Leonarda og Christian Hage Falsled Strand Camping

”Da vi sagde, vi havde købt en campingplads på Sydfyn, var der nogle, der kiggede en ekstra gang”

Leonarda og Christian Hage boede i Nordsjælland, men gik og drømte om et eventyr. En udfordring. Måske en vingård eller et slot i udlandet? Det var lige indtil den dag, hvor de faldt pladask for grunden ved Falsled Strand Camping, der stod til at skulle lukke...

De var ikke i tvivl, da de første gang så grunden midt i den fynske natur. Med fuglefløjt, omgivet af træer og tæt ved vandet.

Oprindeligt boede Leonarda og Christian Hage sammen i indre København, siden var de flyttet i hus i Vedbæk på Nordsjælland. Men da han solgte sin IT-virksomhed i 2018, og hun også var klar på eventyr, vidste parret, at de ville prøve noget nyt.

Spørgsmålet var, hvor de ville finde det? De troede, at de så skulle til udlandet.

Men nu ved parret, at eventyret ventede dem på en næsten nedlukket campingplads i en lille havneby på Fyn med lidt over 500 indbyggere.

I dag kan 37-årige Leonarda og 43-årige Christian derfor kalde sig de stolte ejere af Falsled Strand Camping.

Campingpladsen på Falsled Strand Camping.
Campingpladsen på Falsled Strand Camping.
Campingpladsen på Falsled Strand Camping.

Et sted, som de nu har sat deres eget præg på. For camping er for alle, mener de begge, og de sætter en værdi i at åbne langt flere menneskers øjne for den særlige ferieform.

”Nogle tror, at camping er for pensionister i track-suits eller familier, der søger en billig ferie. Vi oplever, at folk nogle gange taler camping ned. Måske fordi, det i deres øjne ikke er så ”fint” at campere – realiteten er bare, at camping er for alle.” forklarer Leonarda Hage.

ALT.dk har spurgt parret om at skifte spor i livet og starte ens eget sted – mød de glade campingpladsejere og bliv klogere her:

Hvordan kom I på at købe campingpladsen i Falsled?

Vi mødte hinanden på Roskilde Festival i 2011 og flyttede hurtigt sammen i indre København. Vi blev gift i 2013 og flyttede to år senere til Vedbæk, hvor vi fandt et fint, lille hus tæt på vandet. Da Christian solgte sin IT-virksomhed i 2018, skulle der ske noget nyt.

Vi havde længe talt om at gøre noget helt andet – sammen. Vi havde kigget en del i udlandet efter en grund, måske et slot, en vingård eller noget andet i den dur? Uden helt at vide, hvad vi ledte efter. Da vi ikke fandt noget, hvor det var helt rigtigt, blev vi enige om at kigge efter et ”mindre projekt” herhjemme.

Første gang Leonarda og Christian oplevede Falsled, var det i en tyk dis på en grå himmel, og alligevel blev de lidt tryllebundet.
Første gang Leonarda, Christian og Marley oplevede Falsled, var det i en tyk dis på en grå himmel, og alligevel blev de lidt tryllebundet.
Første gang Leonarda og Christian oplevede Falsled, var det i en tyk dis på en grå himmel, og alligevel blev de lidt tryllebundet.

Ved et tilfælde så vi en grund i Falsled, og da vi kom herned, var der en campingplads, som stod til at blive lukket, på grunden. Vi faldt pladask for området – og da vi kom hjem til Nordsjælland, kunne vi ikke helt slippe stedet. Vi så det endnu en gang og blev enige om, at det da i hvert fald var noget helt andet, og at det helt sikkert både ville være en udfordring og et eventyr. Vi købte derfor pladsen i 2018, og så havde vi vores første sæson i drift i 2021.

Som et lille ”plot-twist” blev jeg i 2019 gravid med vores nu snart to år gamle søn, og derfor havde jeg en baby hængende på maven, imens vi renoverede pladsen og gjorde klar til opstart. Vi havde jo så en lille gut samtidig med vores første sæson – dét er ikke for sarte sjæle...

