Tips til børnefamilien: Sådan undgår du stress før ferien
Du kan næsten ikke vente, til det endelig er ferie, og til der er dømt masser af kvalitetstid med børnene. Men inden det er tid til afslapning, skal du dog lige nå en masse forberedelser - det kan ende med en stresset uge op til ferien, og dét kan faktisk gå ud af ferien.
"Der er flere voksne, som bruger meget af den første ferieuge på at være syge, simpelthen fordi de har stresset rundt for at nå alt det, som skal overstås før ferien."
Sådan lyder opsangen fra stresspsykolog Bjarne Toftegård.
Uanset om det er derhjemme eller på feriestedet, at mor og far lægger sig syge, er det en trist måde at begynde en familieferie på – også for børnene.
"Når forældrene er stressede, bliver børnene stressede, så der er god grund til at stresse ned før ferien," siger han.
Stress sænker immunsystemet, og det gør, at du kan blive syg. Desuden kan der kan gå en hel uge, før du formår at slappe af, efter ferien er begyndt. Og i den uge vil dit nærvær ligge på et meget lille sted, og det går ud over ferien.
Få stresspsykologens mange gode råd til, hvordan du og din familie undgår at få en stressramt ferie.
Afvikl arbejdet i god tid
Skal du være væk fra dit arbejde i to til tre uger, er det ikke rart at efterlade løse ender. Dog skal du passe på med at arbejde så meget den sidste uge, at du er helt udkørt, når ferien begynder.
"Det er vigtigt, at I ser på den sidste arbejdsuge som en uge, hvor I trapper ned i stedet for en uge, hvor I skal nå en hel masse," siger Bjarne Toftegård.
Derfor er det en rigtig god idé at planlægge sig væk fra en stressfuld ‘sidste-arbejdsuge’, mener stresseksperten. Det gør du ved at være realistisk omkring, hvad du kan nå og måske lægge en dæmper på egne forventninger til dig selv.
Bjarne Toftegård råder til at begynde med at stresse ned og planlægge i rigtig god tid – gerne flere uger i forvejen.
"Overleveringen af dine opgaver til en kollega skal ikke ligge som det sidste punkt på den sidste arbejdsdag. Lav i stedet en overleveringsliste i løbet af de sidste uger, som du kan slette i og skrive til, hvis der opstår yderligere punkter," siger han.
Den første dag i ugen op til ferien er det desuden en god idé at skrive en liste til dig selv over de ting, du skal nå inden ferien. Så kan du langsomt i løbet af ugen krydse opgave for opgave af, så du slipper for at sidde fredag eftermiddag og stresse over de opgaver, du ikke har nået.
En anden måde at få opgaverne af vejen kunne også være at sætte én dag af i den sidste uge, hvor du og din partner kan arbejde igennem. Få børnene passet og afslut aftenen med et cafébesøg sammen.
Du bør endelig også undgå for mange møder lige op til ferien.
"Lidt afhængig af hvilken form for arbejde du har, skal du forsøge at planlægge uden om møder de sidste par dage. Det tager nemlig tid at afslutte sine projekter og give opgaver videre og skrive lister over løse ender. Skriv ganske enkelt disse opgaver ind i kalenderen, så de blokerer for andet," råder Bjarne Toftegård, som også kommer med tippet om at sætte autosvar på sin mail et par dage, før ferien reelt starter, så du selv kan vælge, hvad du vil forstyrres af.
"Et sidste – men meget vigtigt – råd er, at når du har forladt dit arbejde for at holde ferie, så skal du hive stikket 100 procent ud. Det vil sige, at der IKKE lige skal tjekkes e-mails eller telefonbeskeder på ferien."
Tyvstart feriefornemmelsen
På hjemmefronten er det også en god idé at indrette den sidste uge op til ferien anderledes, end du plejer.
Stå en time tidligere op, hvis du kan. Servér noget anderledes morgenmad, som hele familien kan lide. Gå eller cykel ned for at købe en is sammen om aftenen. Drop madlavningen. Gå i stedet på legepladsen og køb pizza på vej hjem. I kunne også gå en lille aftentur sammen hele familien, foreslår han.
