Mor taler med barn

Gode råd: Sådan taler du med dit barn om hændelsen i Field's

Både små og store børn kan blive mærket af skyderiet i Field’s søndag. Men hvor du kan perspektivere og gøre tingene konkret, kan fantasien løbe afsted med vores børn. Her er gode råd til, hvordan du taler med dit barn om hændelsen i Field’s.

Hvor meget vi end ønsker at skærme vores børn for den forfærdelige hændelse i Field’s, kan det være vanskeligt.

Større børn opsnapper det på sociale medier, i vennegrupper og på fritidshjemmet. Måske har de været i området, da det skete. Måske er de blevet bange for, at det også kan ske andre steder. Måske har de set en video, et billede eller mærket en stemning, som har gjort dem utrygge.

Som forælder kan det være svært at vide, hvad du skal gøre, når dit barn sidder tilbage med et forknudret verdensbillede og en fantasi, der er løbet afsted med ham eller hende.

Men faktisk er det hammervigtigt, at du gør noget. Det fortæller Marianne Rasmussen, chef for Børnetelefonen.

”Det allervigtigste er at lytte til sine børn og at være konkret, når du forklarer. Du skal turde være der og turde sætte ord på. Også selvom du måske selv har svært ved at finde ordene. Det er vigtigt, at du får forklaret, at det ikke er hele verden, der er farlig, men at det er den konkrete situation. Forklar også gerne, at politiet kom hurtigt og hjalp, at folk var gode til at passe på hinanden, og at det heldigvis er sådan, mennesker normalt er.”

Du gør også klogt i at huske, at det ikke er dine egne erfaringer, som skal fylde. Lad børnene selv fortælle, hvad de oplever, og tag så udgangspunkt i det, anbefaler Marianne Rasmussen.

”Man kan hurtigt komme til at tale om sine egne erfaringer, hvis man er usikker på, hvordan man skal tackle tingene. Lyt i stedet til børnenes erfaringer og hjælp dem med at gøre deres tanker konkrete.”

Hvad kan man gøre, hvis børnene ikke vil tale om det?

”Som forælder skal du altid respektere dine børn. Samtidig skal du stille dig til rådighed og være en lille smule proaktiv. Du kan fortælle, at du godt ved, at det har været en ubehagelig og skræmmende oplevelse, og at det godt kan være, at han eller hun ikke har lyst til at snakke om det lige nu, men at du er der. Og at du ved, at det er en god idé at snakke om det på et tidspunkt.”

”Og så skal du også acceptere, at dit barn måske ikke har lyst til at snakke med mor og far lige nu, og så hjælpe dem med at finde en anden, de kan tale med.”

Små børn kan også blive påvirket

Større børn opsnapper hurtigt nyhederne selv, men selvom dit barn er for lille til sociale medier, betyder det ikke, at de går helt fri. Små børn er ganske vist lettere at skærme, men også de kan falde over klip på tv’et eller indslag i radioen. For ikke at tale om stemningen i hjemmet og mors og fars snakke.

”Det er rigtig vigtigt, at også små børn får en forklaring. Du skal hjælpe dem med at forstå, hvad der foregår, for det værste er fantasier. Man skal altid prøve at skærme små børn, men de opfanger ofte noget alligevel. Lad også dem fortælle, hvad de har hørt, og hvilke fantasier det kalder på, og hjælp så barnet med at forstå, at der også er andre måder at se tingene på. Med små børn er det især vigtigt, at du gør tingene simple og konkrete.”

”Fortæl dem, at det, at der er nogen, som har skudt på mennesker, ikke betyder, at det er sådan, alle mennesker er. Og husk, at små børn forstår skyderier anderledes, end du gør, så lyt til deres oplevelse og hjælp dem med at gøre den simpel og konkret.”

5 gode råd: Sådan taler du med dit barn om skyderiet i Fields

Både RedBarnet og Børns Vilkår har gode råd til, hvordan du taler med dine børn – for det er vigtigt at tale, hvis de stiller spørgsmål. 

Her 5 råd fra Børns Vilkår:  

1. Tal med børnene

Børnene kan støde på videoer, billeder, nyheder eller overhøre samtaler om hændelsen. Hvis vi undgår at tale med børnene om det, efterlader vi dem med forklaringer og fantasier, der kan være endnu værre.

2. Vær ærlig og konkret

Forklar, at en mand er blevet anholdt. Politiet kom med det samme og passer på. Brug gerne sætninger som ”Nogle er døde, og det er væmmeligt at tænke på. Men der var også rigtig mange, der slap væk eller blev reddet af politiet”. Overfør ikke din egen bekymring eller vrede til dit barn. 

3. Skærm de små børn

Børn under 6 år kan skærmes fra voldsomme nyheder. Kommer de alligevel til at se eller høre noget, så forklar enkelt, hvad der er sket. At en mand skød på nogle mennesker, men at mennesker ikke gør sådan normalt.

4. Tag hånd om børnenes frygt

Nogle børn er bange for, at de selv kan havne midt i et skudangreb. Sig, at alle voksne vil gøre alt, hvad de kan for at passe på andre. Hvis barnet spørger, kan du fx fortælle, at mange mennesker fandt gode gemmesteder, eller hjalp hinanden ind til politiet kom. 

5. Lyt

Især de lidt større børn kan se videoer fra hændelsen på sociale medier. Du skal hjælpe med at sortere i informationerne og tale om, hvorfor det ikke er en god ide at dele videoerne. Svar så ærligt og konkret som muligt på dit barns spørgsmål og bekymringer.

Husk, at I altid kan ringe til Børnetelefonen på 116111.