneagrammet arbejder med de ni personlighedstyper parret med et af de tre såkaldte instinkter: redebyggeren, navigatøren og en-til-eninstinktet.

– Hvis du som forælder har navigatørinstinktet som det dominerende instinkt, så er du et meget socialt menneske. Du drages af grupper og får energi af at være sammen med masser af mennesker. Måske synes man derfor, at ens barn skal gå til både spejder, dans og håndbold, men hvis dit barn for eksempel har et dominerende redebyggerinstinkt, så trives det bedst ved at være hjemme, for hjemmet er den trygge base. Barnet har brug for masser af søvn, varme og mad og vil rent faktisk gerne i seng til tiden. Men hvis du som navigatørforælder skubber dit redebyggerbarn til alle mulige fritidsaktiviteter, vil du ramme helt ved siden af skiven i forhold til at opnå forståelse for dit barn, forklarer Michael Groser.

Han tilføjer, at hvis du parrer dit primære instinkt med din enneagramtype, favner du dels bredere, men også mere præcist, og så er der faktisk tale om 27 typer at placere sig iblandt fremfor de 9 primære.

– Et femmer-barn, der ofte er en rigtig videnssamler, og som samtidig har navigatørinstinktet som sit primære, vil have behov for og lyst til at dele sin viden med andre børn, der for eksempel har samme interesse. Men en femmer, der har en-til-en-instinktet vil foretrække at udveksle viden med en enkelt ligestillet.

Måske er en anden fra klassen også vildt interesseret i havets fisk? Hvorfor så hænge ud med tre børn på samme tid, der hellere vil spille fodbold? Det gider et femmerbarn ikke, fortæller Michael Groser. Vi har listet de ni personlighedstyper i grove træk. Måske kan du genkende dit barn – eller dig selv – i en eller to af personlighedstyperne?

Personlighedstest.jpg

Type 1

Perfektionisten

  • Pligtopfyldende.
  • Ordentlig.
  • Ønsker at gøre ting perfekt, som et værn mod “forkert”.
  • Drives af en stærk, indre kritiker.
  • Optaget af detaljer, orden og struktur.
  • Trives med klare retningslinjer.

Sådan håndterer du perfektionisten:

Perfektionisten har ofte en mening om, hvorvidt ting er rigtige eller forkerte og kan derfor opfattes som en lille ‘besserwisser’. Undgå at forklejne eller nedgøre perfektionistens indsats for at sikre landskabet foran os. Når han mødes med ligegyldighed, så tænker han: “Hold da op, de andre har SLET ikke fattet, hvor farligt det her er”, og så skruer de yderligere op for dels advarslerne, dels bekymringerne.

Perfektionisten er så loyal og ansvarlig – selv som barn – at han ikke blot tænker: “Det skal nok gå”, men bekymrer sig over, om der bliver passet på både dem selv, og dem, de holder af. Vær varsom med at fortælle perfektionisten, hvad han skal, med mindre du allerede ved, han er enig. “Sid ordentligt på stolen!” sagt af en lærer, vil trigge hans lyst til at sige, at han allerede sidder ordentligt.

Perfektionisten har en tendens til at skubbe følelserne til side, fordi han har så meget, han skal have gjort, og så meget han føler, han har pligt til at gøre. Opfordr ham til at mærke efter undervejs og vise følelser. Spørg gerne: “Hvad synes du?”

Vær opmærksom på:

Perfektionisten arbejder hårdt, allerede som barn, på at være perfekt. Træn ham i at tænke selv og tage egne beslutninger, så han udvikler et stærkere selvværd. Lad ham bare trampe højlydt op på sit værelse og smække med døren. Det vil forløse noget af den ellers indestængte vrede. Forløsningen vil få ham til at slappe af og måske endda slække lidt på reglerne. Undlad så vidt muligt irettesættelser som “Du skal ikke smække med døren!”-retorik.

