Sover dit barn lur i sin barnevogn eller i en seng bag lukkede døre? Det er et af de spørgsmål, du skal tænke over, når du skal finde den helt rigtige babyalarm, fortæller Elisabeth Rahn Sørensen, der er salgsassistent i Kære Børn Slagelse og har 10 års erfaring med vejledning i babyudstyr.
– Hvis alarmen fortrinsvis skal bruges, når dit barn sover i barnevogn, skal den kunne ligge i nærheden af barnets krop. Her kan det anbefales at gå efter en model, som er lille, siger hun.
KUN TIL INDEBRUG
iNANNY N30 Smart, bærbar digital baby- alarm med lav stråling, 719 kr. på jollyroom.dk.
DESIGN To enheder, der ikke fylder meget, og med digitalt display på forældreenheden, hvor vi kan følge med i temperatur, lyd og batteri. Men hvorfor stikker temperatursensoren ud fra enheden i stedet for at være indbygget? Der er ikke rigtigt kælet for detaljerne – til gengæld er der lav stråling fra alarmen, og det trækker op.
BRUGERVENLIGHED De få knapper gør det overskueligt at få alarmen til at virke, og den kan det, den skal – nemlig advare os, når junior græder. Men kun indenfor! Babyenheden skal tilsluttes en stikkontakt, så den kan ikke bruges i barnevognen. Hvad er meningen så med en babyalarm?
LYDKVALITET Lyden går klart igennem, og vi kan høre, når de små møffer eller vender sig. Signalet er stabilt, og vi føler os trygge ved at lade junior snorke alene. Savnes: At kunne justere lyden på babyenheden og ikke kun forældreenheden.
PENGENE VÆRD? Sover dit barn kun indenfor, er det en rigtig fin alarm. Men skal babyen sove ude, bør du vælge en anden model.
3 ud af 6 stjerner
gallery6billeder
TESTVINDER: PERFEKT DESIGN OG LYD
NOVA SmartNOVA2 babyalarm, uden pulserende stråling, 1.299 kr. på babygear.dk.
DESIGN Minder om en smartphone i en tykkere udgave. Lidt klodset, men pæn. Den er markedets eneste alarm uden pulserende stråling, kan vi læse os til, og det elsker vi. Sammen med smarte funktioner som temperaturmåling, justering af lyd og natlys. Talk back-funktionen får vi nok ikke brug for – baby skal jo sove.
BRUGERVENLIGHED Den er lige til at bruge uden lange manualer og kanalsøgning. Point for det. Det er en ny udgave af alarmen, hvor batteriet skulle række op til 72 timer. Og det gør det. Lader hurtigt op og holder længe. Minus: Den larmer, når man tænder den – opdagede vi, da vi vækkede de små.
LYDKVALITET Kan vi høre de små? Sagtens! Lyden går skarpt igennem og skratter kun, når vindens susen også sniger sig med. Den er altså rimelig følsom, men når du først fanger det her med at justere lydniveauet, er det ikke noget problem. Bonus: Ingen udfald på signalet, og vi er trygge.
PENGENE VÆRD? Av, den er dyr, men den er også både pæn, praktisk, nem og stabil – og vi vil gerne betale ekstra for nul skadelig stråling.
5 ud af 6 stjerner
gallery6billeder
MEST LEGETØJ
STEVISON PMR2 Walkie-Talkie-sæt med lang rækkevidde, velegnet som babyalarm, 299 kr. i Harald Nyborg.
DESIGN ‘Grim!’, lyder reaktionen. En enkelt far går dog entusiastisk til værks med sit nye ‘legetøj’, men smarte features som stop- ur, ringetoner og rækkevidde på 10 kilometer er ikke relevante for en babyalarm.
BRUGERVENLIGHED Hvordan får man dem til at virke som en babyalarm? Det er lige så avanceret som matematik på højt niveau, og brugsanvisningen forvirrer mere, end den gavner. Da vi endelig fanger fidusen, virker de fint, selvom batteriet hurtigt løber ud. Savnes: Overskuelig manual og en indikator for batteri.
