Cykelhjelm til dit barn

Dét skal du vide, før du køber en cykelhjelm til dit barn

Det er ikke nok, at cykelhjelmen er smart. Den skal også være i den helt rigtige størrelse og sidde korrekt på dit barns hoved for at have en effekt ved et eventuelt styrt. Her får du de vigtigste råd, når du skal købe den helt rigtige cykelhjelm til dit barn.

Uanset om det er til din babys første cykeltur på mor eller fars cykel, eller om det er til junior, der er klar til at smutte afsted på sin egen, skal vi passe på hovederne - både vores eget og vores barns. Men det kan være en jungle at finde frem til den helt rigtige cykelhjelm til børn - for hvordan ved man, om cykelhjelmen sidder som den skal i tilfælde af, at uheldet er ude?

Vi har stillet de gode spørgsmål til Cykelistforbundet for at hjælpe dig med at finde den helt rigtige cykelhjelm til dit barn.

Faktaboks: Det skal du tjekke ved køb

  • Tjek, at inderskallen (skummaterialet) er støbt ind i den yderste plastikskal (inmould). Det er mere slidstærkt og holdbart, end hvis den er limet fast. Du kan som regel tjekke det ved at se, om inderskallen kan løftes lidt fri af yderskallen. Hvis den kan det, er den ikke støbt ind.
  • Tjek, at der er et justeringssystem i nakken af hjelmen. Det skal være helst være i form af enten et hjul eller en skyder. Puder er mere besværlige at få til at sidde rigtigt.
  • Tjek, at justeringssystemet fra nakken sidder fast i fronten af hjelmen. Hvis det er lavet af velcro, skal du tjekke, om det løsner sig for let. Hvis det ikke sidder ordentligt fast rundt om hovedet, bliver det irriterende og kan med tiden gå ud over sikkerheden.
  • Tjek, at remsystemet til at lukke hjelmen under hagen har tre justeringsspænder: Et under hvert øre og et under hagen.

Skal dit barn med ud og købe cykelhjelmen?

Ja, børns hovedform varierer meget. Derfor er det altid en god idé at have dit barn med.

Hvordan finder man den rigtige størrelse?

Mål dit barn hovedomkreds. Du skal måle hovedet lige over ørerne og hen over panden ca. 2 cm fra øjenbrynene. Pas på ikke at måle for langt ned i nakken, for så får du en for stor hjelm. Inde i alle cykelhjelme står et hjelmmål – fx str. 46-51 cm eller 52-60 cm. Nu kan du finde en cykelhjelm med et interval, der passer dit barns hovedstørrelse. De fleste cykelhjelme kan spændes godt ind, så du rammer dit barns hovedstørrelse helt rigtigt. 

Hvordan ved man, om en cykelhjelm sidder korrekt på barnets hoved?

Hjelmen skal sidde vandret på dit barns hoved og en tommelfingers bredde over øjenbrynene. Husk at spænde remme og justeringssystem i nakken, så hjelmen ikke rutsjer rundt på dit barns hoved

Hvornår skal børn have en ny cykelhjelm?

Et barn vokser typisk ud af hjelmen to-tre gange, når barnet er 3-10 år. Du skal også skifte hjelmen, hvis den har været involveret i et styrt eller udsat for et voldsomt slag – for eksempel hvis den er blevet tabt og faldet hårdt ned.

Vidste du at...

... Jo ældre børnene bliver, jo større er risikoen for, at de smider hjelmen?

Det viser en undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik blandt børn i skoletrafikken fra 2004 til 2018.

De yngste skolebørn mellem 6-9 år bruger deres cykelhjelm allermest - hele 92 % kører med hjelmen. Hos børn mellem 10-12 år bruger 83 % deres cykelhjelm. Når børnene bliver ældre end 12 år, reduceres tallet, og kun 51 % bruger deres cykelhjelm. Disse tal er den nyeste statistik fra 2018.

Heldigvis kan Rådet for Sikker Trafik også konstatere, at der siden 2004 er sket en kraftig stigning i antal børn, der rent faktisk kører med cykelhjelm - en udvikling, der ses både for de yngste og de ældste skolebørn. Sidstnævnte gruppe har oplevet en fordobling i hjelmbrug siden 2013.

Kilde: Rådet for Sikker Trafiks cykelhjelmstælling (2018)

Skal cykelhjelmen være godkendt?

Cykelhjelme, der sælges i Danmark, skal være CE EN 1078-godkendte. Det er den standard, som man godkender hjelme efter i Europa. Så det behøver du typisk ikke bekymre dig om.

Er de dyreste cykelhjelme de bedste?

Nej, det kan man ikke sige. Du kan som udgangspunkt regne med, at børnehjelme, som sælges i Danmark, er sikre. Vil du have ekstra sikkerhed, kan du kigge efter hjelme med MIPS-beskyttelse. Det er en ekstra indsats, som bedre fordeler trykket på hovedet, hvis man falder. Dermed reduceres risikoen for fx hjernerystelse endnu mere.

Faktaboks: Sådan sætter og spænder du hjelmen korrekt

  • Sørg for, at hjelmen sidder rigtigt på hovedet. Ellers risikerer du, at den gør mere skade end gavn, hvis uheldet er ude.
  • Hjelmen skal sidde, så den dækker både baghovedet, tindingerne og panden. Det gør den, når den set fra siden sidder vandret, og der kun er to-tre centimeter mellem øjenbrynene og hjelmens forkant
  • Du skal indstille og stramme hjelmen, så den sidder til og ikke rutsjer rundt på hovedet.
  • Det gør du ved at stramme justeringssystemet i nakken af hjelmen. Du skal også indstille og spænde remmene, så de sidder til under hage og ører. Sørg for, at der kun er plads til to fingre mellem rem og hage.
  • Sørg for at stramme remmene efter jævnligt, så de ikke bliver for løse.
  • Hvis dit barn oplever, at hjelmen strammer, skal du ikke løsne lukkespændet. Du skal flytte og/eller justere ørespænderne.

Om eksperten

Kilde: Cyklistforbundet og butiksmedarbejder Susanne Andersen, som arbejder i Cyklistforbundets butik 'Cyklistbutikken 1905' . Susanne har solgt cykelhjelme og andet cykelgrej i 26 år.

Cyklistforbundets website findes der guides, viden og video til dig, der gerne vil hjælpe dit barn til at blive en glad og sikker børnecyklist.