"At gå ture er godt på flere måder. For det første kommer der nydelse ud af det. For det andet er ture en af de allerbedste måder at stresse af på."
Lignende råd gælder faktisk også den dag, ferien endelig oprinder – gør noget anderledes, end I plejer!
"Det er en god idé at markere sin feriestart med at bruge den første dag på at lave noget helt andet, end man plejer. Om det er en udflugt, at tage ud og svømme eller fordybe sig i en god bog, er underordnet. Målet er at få skubbet alle tanker væk og få fyldt noget andet på hjernen."
Stresspsykologen mener også, at det er allerbedst, hvis I lige tager nogle dage ud af kalenderen og kommer i feriestemning, før I rejser ud. Hvis det ikke er muligt, og rejsen starter allerede den første feriedag og kræver en masse pakning og forberedelse, råder han til, at I forsøger at drosle ned på arbejde den sidste uge før feriestart.
Pak kufferten i god tid
Skal familien ud at rejse eller i sommerhus, kræver det en del i forhold til pakning af kufferter.Sørg for allerede en uge før at vaske alt det tøj, I skal have med. Det tager altid længere tid, end du regner med, at vaske og pakke til hele familien. Så sørg for at have alt klar, en uge før ferien starter. Find også kufferterne frem weekenden før den sidste ferieuge og begynd at pakke allerede der.
Husk også på, at det meste i princippet kan undværes. Du kan for eksempel altid købe solcreme, når du kommer frem, børn bruger også bleer i udlandet, og er din yndlingskjole ikke ren, klarer du nok ferien uden.
Lav lister
Hvis du er ved at miste overblikket over alle pakkenellikerne, I har brug for til ferien, er det altid godt at ty til de gode gammeldags lister. Skriv alt ned, hvad du kan komme på af ting, I har brug for på rejsen. Har I for eksempel, hvad I skal bruge af medicin til rejsen, det kan være antihistaminer, smertestillende piller, plaster eller andet, som familien har brug for på rejsen.
Der skal også tjek på hjemmet, før I rejser. Der skal måske afbestilles avis eller måltidskasse, afleveres eventuelle husdyr til pasning, tømmes køleskab, skraldespande osv.
"Bare det at få opgaverne ned på papir har en afstressende virkning", siger Bjarne Toftegård.
Prioritér punkterne i rækkefølge med de vigtigste ting først – og fordel så opgaverne imellem jer, så I har styr på, hvem der gør hvad. Det er så ærgerligt at stå i lufthavnen med tre uger i udlandet foran jer og komme i tanke om, at I har glemt at afbestille avisen eller måltidskassen.
Du skal ikke være perfekt!
Når det så er sagt, så går det nok alt sammen. Det kan jo lade sig gøre at ringe fra udlandet og få styr på det meste – og har I glemt noget vigtigt, så finder I nok en løsning på det også.
"Husk hele tiden på, at du skal på ferie – det er ikke en konkurrence i at levere den mest tjekkede oppakning," siger Bjarne Toftegård.
OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 22. juni 2010. Efter aftale med stresspsykolog Bjarne Toftegård er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.
Find inspiration til din sommer med børn
-
Skal I holde ferie i Danmark? Her er 14 børnevenlige destinationer
-
Her er 30 ting, du kan lave med børnene i sommerferien
-
Sommerferie med børn: Her er 7 danske øer, der er et besøg værd
-
Ferie i børnefamilien: Sådan kommer I helt ned i gear
-
Den store sommerquiz til børn og (meget) barnlige sjæle
-
7 uundværlige tips til kør-selv-ferien med børn
-
6 ferieråd: Sådan håndterer du søskendeskænderier
-
Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn
-
Parforhold: 10 råd der får familieferien til at fungere
-
Her er 13 af Danmarks bedste naturlegepladser
-
11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen
-
Sommeren er over os: Her er 15 fine sandaler til børn