Sarah bor med mand og børn på 75 kvm: "Det kræver én vigtig evne at få det til at fungere"
I en toværelses lejlighed på Nørrebro, har Sarah Bacher Lundtoft lagt det helt store indretningspuslespil. Her har hun fået hjem og hverdagsliv for en familie på fire til at gå op, ved at skære ind til benet og skræddersy møbler og ting, så de passer i både mål og mængde.
Når Sarah tager trapperne op til femte sal på Nørrebro, oplever hun følelsen af at være hævet over byens larm og en glæde over at komme op i lyset, næsten som var det en træhytte i byens højeste træ.
I lejligheden, som hun deler med sin mand Jakob og børnene Luna og Bertram, strømmer lyset ind i de højloftede rum, og netop dét samt udsigten over Nørrebros hustage får deres hjem til at føles større, end det reelt er.
73 kvadratmeter står der på papiret, men trækker man opgangen fra, har familien reelt 65 kvadratmeter til rådighed, og det har lige så mange fordele som ulemper, hvis man spørger Sarah.
"Jeg elsker at bo småt. Jeg synes det er rart, at man som familie er tæt på hinanden. Det føles lidt som en hyggelig hule at bo så tæt sammen," fortæller hun.
Det kræver dog en god portion ordenssans og en evne til at skelne mellem lyst og behov i forhold til de ting familien fylder ind i det lille hjem.
Om boligen
Sarah Bacher Lundtoft, strikdesigner, DIY-udvikler og skribent, 32 år, hendes mand Jakob, dansk- og idrætslærer, 33 år, og deres to børn Luna og Bertram.
Lejlighed på 5. sal på 73 kvm.
Nørrebro.
"Vi kan ikke købe nyt uden at overveje, om vi har plads og virkelig mangler det. De ting vi ejer er velvalgte og ofte hjemmelavede. Så det lige passer til vores hjem og vores behov. Og mere behøver vi ikke. Dét er en meget stor frihed at give sig selv og sin familie, i hvert fald for os," siger Sarah.
Oprydning a la Marie Kondo
"Da jeg blev gravid anden gang, lavede jeg en kæmpe oprydning herhjemme. Du ved, ægte Marie-Kondo style. ALT var ude og vende. I den forbindelse sad jeg undervejs og drømte og lavede moodboards på Pinterest. Jeg blev nødt til at visualisere det midt i alle bunkerne," fortæller Sarah, som fandt frem til at det var de lyse farver, lyst træ og grønne planter som tiltalte hende allermest.
Hun skar ind til benet, og de ting som hun i årevis havde følt at hun måtte beholde, men aldrig rigtig havde holdt af, blev foræret væk eller solgt.
"For pengene købte vi enkelte møbler, som vi synes rigtig godt om, heriblandt savstolen fra Skovshoved Møbelfabrik. Det var slående så meget mere ro det gav os begge at have færre ting," siger Sarah.
Én ting som den store oprydning dog ikke har kunne ændre på, er behovet for at have udearealer tættere på, hvor Luna og Bertram kan løbe frit.
"Ulempen ved at bo som vi gør, er ikke så meget antallet af kvadratmeter men mere afstanden til noget udendørs. En have er simpelthen det vi drømmer allermest om. Fandtes der en ’taghave’ ovenover vores lejlighed, ved jeg ikke om vi ville tænke på at flytte, men vi må have græs under fødderne på et tidspunkt," siger Sarah.
Annonse
Annonse
Skræddersyede møbler
Hjemmet på toppen af Nørrebro er spækket med skræddersyede møbler og multifunktionelle løsninger udtænkt og udført af Sarah selv. For hun har nemlig hænderne ualmindeligt godt skruet på, når det gælder håndværk og håndarbejde, til trods for at hun ikke er vokset op i et ”gør-det-selv-hjem”.
"Min mor har lært mig at strikke, men jeg er faktisk i tvivl om mine forældre selv kan sætte en lampe op, og det er sagt med masser af kærlighed. Måske er det netop dét, der satte gang i det hele, for da jeg som 12-årig for Gud-ved-hvilken-gang ville rykke rundt på mit værelse, og mine forældre sagde, at jeg måtte vente til de havde tid, ja så låste jeg døren til mit værelse, sneg noget værktøj og en stige ind, og begyndte at pille lamper ned, skubbe rundt med sengen, sy forhæng af lagner og bygge et bord af en papkasse," fortæller Sarah.
Hun fortsatte med at øve sig på alt det håndværksmæssige gennem hele sin barndom og da hun flyttede hjemmefra og fik sin første lejlighed. Og nu har hun bygget både en høj seng til datteren Luna og lavet et nyt sofabord ud af gammelt kakkelbord.
"Jeg har altid fundet det virkelig fascinerende at trylle ting frem med så få midler og materialer som muligt. I starten var det for pengepungens skyld, fordi jeg var på SU, men nu lige så meget for at udnytte alle de fine ting og materialer, som allerede findes i verden," slutter hun.
Om Sarah Bacher Lundtoft
Uddannet cand. mag. i nordisk sprog og litteratur, men arbejder i dag freelance som strikdesigner, DIY-udvikler og skribent.