Sarah Bacher Lundtoft og bolig

Sarah bor med mand og børn på 75 kvm: "Det kræver én vigtig evne at få det til at fungere"

I en toværelses lejlighed på Nørrebro, har Sarah Bacher Lundtoft lagt det helt store indretningspuslespil. Her har hun fået hjem og hverdagsliv for en familie på fire til at gå op, ved at skære ind til benet og skræddersy møbler og ting, så de passer i både mål og mængde.

Når Sarah tager trapperne op til femte sal på Nørrebro, oplever hun følelsen af at være hævet over byens larm og en glæde over at komme op i lyset, næsten som var det en træhytte i byens højeste træ.

I lejligheden, som hun deler med sin mand Jakob og børnene Luna og Bertram, strømmer lyset ind i de højloftede rum, og netop dét samt udsigten over Nørrebros hustage får deres hjem til at føles større, end det reelt er. 

73 kvadratmeter står der på papiret, men trækker man opgangen fra, har familien reelt 65 kvadratmeter til rådighed, og det har lige så mange fordele som ulemper, hvis man spørger Sarah. 

"Jeg elsker at bo småt. Jeg synes det er rart, at man som familie er tæt på hinanden. Det føles lidt som en hyggelig hule at bo så tæt sammen," fortæller hun.

Det kræver dog en god portion ordenssans og en evne til at skelne mellem lyst og behov i forhold til de ting familien fylder ind i det lille hjem.

Om boligen

  • Sarah Bacher Lundtoft, strikdesigner, DIY-udvikler og skribent, 32 år, hendes mand Jakob, dansk- og idrætslærer, 33 år, og deres to børn Luna og Bertram.
  • Lejlighed på 5. sal på 73 kvm.
  • Nørrebro.

"Vi kan ikke købe nyt uden at overveje, om vi har plads og virkelig mangler det. De ting vi ejer er velvalgte og ofte hjemmelavede. Så det lige passer til vores hjem og vores behov. Og mere behøver vi ikke. Dét er en meget stor frihed at give sig selv og sin familie, i hvert fald for os," siger Sarah.

Sarah har syet et pudebetræk ud af en plaid hun ikke fik brugt, men som hun var vild med farven på. Den rosa strikkede pude er fra Aiayu, og det stribede betræk har hun selv strikket.
For enden af fordelingsgangen ligger lejlighedens eneste soveværelse. Over sengen hænger et patchworktæppe som Jakobs mormor har lavet.

Oprydning a la Marie Kondo

"Da jeg blev gravid anden gang, lavede jeg en kæmpe oprydning herhjemme. Du ved, ægte Marie-Kondo style. ALT var ude og vende. I den forbindelse sad jeg undervejs og drømte og lavede moodboards på Pinterest. Jeg blev nødt til at visualisere det midt i alle bunkerne," fortæller Sarah, som fandt frem til at det var de lyse farver, lyst træ og grønne planter som tiltalte hende allermest. 

Hun skar ind til benet, og de ting som hun i årevis havde følt at hun måtte beholde, men aldrig rigtig havde holdt af, blev foræret væk eller solgt. 

Da Sarah og Jakob overtog lejligheden, var der overskabe i det smalle køkken, men de er erstattet af åbne hylder for at skabe mere luft.
På hylderne står mel og gryn fremme i forskellige opbevaringsglas, så de altid er lige ved hånden. Sarah har skrevet på glassene med en hvid poscatusch.

"For pengene købte vi enkelte møbler, som vi synes rigtig godt om, heriblandt savstolen fra Skovshoved Møbelfabrik. Det var slående så meget mere ro det gav os begge at have færre ting," siger Sarah. 

Én ting som den store oprydning dog ikke har kunne ændre på, er behovet for at have udearealer tættere på, hvor Luna og Bertram kan løbe frit. 

"Ulempen ved at bo som vi gør, er ikke så meget antallet af kvadratmeter men mere afstanden til noget udendørs. En have er simpelthen det vi drømmer allermest om. Fandtes der en ’taghave’ ovenover vores lejlighed, ved jeg ikke om vi ville tænke på at flytte, men vi må have græs under fødderne på et tidspunkt," siger Sarah.

