Sæt dit eget præg på julen: Tre kvinder viser deres personlige adventskranse frem
Skab din egen adventskrans, og gør julen magisk. Sådan lyder rådet fra tre iderige kvinder, der deler deres bud på en personlig adventskrans – hvad enten du vil være kreativ med garn, metaltråd eller stof.
Jeg er vild med at have en adventskrans, som kan bruges år efter år.
Hvor jeg kan lege med udtrykket, alt efter hvad jeg har lyst til netop det år, hvad enten det er tørrede frøskaller, stedsegrønt eller ting fra stranden.
Jeg kan også sætte sløjfer og hænge små glaskugler på, hvis udtrykket skal være mere klassisk. Kransen må gerne være neutral i sit udtryk; en grundform, man pynter videre på.
Man kan lege med metaltråden, præcis som man har lyst til – lave flere eller færre snoninger og bobler. Jeg har bukket min adventskrans i en diameter på 16 centimeter, og den kan også laves større, men jeg kan godt lide det lidt fine udtryk, den får i netop denne størrelse.
Jeg har bukket metallet sådan, at kransen både kan hænge og stå på et bord.
I år har jeg pyntet adventskransen med tanke på den smeltende is – som en kærlig tanke til miljøet i verden, vores gletsjere og Grønland. De lyseblå silkebånd og kransens bølger giver et vandigt indtryk, mens de lange glasprismer ligner smeltende istapper.
Jeg har samlet materialer hele mit liv og har kasser fulde af alverdens ting og sager. Iskrystallerne har jeg fra en veninde, der var dekoratør og skulle tømme sit lager. De har ligget i en af mine fire store julekasser i mange år, og nu fik jeg endelig en god ide til at bruge dem.
Når jeg falder over sjove ting, tager jeg dem med hjem, og så ligger de der, indtil jeg får den rette ide. Silkebåndene er over 100 år gamle og er fundet i Sverige engang.
En adventskrans er en personlig sag. Jeg kan slet ikke forestille mig at købe én, der ser ud som alle andres. Det er sjovere at kaste sig ud i en kreativ proces, føle sig fri og lave noget, som afspejler ens personlighed.
Elsker du julepynt?
Kristin anbefaler julemarkedet VÆRK på Designmuseum Danmark.
Metalkransen har jeg lavet meget intuitivt. Når først grundformen er der, kan du bygge videre med bånd, lys og alverdens pynt. Det elsker jeg.
Jeg har en større adventskrans, som jeg har pyntet forskelligt hvert år. Men i år vil jeg hænge den her elegante krans frem i stedet. Der skal ske noget nyt, og jeg elsker, at den har noget poetisk juleeventyr over sig.
Annonse
Det ser så flot ud, når de små julelys er tændt på én gang. Det tager omkring en time eller to, så er de brændt ned, men de er lette at skifte, så der skal lys i hver søndag.
Vores familie har en tradition for at mødes første søndag i advent. Vi er syv-otte stykker og nogle søde børnebørn. Adventskransen er uundværlig, og jeg tænder alle fire lys, for sådan skal det være hos os.
Vi begynder om eftermiddagen med at lave konfekt af marcipan, nougat og chokolade og fortsætter ud på aftenen, for det tager tid at få konfekten pyntet, så den ser lækker ud. Det er en hyggelig og sjov dag med masser af julegodter.
Annonse
Kristins metaladventskrans
Det skal du bruge
Ca. 3 m ståltråd, 1½ mm
Rundt skaft, 12 mm i diam.
Bidetang
Skærebræt
Tape
Spritpen
Sådan gør du
Brug evt. bagsiden af et rundt skærebræt, som du sætter tape på. Lav en cirkel på 16 cm i diam., og del den i otte lige store stykker. Tegn linjerne med spritpen på tapen, og markér, hvor lysene skal sidde.
Lav en ring af ståltråd efter din tapeskabelon. Sno ståltråden i buer, som kransen kan støtte på, så den kommer til at stå stabilt. Skal den hænge, så lav buer, som båndene kan fæstnes imellem lysene. Sæt mærker af i henhold til underlagstegningen.