LYDKVALITET Hold nu op, hvor det skratter. Og en grædende baby på linjen kan altså sagtens være naboens. Desværre kan lyden også høres i den anden ende, og så er den lur jo slut. Rækkevidden er der ikke en finger at sætte på – men hvem går flere kilometer væk fra deres sovende vidunder?
PENGENE VÆRD? Som walkie-talkie, ja, men som babyalarm? Nej. Alt for avanceret, og vi savner et digitalt display.
Det siger Harald Nyborg:
– Produktet markedsføres primært som walkie-talkie, hvilket betyder, at den skal have flere funktioner end en babyalarm, men efter denne test vil vi fremover skrive ‘kan også bruges som babyalarm’ i stedet for ‘velegnet som babyalarm’. Vi vil også overveje at gøre manualen mere overskuelig, for det er fx muligt at indstille afsenderen i forhold til, hvor meget lyd, den skal registrere.
2 ud af 6 stjerner
gallery6billeder
ALT FOR AVANCERET
BABYSTAR SNU:MEE babyalarm, højtaler og MP3-afspiller til Iphone, Android eller tablet, 1.299 kr. på coop.dk.
DESIGN Tre-i-en-babyalarm, der også kan fungere som MP3-afspiller og højtaler. Sødt design med en stor stjerne og mange smarte funktioner som talk-back og forældrestyring af musik. Men hvor er en vigtig ting som temperaturmåling? Bonus: Meget lav stråling, fordi den er forbundet via nettet.
BRUGERVENLIGHED Det tager lang tid at finde hoved og hale i den, og det bliver næsten lidt for uoverskueligt for en træt mor. Det er enormt upraktisk, at den kører på sit eget wifi, så du ikke kan tjekke mails og Facebook på din mobil, medmindre du går på via en router. Savnes: mere overskuelig app.
LYDKVALITET Vi kan sagtens høre de små – dog med en vis forsinkelse, så nogle mødre hører gråd, før alarmen gør. Men der er ingen skratten eller andre på linjen, og lyden kan justeres op og ned. Har du en baby, der falder til ro ved musik, kan den afspille søde vuggeviser ved puttetid.
PENGENE VÆRD? Dyrt for en gadget, der kan en masse smarte ting, vi slet ikke har brug for i en babyalarm. Til gengæld kan den bruges i mange år, også når junior ikke længere sover lur.
3 ud af 6 stjerner
gallery6billeder
FIN TIL PRISEN
PHILIPS Avent SCD506 babyalarm med natlampe og vuggeviser, 899 kr. hos bl.a. Babysam.
DESIGN Stor og klodset, tænker vi, især om babyenheden, som fylder godt i barnevognen. Men vi tænker også kvalitet og bliver blæst bagover af features som vuggeviser, beroligende lys, mulighed for at mindske strålingen og talk-back. Savnes: Når der er så mange funktioner, hvorfor er der så ikke temperaturmåling?
BRUGERVENLIGHED Tryk på ‘on’, og du er klar. Det er til at finde ud af, også for en træt mor. De enkelte knapper giver sig selv, ellers er manualen en god hjælp. Men vi er trætte af, at der kun er genopladelige batterier i forældredelen, så der skal strøm i babydelen – eller almindelige batterier, der hurtigt mister pusten.
LYDKVALITET Lyden er klar som glas, uden tvivl testens bedste. Fuglefløjt kan nemt undgås ved at skrue ned for følsomheden på selve forældreenheden. Om rækkevidden holder 330 meter, kan vi ikke svare på, for den er for klodset at bruge ude i barnevognen, og så løber batterierne hurtigt ud.
PENGENE VÆRD? Ganske okay alarm til prisen, men hvis du har et barn, der sover ude, vil du blive irriteret over størrelsen og den manglende opladningsmulighed på babydelen.
