Udvikling

Stil krav til dit barn!

Det er en myte, at en god barndom består af lutter nybagte boller, leg på gulvet og uanede mængder af direkte samvær. Hjerneforsker Ann Elisabeth Knudsen vil have os til at tage forældreautoriteten tilbage – og stå ved, at vi har valgt et voksenliv.

Hvad kunne vi forældre blive bedre til?

Hvad er nutidens forældres største udfordring?

Det er at være en forældreautoritet. Det er træls at give jeres børn pligter og at kræve, at de lægger tøj sammen og rydder op efter sig selv. Men det er så vigtigt, fordi grundlaget for jeg’et begynder at blive formet i treårsalderen. Børn får ægte selvværd og en følelse af, at de har en vigtig rolle at spille i familien, når vi stiller krav til dem.

Faktaboks

Ann Elisabeth Knudsen, 52 år, er hjerneforsker og arbejder som lektor, konsulent og foredragsholder. Hun har skrevet flere bøger om børns hjerner og de neurologiske forskelle mellem kønnene. Mor til tvillingerne Astrid og Sigrid, 20 år.

 Det, at forældrene træder i karakter, giver barnet den første oplevelse af ‘hvem er jeg, hvor er mine grænser, og hvor går jeg til?’ Hvis de ikke lærer de grænser at kende i en tidlig alder, kan konsekvensen blive, at de som 16-årige kører rundt foran politistationen i en stjålen bil i håbet om, at samfundet sætter de grænser for dem, som forældrene ikke har gjort.

LÆS OGSÅ: Sådan stiller du krav til dit barn

Det kan også blive en udfordring socialt, for ingen gider have det barn på besøg, som altid vil have en kugle is mere, og som aldrig siger tak for mad eller bærer sin tallerken ud. Det er rigtig synd for de børn, for de vil hele tiden have en fornemmelse af, at der går noget galt i samværet med andre, men de kan ikke gennemskue hvorfor.

Hvad er det vigtigste, en familie kan gøre for sig selv?

Hvad skal vi forældre være rigtig stolte af?

Hvad er dit bedste råd til nutidens forældre?

Hjælper du dit barn med ALT?

Hvad kan vi lære af fædrene?

Hvad kan nutidens fædre blive bedre til?

Hvad kunne børn godt bruge mere af ?

Hvad er du sidst blevet ophidset over i den danske familiedebat?

I dag skal der en større psykologisk udredning til for at få lov til at lade dit barn blive et år længere i børnehave, hvis du ikke føler, at barnet er helt parat til skole det år, han eller hun fylder seks. Der er ikke politisk opbakning til at lade barnet vente med skolestart, fordi det bedre kan betale sig økonomisk at lade barnet gå nulte klasse om!

Men det barn, som skal gå om, vil hurtigt blive stemplet som ‘omgængeren’, og det er rigtig synd at give så lille et barn den oplevelse af nederlag. Rigtig mange børn ville have godt af at blive et år længere i børnehave. Det er især drenge, der kommer i klemme, for i dag ved vi helt faktuelt, at drenges hjerner er længere tid om at modnes end pigers.

LÆS OGSÅ: 10 bud på en god barndom