Allergivenlig have: Disse planter skal du gå efter
Hvis du er en af dem, der lider af høfeber eller pollenallergi, så kan helt almindelige træer og planter være de rene allergibomber. Og selvom du desværre ikke selv herre over, om der er pollen i luften, så kan du faktisk selv gøre noget for at gøre din have mere allergivenlig. Få bud på allergivenlige planter og træer til haven og tips til, hvordan du gøre den mere allergivenlig.
Løber næsen og får du kløende, røde øjne og nyseture, når træer og blomster springer ud, så er er du bestemt ikke alene. Det skønnes nemlig, at mere end en million danskere lider af høfeber - og mange reagerer på pollen. Det mikroskopiske støv fra blomster og træer kan være meget generende, og særligt her i foråret, hvor træer og blomster for alvor begynder at springe ud, og pollen hænger tungt i luften, kan det gøre hverdagen næsten uudholdelig og svært at nyde haven 100 procent.
Farvestrålende planter er mere allergivenlige
Nogle planter anses faktisk for at være mere allergivenlige end andre. Generelt er det altid en god idé at gå efter insektbestøvede planter, da de afgiver mindre pollen end de vindbestøvede. Det gælder fx planter som hybenrose, kornvalmue, tusindfryd og kornblomst. Gå særligt efter dem med store, iøjnefaldende og farvestrålende blomster, da deres farver er designet til at tiltrække insekter, der skal bærer pollen fra plante til plante i modsætning til de mere afdæmpede og enkelt udseende planter, der er mere afhængige af vinden, når det gælder bestøvning.
Planter uden støvbærere
Vælg i øvrigt generelt planter med fyldte blomster uden støvbærere, hvor pollenbærerne er omdannet til kronbladslignende organer, og blomsterne er sterile. Det gælder fx planter som hortensia, uægte jasmin, nellike, levkøj, anemone, morgenfrue og New Dawn roser. Da mange allergikere desuden reagerer over for dufte, bør du gå udenom planter med stærk duft og i stedet dyrke planter, der er mere eller mindre duftfri som fx syren, sommerfuglebusk og uægte jasmin.
Undgå allergi: 5 gode råd til havearbejde
1. Få hjælp til græsslåning og havearbejde
I en allergivenlig have skal græsset slås ofte, men hvis du har allergi overfor græspollen, kan det være en god ide at få nogen til at slå græsplænen. Vær opmærksom på at mange med græsallergi også reagerer på saften i græsset. Lad evt. også andre vende kompostbunken og klippe hækken.
2. Hold ukrudtet nede
Mange ukrudtsplanter har fine blomster og pynter i haven, men når ukrudtet blomstrer, kommer der mere pollen i luften. Sørg derfor for at holde ukrudtet nede og vær over det med det samme, hvis du vil minimere dine høfebersymptomer. Mange bruger træflis for at holde ukrudtet nede, men da det kan give allergi gener, bør du undgå træflis i fx blomsterbedene.
3. Byt græsset ud med grus
Er du allergisk overfor græspollen, kan det være en god idé at anlægge små gruspladser rundt omkring. Hvis du gerne vil have bede, kan du lave dem på gruset - og husk at vælge allergivenlige blomster.
4. Undgå prydgræsser
Blomstrende græsser er flotte, men de fleste græspollenallergikere reagerer på pollen fra alle typer græs, fx korn, marehalm, elefantgræs og bambus. Ved at undgå denne type planter i din have kan du altså forkorte pollensæsonen en smule.
5. Nyd haven om morgenen
Er din høfeber meget slem så gå i haven tidligt om morgenen, mens duggen stadig ligger tungt, for der er pollentallet lavest. Det er også bedst at gå i haven på kolde vindstille dage.
Kilder:Astma-Allergi Danmark, Bolius, Idenyt