Christian med sønnen Marley, som også var med i renoveringen af campingpladsen.
Christian med sønnen Marley, som også var med i renoveringen af campingpladsen.
Christian med sønnen Marley, som også var med i renoveringen af campingpladsen.

Har I ændret noget ved campingpladsområdet, siden I købte den?

Op til første sæson har vi renoveret det meste af den eksisterende hovedbygning – og blandt andet lavet en café, hvor vi også har friskbrygget espressokaffe, lokale produkter og design/håndværk. Vi gennem-renoverede og upcyclede også samtlige eksisterende hytter og nogle mindre ting.

Her er parret i fuld gang med renoveringen af hovedbygningen.
Her er parret i fuld gang med renoveringen af hovedbygningen.

I år gennemrenoverer vi de originale baderum, køkkenfaciliteter og de nyere familiebaderum. Herudover har vi også nogle andre ideer, som vi håber, vi kan få gennemført.

Generelt forsøger vi at gøre tingene lidt anderledes og skabe en hyggelig stemning med fokus på natur, nærvær og afslapning. Vi elsker, at pladsen har en retro-vibe, men samtidig vil vi gerne give den et moderne greb og et friskt pust. I stedet for fx bare at rive de gamle bygninger og eksisterende ting ned, forsøger vi at give dem nyt liv med ny indretning uden at fjerne det autentiske ”old school” udtryk.

Caféen efter renoveringen.
Caféen efter den store renovering.

Sidste år havde I jeres første sæson. Hvad overraskede jer?

Vi vidste godt, at vi ville få travlt, men vi blev alligevel væltet bagover af renoveringer, der tog længere tid end ventet, af almindelig opstart af ny virksomhed, af lille baby, et nyt hjem, og at vi havde virkelig travlt.

Vi havde nok ikke regnet med, at der ville være så meget gang i den til vores første sæson. Der har corona også haft en del at skulle sige. Der var meget stor interesse for hytterne, og det blev vi også - glædeligt - overrasket over.

I den hyggelige café, som har åbent hver dag, kan man bestille morgenmad, brød og sandwiches.
I den hyggelige café, som har åbent hver dag, kan man bestille morgenmad, brød og sandwiches.

Har I oplevet nogle overraskende kommentarer på, at I er campingpladsejere?

Altså lige da vi fortalte vores omgangskreds, at vi havde købt en campingplads på Sydfyn, var der godt nok nogle, der lige kiggede en ekstra gang. Og vi fik da også kommentarer, som viste os, at mange har et lidt forældet syn på, hvad camping er… Camping i dag er rigtig mange ting, og alle slags mennesker camperer.

Der findes alt fra luksus camping med SPA, wellness og Michelin-kok til rustikke outdoor natur-spots. Og så er der alt det midt imellem. Men en del har jo nok tænkt, at nu var den helt gal, og at det var lidt småskørt af os, haha.

På den hyggelige bålplads kan man nyde bålmad, flammerne eller kigge på stjerner.
På den hyggelige bålplads kan man nyde bålmad, flammerne eller bare kigge på stjerner.

Hvad er den største fordom om “traditionelle” campister?

"Nogle tror, at camping er for pensionister i track-suits eller familier, der søger en billig ferie. Vi oplever, at folk nogle gange taler camping ned. Måske fordi, det i deres øjne ikke er så ”fint” at campere – realiteten er bare, at camping er for alle.” forklarer Leonarda Hage.

Det fede ved camping er også, at der er plads til alle – og at det er nede på jorden og afslappet stemning. På vores plads vil vi også rigtig gerne invitere dem ind, som måske ikke ellers ser sig som ”campister”. For os er det naturen og nærværet, der er fællesnævneren – uanset om man vil besøge os i egen vogn, eget telt eller i en af vores hytter.