Når du snor ståltråden om ringen anden gang, så buk den op og ned hver anden gang ved mærkerne, samtidig med at du tvinder den let rundt om den oprindelige metalcirkel.
Sno tredje runde på samme måde, men med buer, der hvor de mangler. Nu gælder det også lysholderne, som skal sidde præcist, så tjek med underlagstegningen. Brug en pen eller et stykke værktøj med en diam på 12 mm. Vikl ståltråden ca. fire gange rundt om værktøjet, så du former en lysholder, og før tråden videre ned under og rundt om kransen. Sno videre med bløde buer, til du når til næste lysholder.
Afslut, når du har snoet fire lysholdere, eller tag en runde mere, hvis kransen skal være kraftigere.
Pynt metalkransen med naturfund, julekugler eller bånd, eller brug den, som den er. Sæt fire juletræslys i.
Pernille fletter sin adventskrans af stof
Min adventskrans er lavet af stof, som jeg har flettet. Jeg trængte til at nytænke vores adventskrans og kom i tanke om, at min mor havde en lignende stofkrans, da jeg var ung.
Jeg har altid syntes, den var så hyggelig. Det flettede giver et eksklusivt udtryk, og det er også vigtigt for mig, at kransen kan laves på et par dage, for jeg kommer altid først i tanke om, at det er advent i ugen op til.
Adventskransen er lavet af Liberty-stof, som har en fin bredde. Så får kransen den store størrelse og fylder noget på en væg. Jeg har valgt tre mønstre i grønne og hvide farver for at give noget spil, men holde kransen enkel.
Det grønne giver associationer til den traditionelle grankrans, mens den hvide lyser op og passer til de stjerner, jeg har hængt på. Vi bor ved skoven, hvor jeg går ture og tager ting med hjem, og den grønne farve fungerer så fint sammen med for eksempel kogler, nødder og grene.
Jeg har brugt dryssende stjerner i stedet for lys. Stjerner er symboler for lys og jul for mig. De lyser op i vintermørket, og jeg holder af stjernen som figur. De er lavet af hampstof, og tallene er broderet med kædesting af plantefarvet naturgarn.
Nogle undrer sig måske over, at jeg ikke bruger stearinlys, men det er for farligt, når kransen er af stof, og samtidig bliver indeklimaet bedre, når vi ikke tænder alle de stearinlys.
Jeg ville have et udtryk, hvor stjernerne drysser ned én efter én. Der står altid så meget på julebordet, at adventskransen drukner lidt, men her på væggen får den fokus, og vi kan se den fra hele stuen. Den er sat op med et søm direkte igennem.
Min adventskrans skal kunne bruges år efter år. Jeg elsker at eksperimentere med udtrykket, så derfor er den enkel og uhøjtidelig og nem at ændre.
Nogle år har jeg haft flere adventskranse, fordi jeg havde så mange ideer, men i år har jeg lavet én og leger i stedet med pynten.
I år er det stjerner med tal på, næste år bliver det måske hjerter. Alternativt en stor sløjfe, så kransen kan bruges som dørkrans eller hænge i vinduet med et smukt velourbånd. Den kan også stå på bordet, hvor jeg vil fylde den med kogler eller slik, eller den kan være del af et juletableau med en engel og et stearinlys foran.
Annonse
Kransen kan bruges året rundt, og til påske vil jeg for eksempel tage tallene af og pynte med æg, et gyldent bånd eller fjer.
Adventskransen er uundværlig for vores jul. Det er vores måde at tælle ned på. Da jeg var barn, tændte min mor et lys ad gangen. I dag tænder vi alle lysene på én gang.
Vi er en familie på seks, og med to børn flyttet hjemmefra er det svært at samle alle på samtlige søndage i december. Når vi endelig er samlet, giver vi den fuld julegas med alle fire lys.
Det er dog en tradition, at vi mødes til julebazar i den svenske kirke weekenden før første søndag i advent, hvor vi hygger og spiser svenske julelækkerier som pepperkaker, lussekatt og ostakaka.
