Ulykker i hjemmet? Her er 8 ting, du skal være opmærksom på, hvis du har små børn
Har du også en nysgerrig næse derhjemme? Vi har samlet 8 af de største farer i hjemmet, når du har små børn.
De fleste af os ved, at vi skal sikre trappen, ikke efterlade junior alene på puslebordet og fjerne saksen fra den lave køkkenskuffe, når der flytter børn ind i hjemmet. Med vidste du, at kaffen også kan skabe ulykker? Eller at legetøjet altid bør være alderssvarende?
Hvert år kommer cirka 33.000 børn under fire år på skadestuen, fordi der er sket uheld, viser tal fra Sundhedsstyrelsen – og oftest sker ulykkerne derhjemme.
Vores hjem er nemlig en legeplads for små børn, der skal kortlægge verden omkring dem. De går nysgerrigt på opdagelse køkkenet, finder ud af, at døre kan lukke – også om fingrene – og at strygejernet falder ned fra brættet, hvis man hiver i ledningen.
Ifølge Rigshospitalets TraumeCenter er den hyppigste årsag til indlæggelser blandt små børn skoldninger og brandsår.
”Nogle af de alvorlige ulykker vi ser hos børn, er skoldninger, og især de helt små børn er meget udsatte. Vi oplever, at skoldninger er en tilbagevendende ulykke, som vi ser hele året,” forklarer Emilie Øberg, traumelæge i Afdeling for Bedøvelse, Operation og TraumeCenter på Rigshospitalet i en pressemeddelelse.
Vil du komme ulykkerne i forvejen? Vi har samlet otte ting, du med fordel kan være opmærksom på, inden baby begynder at bevæge sig omkring derhjemme.
1. Varm mad og drikke
Varm kaffe er en luksus, når du er nybagt mor, og det kan være dragende at slå to fluer med ét smæk og tage dagens koffein-fix, mens du alligevel sidder med baby på armen. Men egentlig burde du holde små børn og varm mad og drikke langt fra hinanden.
Skoldninger kan ske på et øjeblik, og hvert femte barn under to år, der bliver indlagt på Rigshospitalets TraumeCenter, bliver indlagt på grund af brandsår og skoldninger.
”Ofte er det forældre, der lige skal have en tår kaffe, mens de har barnet på skødet og så kommer til at spilde det ned over deres lille baby. Vi ser også små børn, der lige akkurat kan nå op til komfuret og får væltet en gryde med kogende vand ned over sig. Og det er jo helt forfærdeligt både for barnet, men også for de forældre som står i det,” forklarer Emilie Øberg.
Husk derfor at stille gryden på det bagerste blus og læg dit barn fra dig, hvis du skal drikke eller spise noget varmt.
2. Åbne vinduer
Det kan godt være, at vinduerne umiddelbart er uden for rækkevidde for små, nysgerrige næser. Men inden du har set dig om, kan den lille få højstolen skubbet hen til vindueskarmen, klatre op på ryglænet af sofaen eller få andre, farlige ideer. Sørg derfor for at sikre alle vinduer i huset – især hvis du bor fra 1. sal og op.
Du kan enten købe små sikringer, der sørger for at vinduet kun kan åbnes af en voksen, eller montere en krog i voksenhøjde. Børn bør desuden ikke være alene i rum med åbne vinduer.
Husk også, at børn ikke bør være alene på altanen.
3. Skuffer, skabe og døre
De fleste af os kan huske, hvordan det føltes, dengang vi fik fingeren i klemme i soveværelsesdøren. Av, ikke?
Det er sjældent, at det går grueligt galt, når fingrene kommer i klemme, men det kan altså give skader – og gør i øvrigt pokkers ondt.
Også her er dørstoppere og sikringer gode hjælpere.
4. Kemikalier og skarpe genstande
Nu vi er ved skuffer og skabe, så er det ikke kun lågerne, der kan forvolde ulykker.
Måske gemmer du piller i badeværelsesskuffen, opvasketabs under vasken i køkkenet og rengøringsmidler i skabet i entréen. Lige dér, hvor dit barn kan komme til.
Sørg for at gemme farlige kemikalier og medicin væk, så dit barn ikke bliver fristet af en farvestrålende opvasketabs eller den blå væske i WC-rensen. Undgå også at hælde rengøringsmidler over i fx en tom sodavandsflaske.
Det siger måske sig selv, men sørg også for, at dit barn ikke har adgang til skarpe genstande som knive og sakse.
5. Legetøj
Legetøjet skal altid passe til dit barns alder. Små børn må fx ikke lege med storebrors små legoklodser eller andre småting, som kan komme galt i halsen eller generelt puttes i munden. Husk også at tjekke tøjdyr for løse øjne eller næse.
Balloner er sjove, men de kan også være farlige, og i værste tilfælde kan det lille barn blive kvalt i dem.
Sørg også for, at der ikke er adgang til batterier i dit barns legetøj. De må gerne være der, men de skal være låst godt fast, så barnet ikke selv kan tage batteriet ud.
6. Ledninger og stik
Ledninger kan være drilske og i værste fald farlige. De kan sno sig om barnet og give stød, og da de fleste ledninger ligger i gulvhøjde, er de oftest lige inden for rækkevidde.
Sørg for, at de er pakket sikkert væk, og husk at fjerne den dinglende ledning fra strygejernet, kaffemaskinen eller elkedlen, når du er færdig med at bruge den. En ledning, der hænger ned i børnehøjde, kan være spændende at hive i.
Hvis du har gamle stikdåser, hvor du kan stikke et søm ind, så skift til nye, som er godkendt med pillesikring, inden dit barn finder på at stikke legetøj ind i hullerne.
7. Trapper og møbler
Trapper er sjove, og de kan give timevis af hyggelig leg med mor og far. Men de er også farlige for små børn, der endnu ikke har styr på balancen.
Sørg altid for at skærme trapperne af med et gitter og lær dit barn, hvordan han eller hun kommer sikkert op og ned ad trinnene.
Husk også at fastmontere møbler, der kan vælte. Reoler kan fx være en sjov udfordring, men den skulle helst stå fast, hvis junior beslutter sig for at klatre.
8. Puslepladsen
Børn er livlige, små væsner fra den dag, de kommer til verden, og de fleste kender til én, hvis barn er faldet ned under et bleskift.
Der skal ikke mere end et øjebliks uopmærksomhed til, før dit barn kan falde ned fra puslebordet, så husk at have de nødvendige ting ved hånden, inden du går i gang.
Husk også, at du aldrig bør lade barnet ligge alene på puslebordet, og at det i øvrigt skal være stabilt.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Børneulykkesfonden, Falck, Rigshospitalet