Hvordan skal din julekrans se ud i år? Her er fire blomsterdekoratørers bud på fine kranse
Julens kranse kan se ud på mange måder. Vi har bedt fire dygtige blomsterdekoratører om deres personlige bud på årets krans. Fælles for dem alle er en yndefuld vildskab, ligesom at bæredygtighed ligger alle på sinde.
Vinterlig & vild
Som økologisk frøproducent ligger det Rikke Lentz meget på sinde at bruge planter og grønt fra egen have til årets julekrans.
"Jeg ser en stor fremtid for alt det naturlige. Årets krans skal derfor også minde så meget om naturen som muligt, og jeg håber på, at endnu flere vil vælge blomster og planter, der er lokalt dyrket. Det er en fornøjelse selv at kunne plukke og samle grene, blomster og grønt i sin have, og det er også mere bæredygtigt for planeten på den lange bane.
Årets krans har jeg bundet udelukkende med ting, jeg har i min egen have. Jeg er især vild med de planter, der har et lidt hvidligt skær, for det giver en frostagtig sneeffekt på kransen, der er meget eventyrlig. Det minder om det udtryk, du ser, når du træder ud i en vinterkold have med frost i græsset og på bladene.
Jeg kan godt lide, når en krans er vild og livlig og ikke for tuttenuttet. Jeg binder derfor lidt løsere og bruger fx lange enebær til at bløde den runde kranseform op. Jeg har en have fra 1950’erne, som tidligere var ejet af en gartner, så der er mange stedsegrønne planter at plukke af.
Som barn fik jeg feber, når det var jul, fordi jeg var så spændt på gaverne. Så min mor gav mig altid julegaver fra den 23. december, og det er lidt en joke i familien, at jeg går så meget op i gaver. Jeg plager altid min mand lige fra sommerferien om, at han skal fortælle mig, hvad jeg skal have i julegave. Jeg kan slet ikke vente."
Jul som i gamle dage
Blomsterdekoratør Anita Lindberg fra Wildflowers hylder julen som i gamle dage og vil gerne skrue tempoet. Helt. Ned. Juletiden er et godt sted at starte.
"Høj håndværksmæssig kvalitet er meget vigtigt for mig og noget, som vil blive endnu mere vigtigt i tiden, der kommer. Ting lavet med kærlighed og som kan holde længe kommer i høj kurs.
Jeg tror, vi kommer til at se flere simple kranse i nordiske materialer, der er valgt med omhu. Der kommer mere og mere fokus på det nære helt generelt, og det kan også gælde materialerne, som vi gerne vil samle tæt på.
Balancen mellem det nye og det gamle repræsenterer livet i al sin enkelthed, og det skaber en vigtig æstetik. Jeg kan godt lide at bruge gamle ting som en lille fugl på kransen. Jeg tror mest på det florlette look – det må ikke være tungt og bombastisk, så jeg bruger meget strå og græs og i denne krans også troldhassel. Den ovale form gør kransen mere harmonisk og passer godt til lyset i midten.
I julen handler det mest for mig om at være sammen med familien og hygge os med god mad. Jeg pynter meget rustikt op derhjemme med et juletræ i en urtepotte på bordet og vintagepynt, som jeg har samlet gennem mange år."
Et naturligt blikfang
For blomsterdekoratør Henriette Staib må julens krans gerne være stor og lidt ukoordineret og vild på den gode måde, bundet af naturlige materialer med røde detaljer.
"Denne jul er jeg glad for at tilføje farven rød, da det passer godt til farverne i mit hus, og så kombinerer jeg med materialer fundet i naturen. Det kommer oftest til mig, hvad jeg har lyst til, når vi nærmer os julen. Jeg lader mig inspirere i naturen og på messer og skaber mit eget udtryk.
Jeg tror på det traditionelle på en lidt ny måde, men med rød og grønt, som man kender. Jeg tror også på, at vi fremover vil gå efter ting, som kan holde i mange år, og så kombinerer vi det med lidt nyt og friskt som blomster eller bånd, som kan skiftes år efter år.
Jeg kan gode lide, når kransen er lidt vild og asymmetrisk og ikke for sirligt bundet. Og så må den gerne være bundet af ting, der tørrer flot op. Det kan være vild fyr, hortensia, neg, paradisæbler, lyng og mimoser.
Under corona voksede en tendens til, at folk gerne selv vil lave deres kranse, og det look tiltrækker stadig mange. Det må gerne se lidt ‘nemt’ ud, men uden at være det. Lidt ‘effortless’ med en lidt skæv og håndlavet æstetik.
Jeg tager altid noget med hjem fra en rejse, som ender på kransen, og i år er det båndet, jeg har fundet i en skøn vintagebutik i Paris. Det er et hyggeligt minde fra året og noget, der gør kransen mere særlig. Jeg pynter ikke så meget op til jul herhjemme, men jeg har altid en krans på hoveddøren og en stor krans i stuen. Den dag jeg ikke har blomsterbutik længere, så skal jeg gå amok i alle de kugler og pynt, som jeg har samlet gennem årene."
Farverig jul med plads til alle
For florist Anne-Katrine Fuglsang Holm fra Holly Flower Studio skal julen være hyggelig med mange farver og have plads til både børne- og voksenæstetik.
"Denne jul kommer vi til at se mange farver. Jeg tror ikke på, at der er en ‘årets julefarve’, men at der er mange farver på samme tid. Vi kommer til at se både blå, pink, rød, rosa, og de kan sagtens være sammen i en krans, men det bliver mere afdæmpede toner af farverne tilsat en enkelt pangfarve til at bryde det, så det ikke bliver for traditionelt. Jeg tror også på masser af sløjfer, perler og velourbånd.
En krans i sig selv er meget traditionel, så man skal gøre noget selv for at gøre den mindre traditionel og skabe et nyt ‘take’ på den. Det kunne være, at man lader blomster springe ud fra kransen eller sætter varm rød og lys blå sammen, så det virker mere moderne. Ved at samle materialer og farver i mindre grupper, skaber man ro i en ellers meget kulørt krans.
Julen betyder mere og mere for mig, efter jeg har fået børn, og nu er mine børn også så store, at de har en holdning til, hvordan julen skal se ud hjemme hos os. Derfor er det også vigtigt, at der er plads til alles meninger og holdninger til, hvordan vi skaber et hyggeligt julehjem. Og det er også derfor, at du hos os både finder kravlenisser, sjove glaskugler og figurer og hjemmelavede juledekorationer.
I julen skal der være plads til kaos på den hyggelige måde, mens jeg resten af året gerne vil have lidt balance i hjemmet. Jeg bestemmer dog selv adventsdekorationen og kransen, som jeg selv laver, og det giver mig ro, og det er børnene heldigvis indforstået med."