Sover dit barn lur i sin barnevogn eller i en seng bag lukkede døre? Det er et af de spørgsmål, du skal tænke over, når du skal finde den helt rigtige babyalarm, fortæller Elisabeth Rahn Sørensen, der er salgsassistent i Kære Børn Slagelse og har 10 års erfaring med vejledning i babyudstyr.
– Hvis alarmen fortrinsvis skal bruges, når dit barn sover i barnevogn, skal den kunne ligge i nærheden af barnets krop. Her kan det anbefales at gå efter en model, som er lille, siger hun.
SVINGENDE SIGNAL
NABBY Alarm til smartphone (Android, Iphone og tablet) med langdistance bluetooth-forbindelse, 1.200 kr. på nabby.dk.
DESIGN Wow, en babyalarm, der fylder… stort set intet. Babyenheden er en lille hvid sag, mens resten skal downloades til telefon eller tablet. Pænt og praktisk – og ikke så meget, du skal huske at få med på farten. Den praler også med at have verdensrekord i lav stråling – et kæmpe plus!
BRUGERVENLIGHED Med kun en enhed og en knap kan det næppe gå galt. Det er nemt at hente app’en, trykke på telefonen og lægge baby til at sove. Bonus: Du risikerer ikke at høre naboens grædende baby i alarmen, og den forbindes via Bluetooth, så der er hul igennem, selvom nettet svigter. Minus: Hvis du vil have ekstra features som temperaturmåling, skal du købe dem separat.
LYDKVALITET ,Knivskarp lyd, du kan justere op og ned, så du kan høre både baby og fuglene i haven. Til gengæld oplever mødrene mange gange, at signalet ryger, og det gør, at både babyer og mødre bliver ked af det. Det trækker ned. Men bonus: Batteriet lover at holde i 70 timer – og det gør det.
PENGENE VÆRD? Vi er svært begejstrede for den lille smarte enhed, der kører over telefonen, men ikke for det svingende signal.
4 ud af 6 stjerner
(6 billeder)
Faktaboks
BABYALARM OG STRÅLING
Sundhedsstyrelsen vurderer ikke, at der er sundhedsrisiko ved brug af en babyalarm, hvis du følger brugsanvisningen.
Trådløse babyalarmer består af en babyenhed og en forældre- enhed, som kommunikerer via radio- eller mikrobølger med lav intensitet.
Babyenheden udsender kun bølger, når den sender signal til forældreenheden – dvs. når der kommer lyd fra barnet – og dette sker normalt kun i korte tidsrum.
Placer gerne babyenheden lidt væk fra barnet, fx i fodenden af barnevognen, da bølgernes intensitet aftager kraftigt med afstanden.
Hvis du bekymrer dig om stråling, så kan du eventuelt kigge på emballagen efter de modeller, der skilter med ekstra lav stråling, siger Elisabeth Rahn Sørensen. Hun understreger dog, at det ikke betyder, at andre modeller er farlige.
– Alle produkter er blevet gennemtestet og kontrolleret, inden de kommer på markedet, og ingen af dem er farlige for børn. Skal du bruge alarmen indendørs, for eksempel i børneværelset, kan du sagtens bruge en model med en større babyenhed, som du kan sætte på en kommode eller lignende, siger hun.
Når dit lille pus snorkbobler i barnevognen eller i et andet værelse, skal du selvfølgelig kunne stole på, at alarmen giver lyd fra sig, når din baby gør det.
– Mange forældre føler sig mest trygge ved en alarm med genopladelige batterier i begge enheder. Så ved de, at enhederne er klar til at sende, når de er ladet op, siger salgsassistenten.
Tryghed og rækkevidde
Annonse
Kun for voksenfingre
Nysgerrighed og små pilfingre er en naturlig del af børns udvikling, og derfor er det en god ide at placere babyalarmen, så barnet ikke kan nå den. Vælg også en alarm uden knapper eller andet, der kan pilles af og puttes i munden, hvis barnet skulle få fat i alarmen, fortæller Lone Hansen, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.
Vær også opmærksom på sikkerheden, når du lader alarmen op. Tjek, at der ikke er synlige skader på opladerens stik og ledning, og lad op om dagen, hvor du kan holde øje med den.
Annonse
– Babyalarmen må ikke ligge under dynen eller på et brandbart underlag og lade op, for hvis der opstår fejl i produktet, kan der være brandfare, siger Lone Hansen.