4 ud af 6 stjerner
gallery6billeder
SVINGENDE SIGNAL
NABBY Alarm til smartphone (Android, Iphone og tablet) med langdistance bluetooth-forbindelse, 1.200 kr. på nabby.dk.
DESIGN Wow, en babyalarm, der fylder… stort set intet. Babyenheden er en lille hvid sag, mens resten skal downloades til telefon eller tablet. Pænt og praktisk – og ikke så meget, du skal huske at få med på farten. Den praler også med at have verdensrekord i lav stråling – et kæmpe plus!
BRUGERVENLIGHED Med kun en enhed og en knap kan det næppe gå galt. Det er nemt at hente app’en, trykke på telefonen og lægge baby til at sove. Bonus: Du risikerer ikke at høre naboens grædende baby i alarmen, og den forbindes via Bluetooth, så der er hul igennem, selvom nettet svigter. Minus: Hvis du vil have ekstra features som temperaturmåling, skal du købe dem separat.
LYDKVALITET ,Knivskarp lyd, du kan justere op og ned, så du kan høre både baby og fuglene i haven. Til gengæld oplever mødrene mange gange, at signalet ryger, og det gør, at både babyer og mødre bliver ked af det. Det trækker ned. Men bonus: Batteriet lover at holde i 70 timer – og det gør det.
PENGENE VÆRD? Vi er svært begejstrede for den lille smarte enhed, der kører over telefonen, men ikke for det svingende signal.
4 ud af 6 stjerner
(6 billeder)
Faktaboks
BABYALARM OG STRÅLING
Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at der er sundhedsrisiko ved brug af en babyalarm, hvis du følger brugsanvisningen.
Trådløse babyalarmer består af en babyenhed og en forældre- enhed, som kommunikerer via radio- eller mikrobølger med lav intensitet.
Babyenheden udsender kun bølger, når den sender signal til forældreenheden – dvs. når der kommer lyd fra barnet – og dette sker normalt kun i korte tidsrum.
Placer gerne babyenheden lidt væk fra barnet, fx i fodenden af barnevognen, da bølgernes intensitet aftager kraftigt med afstanden.
Hvis du bekymrer dig om stråling, så kan du eventuelt kigge på emballagen efter de modeller, der skilter med ekstra lav stråling, siger Elisabeth Rahn Sørensen. Hun understreger dog, at det ikke betyder, at andre modeller er farlige.
– Alle produkter er blevet gennemtestet og kontrolleret, inden de kommer på markedet, og ingen af dem er farlige for børn. Skal du bruge alarmen indendørs, for eksempel i børneværelset, kan du sagtens bruge en model med en større babyenhed, som du kan sætte på en kommode eller lignende, siger hun.
Når dit lille pus snorkbobler i barnevognen eller i et andet værelse, skal du selvfølgelig kunne stole på, at alarmen giver lyd fra sig, når din baby gør det.
– Mange forældre føler sig mest trygge ved en alarm med genopladelige batterier i begge enheder. Så ved de, at enhederne er klar til at sende, når de er ladet op, siger salgsassistenten.
Tryghed og rækkevidde
Annonse
Kun for voksenfingre
Nysgerrighed og små pilfingre er en naturlig del af børns udvikling, og derfor er det en god ide at placere babyalarmen, så barnet ikke kan nå den. Vælg også en alarm uden knapper eller andet, der kan pilles af og puttes i munden, hvis barnet skulle få fat i alarmen, fortæller Lone Hansen, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
Vær også opmærksom på sikkerheden, når du lader alarmen op. Tjek, at der ikke er synlige skader på opladerens stik og ledning, og lad op om dagen, hvor du kan holde øje med den.
Annonse
– Babyalarmen må ikke ligge under dynen eller på et brandbart underlag og lade op, for hvis der opstår fejl i produktet, kan der være brandfare, siger Lone Hansen.