Rikke gik tidligt i overgangsalderen: ”Muligheden for flere børn er blevet taget fra mig”

Rikke gik tidligt i overgangsalderen: ”Muligheden for flere børn er blevet taget fra mig”

Overgangsalderen kom noget tidligere end forventet for blogger Rikke May. Hun var 32, da symptomerne på tidlig overgangsalder kom snigende, men lægerne troede ikke, det var muligt. Først som 37-årig fik hun endelig vished om, hvad hendes krop havde prøvet at fortælle hende i fire år. Nu sidder Rikke May tilbage med vrede, frustration – og ingen mulighed for at blive gravid.

Uregelmæssige blødninger, svære humørsvinger og hjertebanken, som ikke kan forklares. 

Det var en fast del af blogger og designer Rikke Mays hverdag i en periode på fire år. Hun var 32 år og boede i Singapore som tilflytter med sin mand og deres på daværende tidspunkt syvårige datter Bella, da hun første gang mærkede, at noget var galt.

– Det startede med, at min menstruation blev mærkelig. Det var som om, jeg blødte nonstop, og så havde jeg følelsen af, at jeg hele tiden skulle tisse. Jeg havde svedeture, hjertebanken og væske i kroppen, og min krop var hele tiden i alarmberedskab, husker Rikke.

– Alle de her kropslige udfordringer gik ind og overtog hele min hverdag, og jeg anede ikke, hvad min krop prøvede at fortælle mig, men det var enormt ubehageligt, at jeg ingen kontrol havde over den. Jeg var så træt, fordi jeg tabte så meget blod – det var jo ikke holdbart for hverken mig, mit ægteskab, mit humør eller noget som helst.

Hun opsøgte derfor en af de bedste læger i Singapore, som lavede en række test på Rikke for at nå til bunds i kroppens reaktioner.

Rikke havde selv fået tanken om, at hun kunne være gået tidligt i overgangsalderen, men på daværende tidspunkt var hun blot 32 år, så det virkede ikke realistisk. Alligevel bad hun lægen om at undersøge det.

– Jeg blev ved med at spørge lægen, om hun ikke ville tjekke mig for tidlig overgangsalder, fordi jeg vidste, at min mor gik i overgangsalderen, da hun var i slut 30’erne. Det ville hun ikke, og hun blev ved med at sige:  ”Not possible”, når jeg spurgte. Hun testede mig for kønssygdomme, gav mig piller mod stresset blære og gav min stressede tilflytter-tilværelse skylden for min uregelmæssige menstruation og mange af de andre symptomer, jeg havde. Da lægen ikke ville teste mig for tidlig overgangsalder og ikke rigtig fandt en anden forklaring, gik jeg nok bare i sådan en overlevelsestilstand og accepterede, at det var sådan, det var.

Symptomer på (tidlig) overgangsalder

  • Hedeture
  • Tørhed
  • Vanskelighed ved at holde på vandet
  • Humørsvingninger
  • Mindsket sexlyst
  • Uregelmæssig eller ophørt menstruation
  • Man kan ikke længere blive gravid
  • Vanskelighed ved at sove
  • Ledsmerter
  • Øget risiko for knogleskørhed
  • Vægtøgning

Kilde: Kræftens Bekæmpelse og læge Søs Wollesen

Årsagen til de kropslige udfordringer

Det var først da Rikke og hendes lille familie rykkede til New York i efteråret 2019, at Rikke fandt en læge, som var villig til at teste for tidlig overgangsalder, selvom også denne læge mente, at det var usandsynligt. Og det var først her, efter fire år med en krop i ubalance, at Rikke endelig fik fastlagt årsagen til de kropslige udfordringer.

– Gynækologen spurgte ind til, hvad mine planer med børn var. Jeg fortalte hende, at vi havde en datter på 11 år, og at jeg egentlig ikke havde troet, at vi skulle have flere børn, men at tanken alligevel var begyndt at strejfe mig. Hun kiggede på mig helt koldt og sagde med en russisk-amerikansk accent: ”Ricky, you have no more eggs in your basket," husker Rikke.

Konklusionen var altså helt klar: Der var absolut ingen hormoner tilbage i Rikkes krop og ingen chance for, at hun kunne få flere børn. Rikke var – stik mod alle statistikker – gået tidligt i overgangsalderen.

– Jeg prøvede at forstå, hvad hun sagde til mig – og så begyndte jeg at hyle! Gynækologen sad bare helt kold, da hun sagde det, men jeg kunne godt fornemme, at det ikke var nyt for hende at overlevere den slags beskeder, selvom hun var lidt overrasket over, at jeg var gået så tidligt i overgangsalderen. Det er så skræmmende at tænke på, at min krop formentligt allerede så småt gik i overgangsalderen som 32-33 årig. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at det kunne ske.

Farvel til tanken om flere børn

Om (tidlig) overgangsalder

  • Langt de fleste kvinder går i overgangsalderen mellem 45-55 år.
  • I Danmark er gennemsnitsalderen omkring 52 år.
  • Man taler om tidlig overgangsalder, hvis den indtræffer, før man fylder 40 år.
  • I Danmark er der mellem 1,5-2 procent, som går tidligt i overgangsalderen, men det kan være svært at sige, fordi tidlig overgangsalder blandt andet kan indtræffe, hvis man får kemoterapi som følge af en kræftsygdom.
  • Overgangsalderen – også kaldet menopause – er perioden omkring den sidste menstruation, hvor æggestokkene holder op med at danne det kvindelige kønshormon østrogen, og æggene så småt hører op.
  • Overgangsalderen starter allerede nogle år før den sidste menstruation, hvor man fx oplever uregelmæssige blødninger, hedeture og ofte psykisk påvirkning.

