Peter Mygind: "Vi skal ikke kun elske vores børn, når de får 10-taller og scorer mål til fodbold"
Skuespiller Peter Mygind var en højtråbende far – indtil han besluttede at sætte sig i respekt uden at råbe ad ungerne. For tonen er vigtig, og børn skal vide, at vi også elsker dem, når de fejler i livet, siger skuespilleren i en ny episode af podcasten 'Fårking far'.
Der er særligt en episode, som har printet sig fast hos Peter Mygind på rejsen til at være den far, han gerne vil. For 12 år siden sad han med sin kone og to drenge hos en familieterapeut. Da terapeuten beder hans yngste søn, Valdemar på ni år om at fortælle om sin familie, siger han:
- Grunden til, at jeg råber så højt engang imellem…, det gør jeg kun, fordi det gør min far, fortæller Peter Mygind i Talk Town-podcasten, Fårking Far.
- Det var så pinligt. Jeg tænkte: det er simpelthen løgn! Lige der besluttede jeg: fra nu af, vil jeg sætte mig i respekt, og jeg vil sige fra uden at råbe mine børn, min kone, mine kollegaer eller naboer ind i hovedet.
Det er sådan han gør, Peter Mygind – arbejder så godt han kan med sin selvindsigt og egne dæmoner. Og prøver at finde ’gaven i lorten’, som han selv kalder det. For sandheden er, at han har åbnet nogle døre, han aldrig ville have åbnet, hvis ikke hans ældste søn, Julius, var blevet overfaldet med spark og slag to gange i træk for 12 år siden, og de endte hos familieterapeuten; og hvis ikke sønnen senere havde fået et misbrug af hash, MDMA og coke:
- Hvis der er tidspunkter, hvor man ikke skal råbe ad sine børn, så er det, når de er helt fucked. Hvis det er der, I råber, så mister I al tillid, og så ryger al dialog. Kunsten er at få dem til at tale - og uanset hvor skønne og kærlige forældre man er, skal man ikke være bange for at bede om hjælp. Det gjorde vi, reflekterer han til Mattias Hundebøll, som er vært på podcasten.
Mænd, meld jer ind i kampen
Han har altid vidst, at han gerne ville tage aktivt del i forældrerollen, og da hans kæreste Lise helt uventet blev gravid med deres første barn, satte han alle sejl til og meldte sig i baby-natte-cirkus og senere var han den hyppigste gæst af de to i institutionen. Fordi det kunne lade sig gøre med hans job, men også fordi han ville:
- Jeg vil bare sige til jer, kære mænd, meld jer ind, for man kan nemt blive meldt ud, fordi de fleste kvinder pr. automatik bare overtager, gør det, og orker ikke at vente, fordi vi måske ikke er lige så tjekkede til det, som pigerne er. Men du bliver tjekket til det, hvis du øver dig rigtig meget, og det gjorde jeg, siger han til Vores Børn.
Han medgiver, at han ikke har været tjekket til alt. Som for eksempel at læse lektier med sine nu voksne børn, da de gik i skole.
- Jeg er super utålmodig. Jeg er en virkelig dårlig pædagog. Hvis der er noget, ens børn ikke lærer noget af, så er det, at man råber dem ind i hovedet.
Der har vi det med tonen igen. Han siger selv, at han de seneste 12 år kun har råbt rigtig højt fire gange og har nu gjort det til sit livsprojekt at hjælpe andre med at komme ud af dårlige mønstre. At hjælpe børn og unge ud af dårlige spiraler med mobning – igennem foredrag for børn, unge og forældre. Og han er ikke bange for at bruge sig selv – tværtimod, for mest af alt tror han på åbenhed og på kærlighed:
- I denne tid, hvor vi snakker om, hvorfor vi har så mange børn, der ikke er robuste… hvorfor er der så mange børn, der går ned med stress og angst? Og hvordan skaber vi nogle mere robuste børn? Det er jo også ved at kaste dem lidt mere ud i livet, forklarer han.
- De skal lære at gå ud i livet, men de skal også bare vide, at vi er der og griber dem uanset hvad, der måtte ske. Så vi skal ikke kun elske vores børn, når de får 10-taller og scorer mål til fodbold. Vi skal elske dem, hvis de ikke vil gå til fodbold, og hvis de ligger derhjemme og synes, at verden er noget lort. Det er der, vi skal hjælpe dem allermest, siger Peter Mygind.
Du kan downloade vores podcast-app Talk Town og hør hele podcasten her