Pernilles flettede adventskrans
Det skal du bruge
3 forskellig slags stof a 10 cm, 136 cm bredt
Bamsevat, ca. 300 g
4 stykker hvidt lærred (fx hamplærred fra DMC) a 18x18 cm
4 stykker hvidt stof a 20x20 cm
Gult uldbroderigarn, DMC col.nr. 203
30 cm termolam
3 m tyndt silkesatinbånd
Sådan gør du
Krans
Sy hvert stykke stof sammen til et rør, som er åbent i den ene ende. Pres sømrummene let fra hinanden, og vend retsiden ud.
Vej 100 gram fyldevat af til hvert rør, og fyld det i. Fyld lidt i ad gangen, pres ikke for hårdt. Lad de sidste ca. 3 cm stå tomme.
Hold de tre sammen med en klemme, og flet dem. Sy det lille stykke fladt hen over enderne, hvor de mødes. Få en hjælper til at holde, mens du syr. Mødes enderne ikke, når kransen slutter, kan de kortes lidt.
Stjerner
Tegn tallene 1, 2, 3 og 4 på det hvide lærred med en pen, der kan fjernes igen (fx Frixion pen, der kan stryges af), så de er 4,5 cm høje. Stoffet skal være min. 18x18 cm, men det kan være nemmere at brodere alle tallene på et større stykke og klippe dem ud efterfølgende.
Brodér rundt om tallene med kædesting. Strammes tråden, bliver konturen tyndere.
Læg to stykker termolam og hvidt bagsidestof under det broderede tal. Tegn en stjerne rundt om på 10 cm fra spids til spids. Brug evt. en udstiksform som skabelon.
Sy i stregen på maskine, gerne to runder. Klip med 2 mm sømrum langs den syede linje, så der bliver en rå-kant.
Klip 4 silkebånd på hhv. 85, 70, 60 og 55 cm. Sy det korteste i spidsen af stjerne 1, den næste i nr. 2 osv. Brug en grov nål, så silkebåndet kan gå igennem. Lav hul med en syl, hvis det er stramt.
Bind båndene omkring kransen, og vend knuden om på bagsiden, så den ikke er synlig.
Lone har strikket en flammende adventskrans
I vores familie begynder julen første søndag i advent. Jeg har pyntet op i hele huset, og adventskransen er uundværlig.
Jeg elsker min adventskrans og traditionen omkring den. Jeg overvejer altid, hvordan den skal se ud, flere måneder inden. Hvert år finder jeg på noget nyt, og min adventskrans har både været af gran og blomster og i alle mulige farver og temaer.
Men så blev jeg mormor til en pige, som nu er to et halvt år, og hun er nysgerrig på alt. Derfor fik jeg ideen til en strikket adventskrans, som hun kan røre ved uden at brænde sig.
Der skulle være snemænd på min adventskrans. De skaber julestemning og kan have alle mulige ansigtsudtryk og laves i alle mulige størrelser.
Selve kransen har jeg strikket i en isblå farve for at give indtryk af en frossen sø, som snemændene står på. Det er et must for mig, at en adventskrans har sløjfer, og derfor har den fået de fineste dybrøde sløjfer.
Et andet element er de flammende lys. Jeg har altid tændt alle fire lys på en gang, og derfor skulle den strikkede krans også have fire lys med flammer i.
At strikke en adventskrans var en oplagt måde at få brugt mine garnrester på. Hvis jeg skal bruge en farve, jeg ikke har, besøger jeg min yndlingsgarnbutik, Samværk, i Absalonsgade i København, som har en restegarnbar med bland-selv-poser i alle regnbuens farver.
Så længe farverne passer sammen, kan du slippe af sted med at strikke i forskellige typer garn, hvilket jeg også har gjort i adventskransen.
Jeg holder af, at vi har skabt en juletradition med mit barnebarn. Jeg glæder mig til at se glæden i hendes øjne, når hun ser kransen igen; jeg er spændt på, om hun kan genkende den fra sidste år.
