Oprydningseksperten: Sådan mindsker du dit rod
En oprydningsbølge strømmer ind over landet på grund af japanske Marie Kondo, som har fået folk verden over til at se glæden ved at rydde op. Danske Sanne lever af at hjælpe folk med netop dét, og her får du hendes bedste tips til at komme godt igang med oprydningen.
Sanne Severinsen fra Rum Til Livet har mærket på egen krop, hvordan oprydning kan skabe værdi i livet. Hun har nemlig altid haft en forkærlighed for systemer og oprydning, men først, da hun pga. en flytning for 9 år siden for alvor fik ryddet ud i sine ting, gik det hele op i en højere enhed. I dag lever hun af at hjælpe folk til at skabe et hjem, de kan lide at være i – kun omgivet af ting, der giver værdi. Her får du hendes bedste tips til at give slip på de ting, der roder og fylder unødigt i dit liv.
Er denne her en støtte i forhold til at skabe det liv, jeg gerne vil leve?
Sanne starter altid sine forløb med en indledende samtale, hvor hun tager fat i kernen og sætter personen i centrum: Hvad handler det her om? Hun finder årsagen til, at det er svært for folk at få ryddet op og give slip på ting, og arbejder sig derfra hen imod synlige resultater.
Oprydningsprocessen er bygget op omkring et samarbejde, som har til formål at gøre folk bevidste om, hvad de har i deres hjem, og hvad det repræsenterer. Hun rydder altså ikke op for sine klienter, men stiller spørgsmål og giver dem konkrete metoder. Ofte får hun dem til at stille sig selv spørgsmålet: ”Er denne her en støtte i forhold til at skabe det liv, jeg gerne vil leve?” når de står med en konkret ting. Det er en sætning, der hjælper mange, fortæller hun.
Netop denne ”indre” tilgang til oprydning, adskiller Sanne fra Marie Kondo. Ifølge Sanne taler serien ”Tidying with Mare Kondo” mere til folk, der i forvejen nyder at sortere og skabe systemer, mens Kondos foldeteknikker og metoder kan være overvældende for dem, der kæmper med rod, mange ting og stærk tilknytning. Sannes klienter henvender sig ofte, fordi rodet er blevet uoverskueligt, og de er nået til en erkendelse af, at de har brug for hjælp.
Man mister ikke mindet af at skille sig af med genstanden
En vigtig erkendelse er, ifølge Sanne, at minder ikke forsvinder, fordi man smider ting ud. Mange gemmer ting af nostalgiske årsager, og skyldfølelse og skam er følelser, hun ofte støder på i sit arbejde.
Hvis noget har været en gave, ikke har været brugt eller har været meget dyrt, er det for mange svært at skille sig af med det. For hvis man skiller sig af med en gave, hvad betyder det så for relationen til giveren?
Gaven har haft sin værdi. Selve det at give/modtage en gave er i virkeligheden kærlighedserklæringen. Når man slipper en gave, man ikke kan lide, sætter man sig selv fri – fremfor at beholde noget for andres skyld.
Sanne Severinsen
En anden klassisk problemstilling handler om dyre ting eller genstande, der ikke har været i brug. For hvis man har brugt mange penge på noget, man aldrig har fået brugt, hvad for et menneske er man så?
Her taler Sanne typisk med sine klienter om, at ting har haft en funktion eller lært dem noget i et eller andet omfang. De anskaffede den, fordi de troede, det var for dem, men har fundet ud af noget andet. Hvis de slipper den med opmærksomhed på, hvorfor den egentlig ikke er dig, bliver du klogere på dig selv og laver ikke samme slags fejlkøb igen.
"Efter en oprydningsproces er det helt normalt, at mennesker laver færre fejlkøb, fordi de bliver skarpere på, hvad de egentlig kan lide", fortæller hun.
Læs også: Sådan indretter du med Feng Shui
Det handler om at være tryg og tilpas
Sannes mission med Rum Til Livet er at hjælpe folk til at skabe et rum, de kan lide at være i. I processen får man kigget på sit liv og bliver bevidst om, hvem man er og hvilket liv, man drømmer om at leve. Og det er meget forskelligt, hvad folk trives med. I de fleste tilfælde kan en oprydning dog lette hverdagen både mentalt og fysisk.
En grundig oprydning er en mental omstilling, som man skal være parat til. Det velkendte er trygt, og derfor oplever nogle af hendes klienter, at de føler sig rastløse, når de får ryddet op. Rodet og de mange ting har simpelthen fyldt så meget i deres liv, og når det så er væk, oplever nogle, at deres hjem runger. Men det frigør samtidig plads til andre ting og tanker, og det er en gevinst.
Sannes tre bedste tips til at få ryddet op
- Start med alle overflader: Kommoder, vindueskarme og sågar spisebordet er overflader, som ofte flyder med ting, der ikke har en fast plads, og som vi ikke rigtig ved, hvad vi skal gøre med. Det er rod, som opstår i hverdagen. Sanne anbefaler, at man starter her. Saml ting i kategorier (Fx kan man samle alle sine kvitteringer i en tilegnet æske), giv det en fast plads og beslut så, at den overflade er hellig fra nu af.
- Respekter dine og mine ting: Rod er et konfliktfelt i mange parforhold, men det er enormt vigtigt at have respekt for dit og mit. Man kan inspirere sin partner til oprydning og tilbyde at hjælpe, men man kan ikke rydde op for andre. Rod er personligt og har mange lag af tilknytning og minder, og det kan derfor være meget grænseoverskridende, hvis andre blander sig.
- Kategorisér dine ting: Mange af os har fordelt de samme typer ting rundt i hjemmet af pratiske årsager, men det gør det ikke nødvendigvis mere overskueligt at have eksempelvis håndklæder i både badeværelse, køkken og bryggers. Derfor: Saml dem ét sted - det er meget nemmere, når alting har én fast plads.