Type 2

Hjælperen

  • Imødekommende og smilende.
  • Ønsker at hjælpe og støtte andre.
  • Søger anerkendelse for sin hjælpsomhed.
  • Er så opmærksom på andres behov, at hjælperen kan have svært ved at mærke sine egne.
  • Sympatisk og empatisk.

Sådan imødekommer du hjælperen:

Hjælperen opfatter nemt stemninger, følelser og behov og kan derfor let blive såret og ked af det, når nogle af deres relationer enten svigter, skuffer eller sårer dem. Forklar, at det er helt okay at gøre det, så godt man kan, og at ingen kan redde verden alene.

Hjælperen opfanger hurtigt, hvis du er vred, ked af det eller irriteret. Vær ærlig, og fortæl, hvorfor du har det sådan. På den måde undgår du usikkerhed og utryghed. Hjælperen kan nemt aflæses på sit kropssprog. De er ofte varme i energien og bløde, når de f.eks. giver et knus eller et klem på armen, mens de smiler varmt.

Vær opmærksom på: 

Pas på med at give hjælperen dårlig samvittighed. Hun tager det meget personligt. Børnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener, at vi må hjælpe hjælperen til at mærke sine egne behov. Vi må støtte disse børn, så de ikke bliver overset. I en søskendeflok er dette ekstra vigtigt. Hvis du har et meget eftergivende barn og en med turbo på, så må du hjælpe dem med at tilpasse sig i forhold til hinanden, siger Gerhardsen. Støt dem i og lær dem vigtigheden af at sige fra eller nej, inden de løber tør for ressourcer.

Type 3

Succesmageren

  • Flittig og optaget af at nå sine mål.
  • Har brug for at opnå succes og anerkendelse.
  • Højt aktivitetsniveau.
  • Snakker hurtigt og har mange bolde i luften.
  • Er god til at skabe netværk og få nye venner.
  • Trives med konkurrence og højt tempo.

Sådan imødekommer du succesmageren:

Succesmageren drives af at nå mål, for det skaber anerkendelse, ros og respekt. For en fodboldglad succesmager er det for eksempel vigtigt at score mål i frikvartererne. Måske det allervigtigste ved skolelivet. Det gælder om at få den bedste bane at spille på, så snart klokken ringer – og det gælder om at være stjernen på banen.

Succesmageren er ofte et barn, der slås med præstationsangst, og barnet bliver stræbsomt. Når succesmageren er sammen med sine forældre, ser han på mor eller far for at aflæse deres reaktioner: “Var den her tegning noget, der imponerede dem?” De nyder at have et publikum at optræde for, de fortæller gerne historier og indtager scenen, og de føler sig som en succes, hvis vennerne griner. Succesmageren går ofte i forsvar og “har i hvert fald ikke gjort noget galt”. Lyt til det, han siger, men forsøg at forstå, hvad der egentlig er sket.

Vær opmærksom på:

Vær varsom med at fodre præstationsulven, for barnet forveksler opmærksomhed med kærlighed, hvis forældre for eksempel siger: “Hvor er du dygtig, lille skat” i stedet for: “Hvor ser det bare ud til at være sjovt!” Ellers skal det bare være større og vildere næste gang. Der er en fare for, at der så vil komme en arbejdsnarkoman ud som voksen, der dør af stress.

Type 4

Individualisten

  • Følelsesladet og dybsindig.
  • Vigtigt at leve intenst.
  • Tager gerne de dramatiske roller, når der leges far, mor og børn eller sørøverskib.
  • Ofte styret af følelser og humørsvingninger.
  • Behovet for at skille sig ud kan vise sig gennem anderledes tøjvalg.
  • Genkendelig latter. •
  • Trives bedst der, hvor der er plads til individuelle løsninger.