Om ikke andet er det nu vores adventskrans. Ud over at det er blevet en tradition, er det godt for miljøet med genbrug, og samtidig får jeg lidt fri til at tænke over andre kreative juleprojekter.
I år har jeg for eksempel lavet en masse ny julepynt i strik i vilde farver med masser af glimmer. Glimmer kan vi ikke få for meget af.
Vi har fejret advent hos os i over 25 år. Vi samler hele familien, syv voksne og mit barnebarn, til hjemmelavede æbleskiver, gløgg og levende lys.
Vi er en sliksyg familie, så der er masser af slik i skålene: hjemmelavede marcipanbrød, skumfiduser og harlequinpastiller, ikke at forglemme. Adventskransen står midt imellem skålene på bordet. Vi snakker, spiser og hygger, og mit barnebarn får en lille gave, som i år bliver en strikket trøje med perler på.
Lones strikkede adventskrans med hæklede snemænd
Det skal du bruge
Adventskrans
Pinde nr. 4
Ca. 50 g garn i isblå nuancer, gerne rester
Styropor-ring, 250 mm i diam.
Stoppenål uden spids
Lys
Strømpepinde nr. 4 (el. rundpind, hvis du vil bruge magic loop)
50 g garn i hvide/råhvide nuancer (må ikke være for tyndt)
2 stk. elefantståltråd (fås i hobbybutikker) el. 4 trægrillspyd
Glimmergarn (guld el. lyserød)
Gult garn
Vat el. bamsefyld
1 tråd sort uldgarn
Sløjfer
Rødt garn
Guldgarn
Evt. limpistol
Snemænd
Hæklenål nr. 3½
Hvidt/råhvidt garn
Sort garn
Rødt garn
Orange garn
Vat el. bamsefyld
Ståltråd
Lim
Sådan gør du
Adventskrans
Slå 30 masker op på p nr. 4. Strik retstrik frem og tilbage, indtil arb måler ca. 59 cm, og mål efter, at det kan nå rundt om styropor-ringen. Bevar 1,5 m garn-ende til at sy arb rundt om ringen. Luk af, og sy de korte ender sammen. Træk arb rundt om ringen, og sy det sammen. Drej syningen, så den ligger i bunden af kransen.
Lys
Slå 15 m op på strømpep 4. Strik glatstrik rundt, til lyset måler 18 cm. Klip garnet af uden at lukke af, og lad der være ca. 30 cm tilbage. Træk garnet igennem m med en nål. Enden skal ikke hæftes, men bruges til at sy flammen fast med. Fyld lyset med vat undervejs. Strik fire lys.
Flamme
Slå 3 m op på p 4, både med glimmergarn og uldgarn. 1. p: Strik ret. 2. p: Strik for og bag i den 1. m, strik ret indtil den sidste m. Strik for og bag i den sidste m. Der er taget 2 m ud.
Gentag disse to p, til der er 9 m på p. Strik nu 4 p ret. På næste p tages ind således: De 2 første m strikkes drejet ret sammen, strik ret indtil de 2 sidste m, som strikkes ret sammen. Næste p: Strik ret. Gentag disse 2 p, til der er 3 m tilbage på p. Strik yderligere en p ret. Tag 1 m ret af, strik de næste 2 m sammen, og træk den løse m over. Bryd garnet, træk det igennem m, og hæft ender. Strik yderligere 3 flammer. Sy flammen i lyset ved at trække m sammen på lyset, og sy samtidig flammen fast med det samme garn. Broder med sort garn en væge med stikkesting på alle fire flammer. Hæft ende ved at strække garnet lidt ned i lyset, og bryd garnet.
Sløjfe
Slå 10 m op på p 4 med rødt og glimmergarn. 1. p: Strik ret p ud. 2. p: Strik 2 ret, 6 vrang, 2 ret.
Gentag disse to p, indtil stykket måler 16 cm. Luk m af, men sørg for at have en garnende på ca. 50 cm. Hæft garnenden ved opslagsm. Sy de to ender sammen på sløjfen, så den danner en ring. Sammensyningen er midten på sløjfen. Tag den lange garnende, og vikl den stramt om det strikkede stykke, så det danner en sløjfe. Form sløjfen, inden garnenden klippes af. Strik yderligere 3 sløjfer.
