Mor og barn læser

Sådan læser du højt for dit barn

Højtlæsning udvikler både dit barns sprog, styrker forholdet mellem jer og skaber tid til nærvær. Men hvordan kommer du i gang, og hvad skal I læse? Få gode råd fra Emilie Melgaard Jacobsen, der har skabt søvnmeditationsbøgerne med Natbjørnen Tjugga.

Vidste du, at du kan starte med at læse højt for dit barn, mens det putter trygt inde i din mave? Det kan måske virke fjollet at læse Alfons Åberg for sin mave, men det er en vigtig byggesten på vejen mod at gøre dit barn til læser, forklarer Emilie Melgaard Jacobsen, der er uddannet pædagog og har skabt fire søvnmeditationsbøger for børn.

Barnet lytter til stemmen inde fra maven, og allerede her sker en sproglig udvikling. Man har fundet ud af, at barnet efter fødslen kan adskille sit eget modersmål fra andre – ikke bevidst, men de kan høre forskel, så de har allerede en sproglig intelligens i maven.

Gør dit barn til læser

Det er altså en god idé så tidligt som muligt at præsentere dit barn for forskellige bøger, hvis du vil præge poden til at blive nysgerrig på at læse.

- Giv dit barn bøger i gave, hav børnebøger liggende i barnevognen og på puslebordet, og lad dit barn selv sidde med (pap)bøger i hænderne og mærke, bladre og formentlig savle lidt på dem, siger Emilie Melgard Jacobsen.

- Små børn kan godt lide at imitere en læsepraksis – altså at læse højt, selvom de ikke kan læse endnu. De kan huske gentagelser, og når de har fået læst bogen højt mange gange, vil de ofte gerne selv ‘læse’ højt. Lad dem endelig gøre det, da det er med til at gøre dem nysgerrige på at læse, siger Emilie Melgard Jacobsen.

Du kan ikke gøre noget forkert

Hvis du ikke er vant til at læse højt eller ikke læser så godt, kan det være svært at komme igang. For hvad nu, hvis man læser ordene forkert eller bliver usikker på sig selv?

- Men dit barn er ligeglad med, hvordan det lyder. Børn synes bare, at det er fantastisk at lytte til mor eller fars trygge stemme, Og alternativet er jo, at der ikke bliver læst højt, eller at du går glip af den hyggelige stund med dit barn, siger Emilie Melgaard Jacobsen.

     Til gengæld er det vigtigt, at du tager tålmodighedskappen på, hvis dit barn afbryder og springer rundt i historien, understreger hun.

-  Mange voksne glemmer, at vi læser for børn. De kan have brug for at spole frem og tilbage for at forstå historien, og den trygge stund sammen kan åbne op for nogle ting, som barnet vil tale om – midt i den spændende højtlæsning. Måske vil dit barn også læse den samme historie igen og igen, og det kan skyldes, at emnet er noget, der optager dit barn lige nu. Vær nysgerrig, bliv ikke irriteret på dit barn over det, mener Emilie Melgaard Jacobsen. 

5 gode højtlæsningsbøger

  1. Natbjørnen Tjugga af Emilie Melgaard Jacobsen
    “Tjugga er kærlige søvnmeditationer for babyer og børn, der er nemme at gå til. Med enkle søvndyssende og meditative værktøjer gør Tjugga det trygt og rart at give slip på dagen.”
  2. Tryk & Glad Godnatlæsning – enkel akupressur og zoneterapi af Katrine Birk, Lena Adalberth og Anne Marie Berså 
    “Med syv små godnathistorier om Lille Tumle guider bogen forældre til at bruge akupressur og zoneterapi som en aktiv del af fortællingen i forbindelse med putning.”
  3. Om lidt sover du af Lisa Aisato
    “En dejlig godnatbog om årstidernes skiften med utroligt smukke illustrationer, som viser, hvordan årstiderne ‘falder i søvn, mens en ny årstid ‘står op’.”
  4. Godnat, Alfons Åberg af Gunilla Bergström
    “Der er mange ting, som Alfons Åberg liiiige skal, inden han skal sove, og til sidst bliver Alfons’ far så udmattet, at han selv falder i søvn. En hyggelig historie, som især min ældste søn spejler sig i.”
  5. Små pegebøger
    “Gerne med ‘visuelle putteelementer’, hvor der gennemgås badning, tandbørstning osv. Børn har brug for gentagelser for at kunne forstå og mestre sammenhænge, og derfor er det dejligt for dem at få gentaget det, de lige har lavet inden putningen igennem højtlæsning.”

