Kære mor og far, sådan takler I jeres søvnunderskud
Du er forælder til en søvnvandalist, som snart bliver kylet ud af vinduet, hvis du ikke får en anstændig nattesøvn. Men hvis I deler de natlige pligter og lader hinanden få en hel nats søvn, kommer I lettere gennem perioden.
Denne artikel blev oprindeligt publiceret d. 10. juli 2017. Den er redigeret af Lea Holdgaard Hansen.
Der er en grund til, at det bliver betragtet som et torturmiddel at frarøve et menneske muligheden for at sove. Søvn er så grundlæggende et behov i os, at der ikke skal ret meget natteroderi til, før vi får det forkerte ben ud af sengen om morgenen. En enkelt nat med dårlig søvn kan være nok til at slå os ud af kurs, forklarer Dr. Med. og søvnspecialist Søren Berg:
“Vi bliver irritable og sløve og har generelt mindre overskud til dagens gøremål, når vi ikke får sovet ordentligt. På længere sigt kan søvnunderskud betyde, at vi bliver lettere syge, da immunforsvaret stimuleres under søvnen,” forklarer han.
Hvil, når du kan
Heldigvis kan de fleste af os klare perioder med mangelfuld nattesøvn. Især hvis vi overholder søvnunderskuddets overlevelsesregel nummer ét:
“Du skal tage vare på hver eneste stund, du har til at hvile, for eksempel når babyen eller barnet sover. På den måde kan du indhente noget af det tabte,” siger Søren Berg og advarer om, at søvnunderskud på længere sigt kan udvikle sig til en alvorlig sag. Bliver de natlige opvågninger en mere permanent tilstand, kan din psyke nemlig også komme til at lide under udmattelsen.
“Træthed hænger tæt sammen med melankoli, depression og aggression. Det behøver ikke at komme derud, men i det øjeblik du føler dig træt hver dag og ikke kan kompensere ved at sove om dagen, er det ved at blive et problem,” fastslår Søren Berg.
På fjerdedagen skal du sove
Når barnet er så stort, at det ikke længere har behov for at hænge i mors bryst natten lang, er det derfor vigtigt, at I deles om opgaven med at tage jer af junior ud på de små timer.
Søren Berg forklarer, at den optimale løsning er, at I sørger for begge to at få nogle fulde nætter, hvor I slumrer trygt, mens den anden tager slæbet.
“Hvis du har haft tre-fire nætter med dårlig søvn, skal du helst have en nat, hvor du kompenserer ved at sove igennem. Vi ved fra flere undersøgelser, at det er grænsen for, hvornår tingene begynder at falde fra hinanden både fysisk og psykisk,” siger lægen og fraråder, at I skiftes sporadisk til at tage jer af barnet natten igennem.
På den måde er der nemlig ingen af jer, der får lov til at gennemgå et sammenhængende forløb med de tre søvnfaser af overfladisk søvn, dyb søvn og drømmesøvn, som tilsammen udgør en fuldendt søvncyklus.
Firetimers-reglen
Hvis I har det bedst med at dele natten op, gælder det derfor om at optimere chancerne for, at I hver især får mest muligt ud af søvnen.
“Søvn, som bliver afbrudt ofte, er ikke ret meget værd. Derfor skal I sørge for, at I begge får et kontinuerligt forløb på omkring fire timer,” anbefaler Søren Berg, som tilføjer, at det for nogle er meget svært at falde i søvn imellem forstyrrelserne fra børneværelset.
Har I det sådan, kan det være en idé ligefrem at skiftes til at tage ‘vagter’ som på et skib, hvor den ene simpelthen holder sig vågen og laver noget helt andet, mens den anden får sig en god firetimerslur – for derefter at være nogenlunde frisk til at overtage vagtposten.
Men husk igen: Efter fire dage trænger din krop til en fuld nats dvale.
Søvn
-
Kronik: Nej, børn er ikke blevet dårligere til at sove
-
Søvn: Sådan gør du, når det tager to timer at putte
-
Søvnbehov: Så meget skal dit barn sove
-
Hvad er night terror? Og hvordan hjælper du bedst dit barn?
-
Kære mor og far, sådan takler I jeres søvnunderskud
-
Op klokken 5: Sådan hjælper du dit barn til at sove længere
-
Babys søvn: 5 klassiske søvnproblemer - og bud på løsninger
-
Samsovning: Er det en god idé?
-
Derfor vågner din 2-årige stadig om natten
-
Hektisk hverdag: Sådan hjælper du dit barn med at finde ro
-
Gode råd til en rolig puttetid
-
Derfor er faste sengetider vigtigt for dit barn
-
Kaos ved puttetid? Sådan hjælper du kærligt dit barn med at falde i søvn
-
Fra tremmeseng til juniorseng: Sådan bliver det en god overgang
-
13 ting, jeg har prøvet for at få mit barn til at sove
-
13 råd: Sådan får du mere søvn, mor