Sådan håndterer du individualisten:

Spørg ind til følelser. Find ud af, hvor vreden eller mismodet kommer fra. “Hvorfor blev du så vred?” Få individualisten til at åbne op og fortælle, hvad der gik galt. Undgå at udtrykke, hvis du synes, barnet overreagerer. Individualisten er meget opmærksom på dine følelser og kan hurtig fornemme, hvis du synes, han opfører sig anderledes end andre børn. Det er en god idé at gentage det, barnet har sagt igen og igen, så det forstår, at du ved, hvad der er galt. På den måde bliver barnet mere modtagelig over for andre løsninger.

Vær opmærksom på:

Fortæl ikke individualisten, at han er for følsom, eller at han overreagerer. Da individualisten ofte føler sig forkert, utilstrækkelig eller ligefrem fejlbehæftet, må du meget gerne give ham autentiske og ærlige komplimenter og være støttende. Undlad at få ham til at føle sig forkert. Sig f.eks. ikke: “Det skal du da ikke være ked af!”, når nu han ER ked af det, for det vil blot bekræfte individualisten i hans utilstrækkelighed og ‘forkerthed’. Bliv i stedet sammen med ham igennem den smerte, han føler over, at bedstevennen f.eks. ikke ville lege med ham i børnehaven. Sig i stedet: “Lille skat, sådan som jeg kender dig, så kan jeg godt forstå, du er rigtig ked af det lige nu. Skal vi lige sidde lidt sammen?”

Type 5

Observatøren

  • Indadvendt og privat.
  • Har det godt med at reflektere og tænker meget over tingene.
  • Værner om sit personlige rum, hvor han kan iagttage andre mennesker.
  • Bruger energi på at samle viden og information.
  • Giver ofte korte svar, hvis han bliver spurgt, med mindre en ligestillet spørger, så der kan nørdes lidt med det.

Sådan imødekommer du observatøren:

Et lille femmerbarn vil ofte være lidt nørdet, for en meget stor del af observatørens strategi er at opsamle og indeholde viden. Femmerens største frygt er, at de ikke besidder den nødvendige viden. Det er nogle små, kloge børn. De er gode til at bruge den viden, de har, og er ofte ret skarpe. Som forældre kan du snakke med dit barn om gråzoner, og at alt ikke er sort og hvidt. Hvis du virkelig vil forstå dit femmerbarn, skal du vide, at det interessante ved den brandbil, de fik i julegave, ikke er, at den kan sige “babu” – men hvordan den gør det. Så leg med dem, imens I sammen splitter brandbilen ad og finder de interessante svar indeni den.

Vær opmærksom på:

Observatøren har brug for alenetid, og det er vigtigt ikke at lave for mange ting på en gang. Giv dit barn alenetid til at bearbejde tanker og følelser. Omvendt, hvis dit barn ofte trækker sig, er der mange, der måske kan tænke: “Sikke en sær snegl”. Støt op om observatøren. Han er ikke en sær snegl, men skal måske træne den sociale side lidt. Arranger en legeaftale. Det må godt være den anden lille kloge fra klassen. Er du selv udadvendt, kan det måske være svært at forstå, og du vil måske foretrække at tage succesbørnene med hjem til leg, men tænk i et passende match til dit barn. Hvis barnet helst vil bytte Pokemon-kort, er det knap så sjovt at lege med én, der kun vil spille fodbold.

Type 6

Loyalisten

  • Nysgerrig og loyal.
  • Optaget af at forstå, hvordan ting hænger sammen eller fungerer.
  • Er opmærksom på, hvad der kan gå galt for at forhindre ulykke.
  • Har ofte en lidt speciel humor.
  • Bruger selvironi og er ironisk.
  • Trives godt, hvor det er ok at være en lille djævelens advokat (og kalder det selv sund skepsis).

Sådan imødekommer du loyalisten:

Loyalisten er et forsigtigt barn, og når han bliver ked af det, kan han blive utrolig ked af det. På andre kan det føles som en overreaktion. Er der mon noget andet, han er ked af? Hvad kan du gøre for at hjælpe ham? Mød ham på en tryg måde. Sæt jer sammen, og spørg ham, hvad han er bange for.