Kilde: Netdoktor og Sundhed.dk 

Selv om Rikke i mange år troede, at hun ikke skulle have flere børn, blev hun meget påvirket af gynækologens besked.

– Der går 1000 tanker igennem ens hoved, når man får sådan en besked. Jeg vidste, at min mand gerne ville have flere børn, så jeg begyndte at tænke, om han mon ville gå fra mig, fordi det nu er definitivt, at jeg ikke kan få flere børn. Om han hellere ville finde en, som kunne give ham det, fortæller Rikke, når hun tænker tilbage på dengang, hvor hun fik beskeden.

Heldigvis er Rikkes mand helt afklaret med, at han og Rikke ikke skal have flere børn end deres 11-årige datter Bella, som de fik, da Rikke var 26 år.

– Tænk, hvis jeg ikke havde fået Bella som 26-årig. Hvis jeg ikke havde mødt en mand, som er seks år ældre end mig, så havde jeg nok ventet lidt med at få børn, fordi jeg lige skulle nå en masse ting inden… og så havde det formentligt slet ikke været muligt for mig at få børn. Så havde jeg stået som 32-årig og ikke engang haft muligheden for at få hjælp til det. Jeg er jo blevet velsignet med ét barn, så jeg føler mig enormt privilegeret, siger Rikke, der dog også er vred over, at lægen i Singapore ikke så de tydelige tegn.

LÆS OGSÅ: Forstå hormonterapi på 2 minutter

– Det er så frustrerende, at jeg ikke selv kan vælge, om jeg vil have flere børn. Det valg er blevet taget fra mig. På mange måder er jeg enormt vred på den læge i Singapore, som ikke ville teste mig for tidlig overgangsalder, da jeg kom i første omgang. Hvis hun havde gjort det for fire år siden, kunne jeg have fået taget nogle æg ud. Det er ikke muligt nu. Muligheden for flere børn er taget fra mig, fordi hun holdt fast i, at kvinder under 40 år ikke kunne gå i overgangsalderen.

At slutte fred med sin krop

Rikke er i dag ved at finde løsninger, som kan gøre de daglige gener mere tålelige. Blandt andet kan p-piller – ironisk nok – gøre Rikkes hverdag lidt lettere, da hormonerne kan afhjælpe nogle af følgerne af tidlig overgangsalder. Hun er samtidig begyndt at tage en række vitaminer, homøopatisk medicin, CBD-dråber, akupunktur og ikke mindst at dyrke motion, hvor særligt styrketræning er vigtigt.

– Jeg er desperat for at prøve alt for at finde en løsning, så jeg kan leve med, at min krop er gået tidligt i overgangsalderen, for jeg ved godt, at jeg ikke kan få det til at gå væk.

Selvom tanker og tvivlen om flere børn har fyldt en del hos Rikke, er hun ved at finde ro i det faktum, at hun i en alder af 37 ikke skal have flere børn.

– Jeg tror efterhånden, jeg har sluttet fred med, at vi ikke skal have flere børn. Jeg ville lyve, hvis jeg ikke sagde, at det gør lidt ondt i hjertet, når jeg ser billeder på Instagram af andres graviditeter og babyer, men jeg tror også, jeg har været ret omstillingsparat og sagt, at nu er det sådan, det er – og vi har heldigvis vores lille trekløver.

Vi skal tale om overgangsalder – også den tidlige

Selv om tanken om tidlig overgangsalder strejfede Rikke relativt hurtigt, da kroppen sagde fra, blev hun ved med at tro på, hvad lægerne og gynækologerne sagde. Den dag i dag ville hun ønske, at hun havde lyttet til sin krop.

– Jeg har jo været enormt autoritetstro og troet på lægerne, når de sagde, at mine kropslige udfordringer måtte skyldes andre ting. Men i sådan en situation er man bare nødt til at være sin egen advokat, og man er NØDT til at tro på, at det ikke er for sjov, når din krop så åbenlyst fortæller dig, at der er noget rivravruskende galt. Det er så vigtigt at kæmpe, indtil man finder en løsning, hvis man oplever en krop, som opfører sig anderledes – det skal man ikke bare acceptere, som jeg gjorde.

LÆS OGSÅ: Piger går tidligere i pubertet: Det øger risikoen for social isolation og sygdomme

Derfor er det vigtigt for Rikke, at tidlig overgangsalder og konsekvenserne heraf er noget, man kan tale åbent om, så flere kvinder reagerer på kroppens signaler.

– Det skal ikke være tabu at tale om tidlig overgangsalder og konsekvenserne ved det. Der er bare ting, som er ude af vores hænder. Uanset hvor meget hjælp vi får, kan vi ikke få børn, men vi kan prøve at tale mere åbnet om og huske at lytte til vores krop som kvinder. Der er ingen kroppe, der reagerer som min for sjov.

Selv om den tidlige overgangsalder har påvirket Rikkes krop og sind på mange måder, er der dog kommet noget godt ud af at få svar på de kropslige udfordringer: 

– Hvis man skal finde noget positivt ved, at jeg fik afklaret, at det var tidlig overgangsalder, så er det, at p-pillerne har gjort min menstruation mere regelmæssig og kontrolleret. Det er en kæmpe lettelse efter fire år med non-stop blødninger, så hele mit velvære og lysten til min mand er ved at komme tilbage.

Rikke May familie.jpg
Den dag i dag har både Rikke May og hendes mand sluttet fred med, at de ikke skal have flere børn end deres datter Bella, og de har deres lille trekløver i New York.