I stuen har Sarah som i resten af lejligheden valgt at holde de store flader hvide og rene for at skabe en fornemmelse af så meget lys og luft som muligt. Stolene er designet af Michael Thonet og Hans J. Wegner. Wendl & Lung-klaveret sparede Sarah sammen til under sit sabbatår efter gymnasiet, fordi hun havde planer om at læse musik.
Sarah har omdannet en renseribøjle til en praktisk køkkenrulleholder. Bøjlen er klippet over i stykket rullen hænger på, så den nemt kan skiftes. Månefadet er fra Skaev keramik og koppen med riller er af keramiker Robyn Storgaard. Den rosa kop er også fra Skaev keramik.
Kontor – I et hjørne af stuen har Sarah bygget en multifunktionel reol, hvor hylderne kan sænkes og bruges som bordplade til både store og små. I døgnets fleste timer er reolen oppe, fordi det skaber mest gulvplads til at børnene kan lege. Skinner og hyldeknægte er købt i Silvan, men fås også i de fleste andre byggemarkeder. Hylderne er lavet af krydsfinerplader, som Sarah har fået skåret på mål i det lokale byggemarked.
Børnehjørne – De to små stole i flet, som Sarah for år tilbage købte i Flying Tiger, står oftest i soveværelset, men når reolen bliver lavet om til legebord, kommer de ind i stuen. Reolen er udtænkt så den kan vokse i takt med at børnene bliver større.
Læsehjørne – Stolen er fra Skovshoved møbelfabrik og plaiden har Sarahs mor strikket som barselsgave til Bertram. Den stribede urtepotte er ét af Sarahs mange gode fund fra bytte-skuret i baggården. Faktisk er hun så vild med den, at den gav hende lyst til endnu flere striber, og derfor malede hun hver anden brædde på det lille bord, som hun fandt i den lokale genbrugsbutik. Bordet, som kan åbnes, rummer tegneting og bliver også brugt som børnebord.
Soveværelset har Sarah og Jakob valgt et dele op med en vinduesvæg, så børnene har deres eget lille værelse med et vindue ud mod gården. I Ivar kommoderne fra Ikea har familien en del af deres tøj, og selvom der også er plads til tøj under sengen og i skabe på den anden side kræver det, at familien kun har det tøj, de rent faktisk bruger. Ved sæsonskift laver de en udskiftning, hvor sommertøjet kommer på loftet om vinteren og omvendt. Sengetæppet er et loppefund og pendlen er fra Ikea. Vægtæppet har Jakobs mormor syet.

Skræddersyede møbler

Hjemmet på toppen af Nørrebro er spækket med skræddersyede møbler og multifunktionelle løsninger udtænkt og udført af Sarah selv. For hun har nemlig hænderne ualmindeligt godt skruet på, når det gælder håndværk og håndarbejde, til trods for at hun ikke er vokset op i et ”gør-det-selv-hjem”. 

"Min mor har lært mig at strikke, men jeg er faktisk i tvivl om mine forældre selv kan sætte en lampe op, og det er sagt med masser af kærlighed. Måske er det netop dét, der satte gang i det hele, for da jeg som 12-årig for Gud-ved-hvilken-gang ville rykke rundt på mit værelse, og mine forældre sagde, at jeg måtte vente til de havde tid, ja så låste jeg døren til mit værelse, sneg noget værktøj og en stige ind, og begyndte at pille lamper ned, skubbe rundt med sengen, sy forhæng af lagner og bygge et bord af en papkasse," fortæller Sarah. 

Et udpluk af Sarahs fine keramiksamling. Alt bliver brugt af både store og små, for når man bor småt, er der ikke plads til at ting blot skal være til pynt. En del keramik er købt brugt på diverse loppe- markeder, særligt Vig Tuskemarked. Det måne- formede fad fra Skaev keramik købte hun sidste år på Bornholm, og det prikkede krus fra Nordal er en fødselsdagsgave. Det blå krus med bambusmotiv er købt i San Fransisco, da Sarah og familien var på road trip.

Hun fortsatte med at øve sig på alt det håndværksmæssige gennem hele sin barndom og da hun flyttede hjemmefra og fik sin første lejlighed. Og nu har hun bygget både en høj seng til datteren Luna og lavet et nyt sofabord ud af gammelt kakkelbord. 

"Jeg har altid fundet det virkelig fascinerende at trylle ting frem med så få midler og materialer som muligt. I starten var det for pengepungens skyld, fordi jeg var på SU, men nu lige så meget for at udnytte alle de fine ting og materialer, som allerede findes i verden," slutter hun.

Om Sarah Bacher Lundtoft

  • Uddannet cand. mag. i nordisk sprog og litteratur, men arbejder i dag freelance som strikdesigner, DIY-udvikler og skribent. 
  • Du kan følge hendes mange kreative projekter på @sarah.stay.strange og hendes strikkerier på @nakedknit
De grønne japanske spande fra Omnioutil bruges til opbevaring af legetøj, og som taburetter når Luna og Bertram laver forhindringsbane i hele lejligheden
Det tog Sarah og hendes faster en weekend at bygge sengen som en 4-års fødselsdagsgave til Luna. Til gengæld gik hun et helt år forinden og tegnede skitser og grublede over, hvordan den skulle konstrueres. Sengen er bygget så den passer fra ydervæg til skillevæg og med plads til at Bertrams tremmeseng fra Oliver Furniture kan stå under den. Både Luna og Bertram har fået et gardin, syet af et gammelt dynebetræk, som de kan trække for på hver deres etage. På staystrange.dk kan du se en komplet guide til hvordan sengen er bygget.
I et hjørne af stuen har Sarah indrettet et hyggeligt sofahjørne. Sofaen er fra det svenske møbelmærke Ire. Stoffet er aftageligt og vaskbart, hvilket gør den praktisk i et hjem med små børn. Gulvlampen er et fund fra bytteskuret i ejendommens baggård. Det store maleri har Sarah selv malet og den runde ring med en tørret blomst er også et DIY-projekt. På @sarah.stay.strange kan du se en video af hvordan.
Sarah har det bedst, hvis det kan lykkes at få tid til at strikke lidt hver dag. Hun blev for alvor bidt af strikkeriet, da hun som højgravid var på road trip på USAs vestkyst med hele familien. For tiden strikker Sarah mest til brandet Nakedknit som hun har sammen med en veninde. De udvikler opskrifter til hjemmestrikket cashmere undertøj, som strikkes efter mål. Se mere på @nakedknit