Vær opmærksom på:

Vær direkte og klar i spyttet, når du kommunikerer med loyalisten, selv små afvigelser i dine forklaringer igangsætter loyalistens indre skeptiker. Han leder efter den skjulte dagsorden og vil se dig som uærlig eller sløset med sandheden, hvis du ikke siger tingene, som de er. Det vil gøre ham utryg. Når loyalisten er ramt af frygt, så stil spørgsmål frem for at forsøge at overbevise. Det vil hjælpe ham væk fra frygten.

Type 7

Igangsætteren

  • Optimistisk og idérig.
  • Motiveres af alt som er nyt, begejstrende og spændende.
  • Elsker at udvikle nye idéer.
  • De keder sig hurtigt i den bestående leg og finder derfor på nye lege.
  • Kan ikke lide at være fastlåst af aftaler.
  • Trives med udvikling og valgmuligheder.
  • Kan bedst lide miljøer uden faste planer.

Sådan imødekommer du igangsætteren:

Igangsætteren bliver ofte drevet mod at få deres behov for begejstring opfyldt. De deler gerne alt med andre, så længe de selv kan være med og få en del af kagen. Det er ikke, fordi de spiser det sidste stykke – de deler det gerne – men vil bare meget nødig undvære selv. Igangsætteren føler sig hurtigt begrænset. Selv et negativt tonefald kan få dem til at glide af, så forsøg at bevare dit fokus på noget, som er sjovt og optimistisk, som igangsætteren kan engagere sig i. Så forsvinder en eventuel irritation eller spydighed hurtigt. Igangsætteren kan blive meget stædig, hvis hun bliver afbrudt midt i en leg for at skulle i seng eller i skole. Det føles yderst begrænsende – den værste følelse, hun kender. Forbered hende på, hvor længe hun kan lege, og mind hende om det undervejs i en positiv tone.

Vær opmærksom på:

Igangsætteren kan ikke lide at blive bedt om, hvad hun skal gøre. Lad hende selv komme med idéer og løsninger.

Type 8

Udfordreren

  • Initiativrig, powerfuld og uafhængig.
  • Optaget af at have kontrol med situationer og livet som helhed.
  • Har en stærk retfærdighedssans.
  • Har stort engagement og gennemslagskraft, men tager meget plads og kan hurtigt blive dominerende.
  • Trives bedst i aktivitet, og når tingene flytter sig fremad mod større mål.

Sådan imødekommer du udfordreren:

Udfordreren har en særlig intuitiv evne til på sekunder at mærke, hvad de synes, eller hvad de skal eller ikke skal. Kombineret med modet til at handle, kan det virke overvældende og lidt skræmmende for andre, mindre handlekraftige typer. Udfordreren kan have svært ved at se, at han kan tage fejl, men kan fint sige undskyld, når situationen er kommet på afstand, og vreden har lagt sig. Lad ham enten være i fred i nogle minutter, eller giv rum og plads til at ytre sig. Han skal nok undskylde, hvis det er på sin plads. Hans drivkraft er vrede, og han er ikke bange for vreden – tværtimod. Vreden er den benzin, han kører på, og han kan godt lide, når det hele koger lidt. Hvis det er for voldsomt for dig, så gå lidt væk, indtil der er faldet ro over ham. Det tager normalt kun ganske kort tid.

Vær opmærksom på:

Udfordreren er hurtig og meget sikker i sin egen sag, så du skal skære igennem og være autoritær med dit budskab. Det vil han til gengæld respektere. Børnepsykolog Elisabeth Gerhardsen mener, at denne og lignende personlighedstyper som igangsætteren og individualisten må hjælpes til at se andre børns behov. Udfordreren elsker at være i centrum og stjæler gerne hele billedet til en børnefødselsdag. Vi voksne må lære dem at se, hvad andre børn kan bidrage med. Bed for eksempel udfordreren om at passe på de andre børn på legepladsen, og anerkend deres power og mod, når de gør netop det.

