Sådan læser du højt for dit barn
Højtlæsning udvikler både dit barns sprog, styrker forholdet mellem jer og skaber tid til nærvær. Men hvordan kommer du i gang, og hvad skal I læse? Få gode råd fra Emilie Melgaard Jacobsen, der har skabt søvnmeditationsbøgerne med Natbjørnen Tjugga.
Vidste du, at du kan starte med at læse højt for dit barn, mens det putter trygt inde i din mave? Det kan måske virke fjollet at læse Alfons Åberg for sin mave, men det er en vigtig byggesten på vejen mod at gøre dit barn til læser, forklarer Emilie Melgaard Jacobsen, der er uddannet pædagog og har skabt fire søvnmeditationsbøger for børn.
Barnet lytter til stemmen inde fra maven, og allerede her sker en sproglig udvikling. Man har fundet ud af, at barnet efter fødslen kan adskille sit eget modersmål fra andre – ikke bevidst, men de kan høre forskel, så de har allerede en sproglig intelligens i maven.
Gør dit barn til læser
Det er altså en god idé så tidligt som muligt at præsentere dit barn for forskellige bøger, hvis du vil præge poden til at blive nysgerrig på at læse.
- Giv dit barn bøger i gave, hav børnebøger liggende i barnevognen og på puslebordet, og lad dit barn selv sidde med (pap)bøger i hænderne og mærke, bladre og formentlig savle lidt på dem, siger Emilie Melgard Jacobsen.
- Små børn kan godt lide at imitere en læsepraksis – altså at læse højt, selvom de ikke kan læse endnu. De kan huske gentagelser, og når de har fået læst bogen højt mange gange, vil de ofte gerne selv ‘læse’ højt. Lad dem endelig gøre det, da det er med til at gøre dem nysgerrige på at læse, siger Emilie Melgard Jacobsen.
Du kan ikke gøre noget forkert
Hvis du ikke er vant til at læse højt eller ikke læser så godt, kan det være svært at komme igang. For hvad nu, hvis man læser ordene forkert eller bliver usikker på sig selv?
- Men dit barn er ligeglad med, hvordan det lyder. Børn synes bare, at det er fantastisk at lytte til mor eller fars trygge stemme, Og alternativet er jo, at der ikke bliver læst højt, eller at du går glip af den hyggelige stund med dit barn, siger Emilie Melgaard Jacobsen.
Til gengæld er det vigtigt, at du tager tålmodighedskappen på, hvis dit barn afbryder og springer rundt i historien, understreger hun.
- Mange voksne glemmer, at vi læser for børn. De kan have brug for at spole frem og tilbage for at forstå historien, og den trygge stund sammen kan åbne op for nogle ting, som barnet vil tale om – midt i den spændende højtlæsning. Måske vil dit barn også læse den samme historie igen og igen, og det kan skyldes, at emnet er noget, der optager dit barn lige nu. Vær nysgerrig, bliv ikke irriteret på dit barn over det, mener Emilie Melgaard Jacobsen.
Skab ro med læsning
Det er oplagt at læse højt for dit barn, når det skal sove, men det kræver også noget af den bog, som du vælger at læse fra, fordi den skal være med til at skabe ro, siger Emilie Melgaard Jacobsen.
- Historien skal have en ‘nedlukningsfase’, hvor der ikke sker for meget, så det bliver nemmere for barnet også at ‘lukke ned’, og så skal den helst ikke være inddelt i for mange kapitler, fordi dit barn har brug for en afrunding i stedet for at skulle vente i spænding på det næste, siger hun.
Det vigtigste er dog, at du får skabt en hyggelig stund sammen med dit barn, og det handler ikke om at have den bedste fortællerstemme, men om at være sammen, for så kan højtlæsningen nemlig være med til at styrke jeres forhold.
- Højtlæsning kan være med til at skabe nærværende stunder, både ved puttetid, men også i løbet af dagen. Det åbner også for, at dit barn kan få plads til at reagere på dagen, og det kan godt være, at junior karter rundt eller ikke lader til at høre efter, men det er bare nervesystemet, der får plads til at reagere, og det er derfor med til i sidste ende at skabe mere ro, siger Emilie Melgaard Jacobsen.