Til båndet rundt om lyset slås 3 m op med rødt og glimmergarn. Strik ret, så langt at stykket kan nå rundt om lyset. Luk af. Hæft den ene garnende, og sy de to ender sammen, så de danner en ring. Strik yderligere 3 bånd. Sæt med limpistol sløjferne fast på båndene, der hvor de er syet sammen. Alternativt kan sløjfen sys på båndet.
Snemand
Krop/hoved
Omg 1: Med hæklenål nr. 3½ hækles 2 lm med hvidt garn. I 2. lm fra nålen hækles 6 fm. De 6 fm danner en cirkel. Omg 2: 2 fm i hver m (12). Omg 3: *1 fm, 2 fm i næste m*. Gent omg ud (18). Omg 4: *2 fm, 2 fm i næste m*. Gent * omg ud (24). Omg 5: *3 fm, 2 fm i næste m*. Gent * omg ud (30). Omg 6-9: Hækl 30 fm. Omg 10: *3 fm, spring næste m over, 1 fm*. Gent omg ud (24). Omg 11: *2 fm, spring næste m over, 1fm*. Gent omg ud (18). Omg 12: *1 fm, spring næste m over, 1 fm*. Gent omg ud (12). Fyld kroppen med bamsefyld. Omg 13: *1 fm i hver anden m*. Gent omg ud (6). Omg 14: Hækl 1 fm i her m (6). Omg 15: 2 fm i hver m (12). Omg 16: *1 fm, 2 fm i næste m*. Gent omg ud (18). Omg 17: *2 fm, 2 fm i næste m*. Gent omg ud (24). Omg 18 – 20: Hækl 24 fm. Omg 21: *2 fm, spring næste m over*, 1 fm (18). Fyld hovedet med bamsefyld. Omg 22: *1 fm, spring næste m over, 1 fm*. Gent omg ud (12). Omg 23: *1 fm i hver anden m*. Gent omg ud (6). Bryd garnet og hæft ender. Hækl endnu en snemand.
Hat
Omg 1: Med hæklenål nr. 3½, hækles 2 lm med sort garn. Begynd i den anden lm fra nålen og hækl 6 fm i samme m, der dannes en cirkel. Omg 2: 2 fm i hver m (12). Omg 3: *1 fm, 2 fm i næste m*. Gent omg ud (18). Omg 4: fm i den bagerste lænke omg rundt (18). Omg 5. – 9: fm omg rundt (18). Omg 10: Hækl fm i den bagerste lænke, således: *1 fm, 2 fm i næste m* – gent omg rundt (27). Omg 11: Hækl en omgang fm (27). Bryd garnet og hæft ender. Hækl endnu en hat.
Halstørklæde
Med rødt garn og hæklenål nr. 3½ hækles 40 lm. Hækl herefter en række med fm. Bryd garnet og hæft ender. Hækl endnu et halstørklæde.
Sy hatten fast på snemanden med et par sting. Bind halstørklædet om halsen. Broder øjne samt et par knapper på med sort garn. Lav en gulerod til næsen ved at komme lim på et stykke ståltråd. Sno orange garn rundt om ståltråden. Lim garn-enden fast, og sæt næsen fast på snemanden med lim.
Saml adventskransen ved at tage de to stykker ståltråd (elefanttråd) og dele dem på midten. Sæt ståltråden halvt op i lyset, og stik den med lyset ned i kransen. Gør det samme med snemændene (dog uden ståltråd). Både lys og snemænd kan få en klat med limpistolen, så sidder de helt fast. Sæt sløjferne med bånd ned over lysene.
Om de 3 kvinder
Kristin Urup:
Arkitekt og smykkedesigner. Samboende og mor til én.
Pernille Ruskjær, 52 år
Bachelor i tekstilformidling og design. Underviser i patchwork og kvilt. Gift og mor til fire. Se mere på cphquilt.dk.