Type 9

Mægleren

  • Empatisk, harmonisøgende og omsorgsfuld.
  • Optaget af at bevare den gode stemning.
  • Er ofte en god mægler.
  • Lyttende og rummelig forståelse for andre.
  • Tilpasser sig sine omgivelser i holdninger, udseende og sprog.
  • Har ikke nemt ved at udtrykke egne meninger og behov.

Sådan imødekommer du mægleren:

Mægleren kan hurtig føle sig pinlig berørt og usikker på sig selv. Hun har ofte en oplevelse af, at hun ikke har den samme ret til at fylde som andre. Hun er følsom over for kritik og tager tingene ind. Hun kan allerbedst lide at få at vide, at det gør en positiv forskel, at hun er der – i modsætning til ros for at have udrettet noget bestemt. Det får hende til at føle sig inkluderet og sætter hendes frygt for at blive ekskluderet på hold. Det bedste er, uden noget pres, at give hende plads og rum og tid til selv at fortælle, hvordan hun har det. Udefrakommende pres som: “Kom nu! Vi skal ud ad døren” vil få hende til at fryse og handlingslamme hende i nogen grad.

Vær opmærksom på:

Mægleren kan ikke lide forventninger eller et stort følelsesmæssigt pres, da hun sjældent er i kontakt med egne præferencer eller meninger. Det vil presse hende, at andre siger: “Hvad synes DU, vi skal lege?” Mæglerens automatiske respons vil være at flyde med det, som andre tilsyneladende vil føle behag ved. På den måde skaber hun den gode stemning og rokker ikke båden. Hun elsker at være hjælpsom, men udnyt det ikke, for så kan hun føle sig udnyttet.

De 3 instinkter

Vi bærer alle tre instinkter i os, men et instinkt er dominerende, og det, som kendetegner dig i de fleste situationer.

Redebyggeren

Har behov for tryghed og planer, man nogenlunde kan stole på. Det er ikke rart for denne type, hvis spisetiden serveres ”et sted mellem klokken 18 og 20”. Det er rart for redebyggeren, hvis man kan regne med klokken 17.30 hver dag. De foretrækker også at have eget værelse, hvor ingen (små) søskende piller ved ens legetøj og dejlige dimser, og hvor de kan trække sig tilbage og være sig selv. De er hjemmemennesker med behov for en base, der er tryg. De har ofte brug for meget hvile – mere end gennemsnitsbarnet. De kan ofte være nemme at få i seng. Måske beder de ligefrem selv om at komme under dynen. En mor med redebyggerinstinkt har ofte stor opmærksomhed på de basale behov: Har barnet det for varmt, fryser det, har det tisset, er vandet for varmt i badekarret, er sutten god nok og så videre.

En-til-en

Et barn med en-til-en som primært instinkt elsker små hyggelige og intense snakke, typisk med de legekammerater, som de føler en særlig samhørighed med. De finder det mere attraktivt at lege med én ven frem for at lege i en gruppe på fem. De kan typisk godt lide at snakke med mor eller far om nære ting. De vil gerne hyggensnakke med kakao eller saftevand efter skole og er vilde med tosomhed og følelsen af at være smeltet sammen med mor eller far. En mor med en-til-en-instinkt overøser ofte barnet med opmærksomhed. Hun ser det lille vidunderlige barn i øjnene i timevis og har fokus på samvær.

Navigatøren

Trives med masser af venner omkring sig. Der skal ske noget, og det skal ske med andre. Et barn med navigatørinstinkt vil finde det rart og sjovt at gå til forskellige fritidsinteresser i stedet for at fordrive tiden alene hjemme på værelset. En mor med navigatørinstinkt har ofte en meget udadvendt stolthed over sit barn. Hun vil invitere alt, hvad der kan stå og gå hjem for at se og beundre barnet. Som Mufassa fra Løvernes Konge vil en navigatørforælder gå op på klippen, strække barnet ud til masserne og vise vidunderet frem med stor stolthed.

Kilde: Michael Groser