Den smukke stueplante fra 50’erne er blevet hip igen
Med sine lange stribede stilke og frynsede blade med særprægede bladaftegninger har Caladium, også kaldet Elefantøre, fået en renæssance i boligindretningen, og planten er på kort tid blevet et hit blandt bloggere og på instagram. Bliv klogere på den hippe eksotiske stueplante og få tips til, hvordan du passer og plejer den.
Indendørsplanter er blevet populære og udgør et vigtigt element i indretningen af boligen. Sidste år var særligt ’mormorplanten’ Monstera og Pilea med de fine runde blade blandt de grønne planter, der hittede og fik tilnavnet ’blogger-planter’, og i år ser det ud til, at den farverige og dekorative Caladium/Alocasia (videnskabelige navn) er blandt nogle af de mest hypede grønne planter og et must, hvis du vil være med på den sidste nye plantemode.
Caladium, også kaldet Elefantøre i almindelig tale, er en smuk og anderledes stueplante, der for alvor indtog de danske stuer helt tilbage i 50’erne. Den er beslægtet med blomsterplanter fra familien Alocasia, som omfatter hele 79 sorter. Caladium, der er en knoldplante, er kendetegnet ved sine store skjoldformede blade, der kan minde om et elefantøre. Bladenes farve og mønster varierer mellem grøn, grå, hvid, lyserød og pink, der gør den dekorativ og perfekt til at skabe den rette sydlandske stemning i vores ofte lyse og minimalistiske hjem.
Sart med små lyserøde pletter
Den sarte hvide og pink Caladium hos instagram-profilen @tem_plant_ation er en 'Strawberry Star'.
Engle vinger
Denne Caladium har fået navnet 'White Christmas' pga. dens snehvide blade med grønne bladnerver.
Lyserøde skønhed
Navnet på denne lyserøde skønhed er 'Pink Beauty'...
Red Flash
Som navnet antyder er 'Red Flash' en af de mest fremtrædende og mest iøjnefaldende Caladium-sorter.
Flere sorter
Hos instagram-profilen @amazing_plants vises her 5 forskellige arter af Caladium (fra venstre mod højre): Caladium 'Miss Muffet', Caladium 'Pink Beauty', Caladium 'Moon Light', Caladium 'Red Flash' og Caladium 'White Queen'.
Sådan passer du din Caladium
Caladium eller Elefantøre stammer oprindeligt fra det tropiske og subtropiske Asien og østlige Australien, hvor den vokser naturligt i områder med regnskov, hvor skovbunden er lun og frodig. Planten trives derfor også bedst i høj luftfugtighed og ved varme stuetemperaturer. Du kan eventuelt anbringe potten på en lille forhøjning i en skål med vand, således at den er omgivet af vand, men ikke står direkte i det. Det forhøjer luftfugtigheden omkring planten. Da direkte sollys kan ”brænde” bladene af, trives planten bedst i vinduer, der vender mod nord eller øst, hvor den får masser af indirekte lys. Planten egner sig både som vinduesplante og som lavt voksende gulvplante, men da dens blade søger mod lyset, er det en god ide, hvis du vender den med jævne mellemrum, så den ikke vokser sig skæv.
Vigtigt med vanding og gødning
Caladium er som sagt vant til at leve i regnskoven og derfor bryder den sig ikke om at tørre ud. På den anden side er det også vigtigt, at du ikke over vander den, da den ellers kan begynde at dryppe fra bladspidserne. Sørg for at vande planten 1-2 gange om ugen og giv den gerne lidt gødning, når du vander den. Hold inde med gødningen hen over vinteren, hvor planten ikke vokser så meget. Fra september til februar går Caladium i hi, og bladene kan finde på at folde sig sammen. Men fortvivl ikke – den skal nok folde sig ud igen.
Lav selv nye stiklinger
Caladium har godt af at blive plantet om hvert andet eller tredje år, men hvis den trives godt, er det ikke nødvendigt. Det kan være vanskeligt selv at formere Caladium. Hvis du har grønne fingre, kan du formere din plante ved at så frø, men det er dog nemmest at dyrke nye stiklinger ved at dele plantens rodknold. Det gør du ved at tage planten ud af potten og fjerne den gamle jord. Herefter lægger du knolden på et fast underlag og skærer den i flere stykker. Sørg for at hvert stykke har et skud eller blad og plant herefter hvert stykke i jorden og vand grundigt. Hvis din plante har sat små sideskud, kan du knække dem forsigtigt af og plante dem i en potte.