Og så bruger vi en del krudt på at lave tilbud, som vi selv efterspørger, når vi er på ferie, fx en solid kop kaffe og aktiviteter, som yoga, sankning, gourmetoplevelser, rendyrket hygge og lækker musik. For os handler det om at skabe en specifik stemning ved at kombinere det bedste fra sommerhuslivet, hotel og camping/outdoor-livet i én ”pakke” og krydre det med oplevelser og forkælelse.

Et lille kig ind i den fine Hyttesuite på Falsled Strand Camping.
Et lille kig ind i den fine Hotelhytte på Falsled Strand Camping.

Hvad burde alle vide om det at holde en såkaldt moderne camping-ferie, som den I ønsker at tilbyde?

Først og fremmest er en ”moderne camping-ferie” ikke én størrelse. Man kan finde noget for enhver smag. Og der er mange virkelig fine steder med fokus på hver deres ting/niche. For os handler det om at sætte nærværet i højsædet og udnytte naturens rammer – lave mad udendørs, dyrke vandsport, fiske og gåture i skoven fx. Så første råd er nok at finde ud af, hvad man er til, og så se, hvad der findes.

”I hytteområdet får naturen lov til at brede sig lidt med højere græs og vilde blomster.”
I hytteområdet får naturen lov til at brede sig lidt med højere græs og vilde blomster.

Hvad er jeres bedste tip til andre, som måske kunne ønske at flytte fra en stor by og starte med noget tilsvarende som jer?

Man skal nok være klar på, at det bliver rigtig hårdt arbejde! Det er sjovt og givende, men det er dælme også hårdt og fylder næsten alle døgnets timer, især de første års tid.

Vi laver langt det meste selv og tager os af alt fra regnskaber, ideudvikling, renovationer, papirarbejde, tilladelser, bookingsystemer, aktiviteter og events, kommunikation og sociale medier, café, reception, bookinger, kundeservice og så videre. Listen af arbejdsopgaver er uendeligt lang, og vi bærer mange hatte.

Det er så også dét, der er sjovt, men det skal man være forberedt på, og man skal have lyst og energi til det.

Man skal nok også kunne holde ud at arbejde og være sammen 24/7 som par og familie. Vi havde været sammen i ti år, da vi startede vores første sæson, plus baby, og det er til tider hård kost, men vi kender hinanden ind og ud og elsker at være sammen – og arbejde sammen, og vi er gode til hver vores områder.

Vi flyttede fra ’storby’ til landsby, og det er også to helt forskellige verdener. Det skal man muligvis også lige være klar på. Det ene er ikke bedre end det andet, men det er to forskellige måder at leve på. Vi elsker naturen, havet og roen, og folk i området har taget så godt imod os. Virkelig.

Støtten fra de lokale har rørt parret – især i slutningen af sæsonen, hvor de fik denne hilsen.
Støtten fra de lokale har rørt parret – især i slutningen af sæsonen, hvor de fik denne hilsen.

Om Leonarda og Christian – Falsled Strand Camping

Leonarda Hage

Født og opvokset i Storkøbenhavn. Uddannet cand. mag. i Visuel Kultur & Kommunikation. Har arbejdet som freelance tekstforfatter, lavede noget forskelligt kommunikationsarbejde og lidt TV/medier. Både inden og under uddannelsen arbejdede hun i over 10 år i hotel- og restaurationsbranchen, bl. a. som tjener, bartender og barista.

Christian Hage

Født i Odense, flyttede til København i 2000. Har en Master of Science i IT & Telekommunikation. Startede sammen med sin tidligere partner en IT-virksomhed i 2008, som han solgte i 2018.

Kommer af en ”handy” iværksætter-familie, hvor de fleste har noget med håndværk, antikviteter og forretning at gøre. Hans farfar, Knud Hage, drev i mange år Kramboden i Odense og er uddannet guldsmed. Hans kusine, Ning Hage, har Tidens Samling i Odense, og i dag har Nings mand, Jonas, overtaget Kramboden. Hans mor og stedfar har haft flere virksomheder – blandt andet hotel og restaurant – og driver i dag en vintage tøjbutik sammen.