Skab ro med læsning

Det er oplagt at læse højt for dit barn, når det skal sove, men det kræver også noget af den bog, som du vælger at læse fra, fordi den skal være med til at skabe ro, siger Emilie Melgaard Jacobsen.

- Historien skal have en ‘nedlukningsfase’, hvor der ikke sker for meget, så det bliver nemmere for barnet også at ‘lukke ned’, og så skal den helst ikke være inddelt i for mange kapitler, fordi dit barn har brug for en afrunding i stedet for at skulle vente i spænding på det næste, siger hun.

     Det vigtigste er dog, at du får skabt en hyggelig stund sammen med dit barn, og det handler ikke om at have den bedste fortællerstemme, men om at være sammen, for så kan højtlæsningen nemlig være med til at styrke jeres forhold.

- Højtlæsning kan være med til at skabe nærværende stunder, både ved puttetid, men også i løbet af dagen. Det åbner også for, at dit barn kan få plads til at reagere på dagen, og det kan godt være, at junior karter rundt eller ikke lader til at høre efter, men det er bare nervesystemet, der får plads til at reagere, og det er derfor med til i sidste ende at skabe mere ro, siger Emilie Melgaard Jacobsen.

10 tips til højtlæsning for dit barn

  1. Vælg en afrundet historie
    Det er bedst med en historie, som lukker roligt ned og gør barnet klar til at sove. Undgå historier, som er delt op i kapitler, da det kan være svært at sove, når man venter på slutningen.
  2. Gå på biblioteket
    Gå gerne sammen på biblioteket og se efter bøger, som både du og dit barn synes er spændende. Det er samtidig med til at gøre dit barn nysgerrig på bøger.
  3. Gør bøger tilgængelige for dit barn
    Lad dit barn have bøger inden for rækkevidde; stil bøger, som barnet gerne må sidde med selv, lege med og så videre i en kasse på gulvet eller en hylde i børnehøjde. Køb fx bøger på et loppemarked eller brugt, så de kan tåle at blive smidt ud.
  4. Læs selv bogen først
    Både for din egen og for dit barns skyld er det en god ide selv at læse bogen først. Du finder ud af, om det er noget for dit barn, og om det er en bog, der siger dig noget, da det jo er dig, der skal læse højt fra den.
  5. Det er okay at improvisere
    Hvis der er ord, som er for svære for dit barn at forstå, eller sætninger, som du ikke føler ligger godt i munden, er det helt okay at improvisere lidt og skifte ord eller en sætning ud.
  6. Læs med en rolig stemme
    Hvis højtlæsningen skal skabe ro, er det selvfølgelig også vigtigt at læse højt med en rolig stemme. Prøv at gøre dig tung i kroppen, forestil dig, at du tager 30 kilo på og slapper af i skuldre og arme, og din tunge bliver blød – det kan hjælpe dig til at spænde af og læse mere roligt.
  7. Giv plads til afbrydelser
    De fleste har sikkert prøvet at blive irriterede, når barnet afbryder midt i historien. Men når vi sidder og putter sammen og læser, kan det skabe så tryg en situation, at det er lige netop der, at dit barn får lyst til at fortælle nogle ting, og det skal der også være plads til.
  8. Lad barnet bestemme tempoet
    Voksne vil helst høre en historie i den rigtige rækkefølge – start, midte og slutning. Men børn kan sagtens have brug for at spole frem og tilbage mellem enkelte dele af historien, før de samler den som brikkerne i et puslespil.
  9. Læs på alle tider af døgnet
    Højtlæsning kan sagtens foregå på andre tider af døgnet end ved putning, selvom formålet er at skabe ro. Prøv at læse højt sammen efter børnehave eller skole og hav en bog med i tasken til bilturen eller ventetid hos lægen.
  10. Det skal være hyggeligt for alle
    Det skal også være hyggeligt for dig at læse, og børn kan sagtens mærke, hvis vi ikke mener det. Du må derfor gerne vælge en bog, som du også selv synes, det er spændende at læse fra.

Om eksperten

Emilie Melgaard Jacobsen er uddannet pædagog, forfatter, iværksætter og skaber af søvnmeditationsuniverset med Natbjørnen Tjugga, som har vundet Børn i Byen prisen i 2019. Tjugga består indtil videre af fire bøger og en app med meditationer.

Emilie er gift med Daniel, mor til William og Knud og højgravid med sit tredje barn. Læs mere på emiliejacobsen.com