Dit barn skal turde noget med sin krop, føle sig tilpas i den og lære med den. Du kan faktisk ikke gå i gang for tidligt med lidt gymnahopsa. Her kommer syv ideer til at lege tumleriet ind i jeres hverdag, så dit barn får en god motorik.
– Gode tidspunkter at tumle er, når dit barn er frisk og veloplagt, ikke når hun er træt, syg eller lige har spist.
– Aflæs altid dit barns udtryk, mens I leger. Er hun tryg, ser hun overrasket ud, stivner hun lidt? Hvis du fornemmer utryghed hos dit barn, så hold en pause, eller sæt tempoet ned.
– Giv altid dit barn god tid til lige at vænne sig til øvelserne. Måske bliver baby forskrækket første gang, hun svinger i et tæppe, men det betyder ikke, at hun aldrig kommer til at kunne lide svingture!
– Lige før en øvelse siger du ‘en, to, tre’, mens du holder øjenkontakt med dit barn. På den måde lærer den lille hurtigt, at den remse er et signal til tumleleg.
Øvelserne er instrueret af Christina Skaarup, der underviser i rytmik og grundmotorik.
Baby 7-12 måneder
BAGLÆNS KOLBØTTE
Med kolbøtter sørger du for at få dit barns hoved tumlet rundt, så vestibulærsansen i ørerne bliver stimuleret. Det er med til at styrke den lilles balance.
1. Sæt dig på hug, og læg dit barn på ryggen med benene mod din mave.
2. Så tager du fat i armene med overhåndsgreb, ligesom når du holder et cykelstyr og løfter din ende op.
3. Vupti, så vender du baby rundt i en baglæns kolbøtte.
gallery9billeder
Baby 7-12 måneder
BAR BABY
De fleste babyer elsker at være nøgne. Hvis din baby er utilfreds sidst på eftermiddagen, så kan det hjælpe at tage tøj og ble af og simpelthen lade den lille være lidt fri. Du skal selvfølgelig ikke lade baby fryse, men i et lunt hjørne uden træk eller i dobbeltsengen går det fint.
DERFOR SKAL DU TUMLE BABY
– At have det godt med sin krop betyder noget for dit barns evne til at lege. Motorisk usikre børn kommer ikke med op i legestativet og tør måske ikke gynge højt eller suse ned ad rutsjebanen.
– Kroppens erfaringer betyder noget for dit barns indlæringsevne. Alle bevægelser koordineres i barnets hjerne, så motion er også hjernegymnastik.
– Vi har ikke en hverdag, der lægger op til en masse bevægelse, så derfor er det nødvendigt at få motorik tænkt ind i familiens daglige rutiner. For eksempel ved at tumle lidt på puslebordet, i husets dobbeltseng eller på stuegulvet – hver dag!
gallery9billeder
Øvelser til tumling 12-16 måneder
SÆBEBOBLER
Det er godt for dit barns følesans at mærke forskellige materialer og strukturer mod den bare hud. Det giver huden erfaringer at arbejde med. Samtidig stimulerer det koordinationen mellem øjet og hånden.
Sæbebobler er flotte, og de fleste børn elsker en fangeleg. Pust sæbebobler til dit barn. Bagefter prøver I at fange boblerne med hænderne. Eller I går ind i dem og mærker, hvordan det føles, når boblerne går i stykker mod huden.
gallery9billeder
Øvelser til tumling 12-16 måneder
LILLE PETER EDDERKOP
De fleste små børn kan lokkes med på en leg med sang til. Legen stimulerer dit barns følesans – du skal nemlig ikke bare røre ved dit barn, men helst røre det på forskellige måder.
Syng Lille Peter Edderkop for dit barn, mens du tegner til på barnets ryg. Først kravler edderkoppen op ad ryggen, så kommer regnen med prikker langs hele rygsøjlen, og til sidst en stor sol med stråler ud over hele ryggen.
gallery9billeder
Øvelser til tumling 12-16 måneder
FLYVETUR
Ud over at styrke dit barns muskelledsans og vestibulærsans, er øvelsen god for din ryg.
Når dit barn bliver lidt tung at svinge rundt, kan du stadig tumle hende på denne måde.
1. Du ligger på ryggen med bøjede ben og med dit barn på maven på dine underben.
2. Hold fast om dit barns hofte, løft dine egne ben op og sig ‘borte, tit’. Dit barn skal nedad med hovedet.
gallery9billeder
Øvelser til tumling 12-16 måneder
TIP!
Så snart dit barn kan komme rundt på egen hånd, er det en god ide at lave en lille forhindringsbane i stuen med jævne mellemrum. Du kan lægge sofapuder på gulvet, som den lille skal hen over. Måske er der en lille stol, man kan hoppe fra, et tæppe, man skal under og så videre. Efterhånden kan du være så heldig, at dit barn er fornuftigt beskæftiget i op mod en halv time (og du bestemmer jo selv, om du så skal lave maveøvelser eller slappe af med en kop kaffe imens).
gallery9billeder
Øvelser til tumling 12-16 måneder
FORLÆNS KOLBØTTE
Kolbøtter træner både muskelledsansen, følesans og vestibulærsans, og dit barn lærer at runde nakken.
1. Hold fast om barnets hofter, og sving barnet mellem dine ben. Sørg for, at barnets hoved kommer i underlaget, så du dermed runder barnets nakke.
2. Forbered dit barn på kolbøtten ved at tælle ‘en, to, tre’, inden du ruller hende rundt.
3. Slut af med en flyvetur op i luften. Det kilder i maven.
gallery9billeder
Baby 7-12 måneder
LØBE EFTER VAND
Legen styrker det helt lille barns muskelledsans, fordi du arbejder med barnets krop.
1. Læg dit barn på ryggen, cykl med benene, og sig så en lille remse: ‘Vi løber efter vand, løber efter vand’.
2. Fortsæt remsen, og sig: ‘Vi hopper over gærdet, hopper over gærdet (bøj knæene mod maven), vi løber efter vand, hælder ud, hælder ud (sving benene lidt ud til hver side), så løber vi hjem igen.’
3. Til sidst skal vandet hældes ud. Tag dit barn om hofterne, og vend kalorius med hovedet nedad. Gentag hele øvelsen et par gange.
gallery9billeder
Baby 7-12 måneder
BAGELEG
Legen stimulerer babys følesans. Det betyder noget for den lilles kropsbevidsthed. Tænk på, at dit barns hud er dækket af tøj det meste af dagen, så det er vigtigt indimellem at tage tøjet af og berøre den bløde hud.
1. Dit barn skal blive til en dejlig lille bolle. Ælt baby godt igennem, og prik lidt på dejen.
2. Så er det tid til at pensle den lille bolle. Bagefter skal baby skubbes ind i ovnen, og ud igen.
3. Mærk efter, om din lille bolle er færdig. Bank ganske let på hovedet med en knyttet hånd og sig ‘duk duk!’.
4. Så er det tid til at spise den lækre bolle. Sørg for at komme godt rundt på kroppen – op i hovedet, ned på fødderne og ud på hænderne.