15 gode råd til at undgå de klamme toiletbakterier
Hvis hårene rejser sig på dine arme, når du tænker på alle de bakterier, der gemmer sig på badeværelset, så er du ikke alene... Vi guider dig til at holde toiletbakterierne på afstand.
1. Luk for toiletbrættet, før du skyller ud
Undersøgelser viser, at toiletbakterier har det med at sprede sig, når man skyller ud. Når vandet sprøjter, spredes de små baktusser rundt på badeværelset – i værste fald hele vejen hen til din tandbørste. Derfor lyder det første råd herfra: Luk for toiletbrættet, før du skyller ud.
2. Stil tandbørsten ind i skabet
I forlængelse af sidste punkt anbefaler vi, at din tandbørste bor i et lukket skab på badeværelset. Så er den i sikkerhed for toiletbakterier på afveje.
3. Vask hænderne grundigt - med sæbe
Hænderne skal vaskes efter hvert toiletbesøg – også den lille tissetår - med varmt vand og sæbe i gerne 15 sekunder. Selvom du ikke føler, at dine hænder er bakteriefyldte, kan de sagtens være det, fordi de har været i kontakt med toiletbræt og dørhåndtag. Og lad så være med at røre ved hanen, efter du har vasket hænderne. Brug f.eks. albuen, hvis ikke hanen slukker automatisk.
4. Af med smykkerne, når du vasker hænder
Bakterier er bittesmå og kan gemme sig i meget små folder. Derfor er det en god ide at tage ringe, armbånd og ur af før et toiletbesøg. Så slider du heller ikke på metallet, når du vasker hænderne, og du slipper for unødige bakterier.
5. Afsprit mobilen jævnligt
En britisk undersøgelse fra 2015 viser, at mobiltelefoner har flere sygdomsfremkaldende bakterier på sig end et gennemsnitligt toiletbræt. Derfor bør du lade mobilen være i lommen, når du skal på toilettet og i øvrigt afspritte den jævnligt.
6. Håndsprit i tasken – altid!
En håndsprit kan redde dig fra de værste (toilet)bakterier. Hvis der mangler sæbe på toilettet, eller du føler, at du har brug for lidt ekstra afspritning efter toiletbesøget, så er en desinficerende håndsprit i tasken din redning. Har du små børn eller færdes med offentlig transport, er håndspritten ganske enkelt helt uundværlig.
7. Vask tandkruset ofte
Dit tandkrus kan med fordel stå i et lukket skab på badeværelset, men det kommer stadig i kontakt med bakterier fra tandbørsten. Derfor skal det ofte en tur i opvaskemaskinen.
8. Husk lige tandbørsten
Din tandbørste er i direkte kontakt med bakterier flere gange dagligt og skal derfor skylles grundigt hver dag. Når kalken begynder at blive tydelig og børsterne bliver bløde og bukkede, er det på tide at købe en ny.
9. Drik ikke vand fra vandhanen på toilettet
Bakterier har det med at formere sig, og på toilettet er der fyldt med bakterier. Derfor er det mest hensigtsmæssigt at tappe dit drikkevand fra en anden håndvask end den på toilettet.
10. Skyl IKKE ansigtet i toilethåndvasken
Hvis du fylder håndvasken med vand og skyller ansigtet deri, har du balladen. Du kan ligeså godt skylle ansigtet i toilettet, så mange bakterier er der.
11. Gør rent og brug toiletrens flere gange om ugen
Badeværelset skal gøres rent jævnligt og grundigt. Frem med toiletrensen et par gange om ugen og husk undersiden af toiletbrættet. Her lever bakterierne nemlig i bedste velgående. Og giv desuden både vask, gulv og armaturer en ordentlig tur, når du alligevel er igang.
12. Skift toiletbørsten ofte
Bakterierne hvirvler om sig i toilettet, og derfor skal toiletbørsten, som fjerner dem, også under luppen. Skyl den godt af efter brug og stil den i lidt toiletrens, når den ikke bliver brugt. Og udskift den så jævnligt. Det minimerer baktusserne.
13. Berøringsfri vandhane og sæbe
Hvis du har mulighed for det, så gå efter den berøringsfri vandhane (og eventuelt tilsvarende sæbe). Typen er mest udbredte i større kontormiljøer, men hvis du lige står og skal til at lave nyt badeværelse, så kunne du jo overveje at investere i sådan en fætter. Og en matchende sæbedispenser.
14. Sørg for rene håndklæder på toilettet
Når du skal tørre de nyvaskede hænder, skal det helst være i et rent og blødt håndklæde. Så sørg for at vaske dine håndklæder ofte, så de er rene, velduftende og klar til brug. På toiletter, som ikke er dit eget, er det smartest at gå efter papirservietter til at tørre hænderne i. Du kan aldrig vide, hvad der ligger og ulmer af bakterier i andres håndklæder.
15. Undgå direkte berøring med toiletdøren
Hvis du ikke har den store tiltro til andres toilethygiejne, kan du med dette lille trick gardere dig imod de klamme bakterier på toiletdøren. Særligt låsen og håndtaget er bakteriebomber. Undgå at røre ved dem med nyvaskede hænder, snup i stedet en papirserviet, drej låsen om og tryk håndtaget ned. Voila!
Må vi gætte på, hvad du skal lave i aften?