Inspirerende invitationer: Sådan lærer du dit barn at lege selv
Ville du (også) ønske, at dit barn selv kunne lege – eller finde på noget sjovt med søskende uden, at du behøver at indgå? Skab inspirerende legeinvitationer for børnene – så kaster de sig egenhændigt ud i fantasi og leg, mener børnehavepædagog og mor til to, Andrea Nyhuus.
"Moar, kom nu!”
Dit barn vil have dig med i legen, men du havde egentlig forestillet dig en rolig stund i fred med en kop kaffe – eller en mulighed for at komme i gang med aftensmaden. Hvorfor kan barnet ikke lege selv?
Det kan det også, mener pædagog Andrea Nyhuus, som arbejder i en børnehave i Norge. Tricket er at invitere dem til leg via såkaldte legeinvitationer. Selv har hun to børn: Aiden Leander, fem år og Nova Adele, tre år. Når de er blevet lagt op aftenen, finder Andrea en masse sager frem: kasser, regnbuer i træ og farvede silketørklæder. Små kogler og grene bliver til en eventyrskov, og indeni skoven placerer hun en ræv, en kanin og små bamser, som er på picnic.
Hun laver det, hun kalder ‘legeinvitationer’. Det kan for eksempel være små opstillinger af legetøj, som børnene kan gå på opdagelse i.
"Børnene elsker det! Når de ser legeinvitationerne, går de ind i legen med det samme, og de kan lege i lang tid. Jeg må indrømme, at i de travle småbørnsstunder er det dejligt, når børnene kan lege lidt selv", siger hun.
"Jeg kan godt lide at blande forskellige elementer og trækker gerne naturen ind, og vi har en del legetøj fra Grimms, som er en lidt dyrere type trælegetøj, fortæller Andrea. Men hun påpeger, at man ikke behøver at købe dyrt trælegetøj for at skabe en skøn legeinvitation."
"Bare det at have ryddet op i legekøkkenet er populært. Det behøver ikke være avancerede legeinvitationer."
Udfordrende for fantasien
Allerede fra babystadiet kan forældre invitere til leg. Man kan sætte lidt enkle, farverige legesager frem på gulvet. I takt med at barnet vokser, kan legeinvitationerne blive mere avancerede. En legeinvitation kan også være at tilrettelægge leg ved at have legetøj udstillet i børnehøjde.
"Hav gerne legetøj på åbne hylder, på lave kommoder i kurve og på flader for at pirre nysgerrigheden. En legeinvitation kan også være, at et puslespil eller perler er lagt udover bordet, eller at togbanen ligger klar på gulvet, når børnene kommer hjem fra børnehaven", siger Andrea.
"Overfyldte børneværelser med legetøj, som ingen rigtig leger med, er et almindeligt syn i mange børnefamilier. Andrea mener, at rod og legetøj, som barnet ikke leger med, er med til at begrænse nysgerrigheden og fantasien. Børnene siger måske, at de keder sig eller ikke har noget at lege med, selvom værelset svømmer i legetøj. Undgå at købe nyt legetøj i en periode, og gem hellere noget af vejen, så det kan rotere", foreslår Andrea.
LÆS OGSÅ: Nyt dansk brand ‘genopfinder’ aktiv leg og sætter fokus på dit barns udvikling
Tricket er at undgå at have for meget legetøj fremme ad gangen. Hvor lidt der kan være fremme, vil variere fra barn til barn. Andrea kan mærke, når sønnen har for meget legetøj, for så suser han rundt om sig selv, har for meget at vælge imellem og ender med ikke at lege med noget, men siger til sin mor, at han keder sig.
"Hvis de ikke leger med legetøjet efter flere legetøjsrotationer, kan det betyde, at de er vokset fra det. Det er dejligt, at der ikke er så fyldt op i huset, og børnene elsker, når jeg finder noget legetøj frem, som de ikke har set i uger eller måneder. Det er som at få nyt legetøj!"
Andrea sorterer legetøjet; alt har en fast plads i kasser og på hylder. En kasse med biler, en kasse med bamser.
"Jeg tror, børnene bliver mere inspirerede af leg, når de ved, hvor legetøjet er, siger hun, men medgiver, at hun ikke altid selv formår at have det lige ryddeligt. Efter at Andrea blev mor til to, blev hverdagen hektisk og fokus blev ændret til at få et roligere hverdagsliv."
LÆS OGSÅ: Giv dit barn en god start med LEGO®
"Nu prøver vi at tilrettelægge en hverdag, hvor vi har mere tid til hinanden, hvor også vi som forældre får nogle pauser indimellem. Det betyder ikke, at barnet skal gøre alt alene, men at de også skal have lyst til at lege selvstændigt. Så er det dejligt, at børnene glæder sig til at komme hjem og lege med de ‘nye’ legesager i en legeinvitation", siger Andrea Nyhuus.