Sure sko

Sådan slipper du af med hjemmets dårlige lugte

Findes der noget værre end lugten af surt træningstøj og mados?

Vi er mange, der kan nikke genkendende til problemet med dårlig lugt i hjemmet - hvad enten det er mados, svedlugt eller tobaksrøg. Her guider vi dig til, hvordan du slipper af med de dårlige lugte i boligen.

Kloaklugt fra afløbet

Kloaklugt fra afløbet kan du ofte klare ved at hælde kogende vand ned i afløbet. Det dræber bakterierne og fjerner i de fleste tilfælde også propper af hår og sæberester. Virker det kogende vand ikke, kan du hælde en halv kop natron ned i afløbet efterfulgt af en kop eddike. Når skummet aftager, skal du skylle efter med varmt eller kogende vand. Vent fem minutter, og skyl så med koldt vand. Du skal selvfølgelig også fjerne hår og andet snavs fra afløbet med jævne mellemrum.

Køleskabslugt

Hvis det lugter dårligt, hver gang du åbner køleskabet, kan du først og fremmest rengøre det med vand tilsat lidt husholdningseddike og citronsaft. Herefter kan du sætte et lille glas med kaffegrums ind i køleskabet. Det tager den dårlige lugt.

Sure sko

Hvis du putter skoene i fryseren natten over, dør de bakterier, som forsager lugten. Du kan også drysse en teskefuld bagepulver i hver sko og lade dem stå natten over. Støvsug bagepulveret op dagen efter.

Svedigt træningstøj

Svedigt træningstøj kan blive ved med at lugte surt efter vask. Du kan købe specielle vaskemidler, der bekæmper lugtmolekylerne, men du kan også lægge tøjet i blød i ufarvet eddike og lunkent vand. Halvt af hvert. Lad det ligge i et par timer, og vask det så i vaskemaskinen.

Gammelt tobaksrøg

Efter en fest eller efter besøg af storrygende faster Oda kan stuen lugte af tobaksrøg i flere dage. Du slipper for lugten ved at lufte ud med gennemtræk flere gange i løbet af dagen og ved at stille en skål eller to med eddike i rummet.

Mados

Mados slipper du selvfølgelig delvist for, hvis du tænder emhætten, når du laver mad. Lad være med samtidig at åbne et vindue, men luft ud, når du er færdig med madlavningen. Det er også en god idé at lade emhætten køre i et par minutter efter, du har slukket for kødgryderne. Husk at gøre emhætten ren en gang imellem – så virker den bedst.

Vidste du...

...at i eddikens sure miljø kan bakterier og andre mikroorganismer ikke leve og formere sig.