Bolig: Fremtidssikret luksusvilla
Familien Agdal nægter at bruge deres sparsomme fritid på at kitte og spartle og skifte interiør, så de har bygget deres hus af slidstærke materialer og indrettet det med tidløst design. Og her har de tænkt sig at blive.
Endelig kan Mette og Nicholas Agdal læne sig tilbage i dækstolene på den nyanlagte terrasse og nyde ikke bare deres spritnye hus, men også, at de nu er flyttet ind i en bolig, som de har tænkt sig at blive boende i længe. Det troede de godt nok også var tilfældet for et par år siden, da de havde bygget hus ved Randers Fjord. Dét hus lignede til forveksling parrets nuværende drømmehus, så alt var i den skønneste orden, lige indtil et godt tilbud kom dumpende. Nicholas, der er pilot, fik tilbudt job i Qatar og dermed fik hele familien chancen for at realisere en gammel drøm om at prøve at bo i udlandet. Huset blev solgt og byttet ud med et i Mellemøsten, hvor solen skinnede året rundt, og en helt anden kultur kunne opleves på tætteste hold.
– Netop det med den helt anderledes kultur gjorde også, at vi efter et år sydpå følte os mætte og savnede livet i Danmark. Og nu når vi endnu en gang inden for kort tid skulle rykke teltpælene op, hvorfor så ikke gøre det "ordentligt"? Hvorfor ikke flytte tilbage til Sjælland, hvor både Nicholas og jeg havde boet tidligere, og hvor vi har en del venner, fortæller Mette.
Foto: Lisbett Weden-Dahl
LÆS OGSÅ: Lejlighed med retro-stemning og hjemmelavede møbler
Minimalt vedligehold
Parret fandt en dejlig grund i et eftertragtet kvarter i gåafstand fra havet og tæt på naturen. Der stod et sommerhus på grunden, som de startede med at bo i, mens tegningerne over deres fremtidige hus blev udarbejdet. Udformningen af boligen udtænkte Mette og Nicholas selv ud fra – for dem – tre væsentlige kriterier: rumfornemmelse, funktionalisme og minimalt vedligehold.
– Det med vedligehold lyder måske, som om vi er utroligt dovne mennesker, men med alderen er vi kommet frem til, at vi hellere vil bruge vores sparsomme fritid på andre ting end at løbe rundt og kitte vinduer, fikse gamle døre og male træværk. Derfor er alle de materialer, vi har bygget huset både inde og ude med, valgt, fordi de er slidstærke og kan klare vind og vejr uden at skulle vedligeholdes af Nicholas og mig, forklarer Mette.
Det betyder bl.a., at en almindelig brændeovn er valgt fra til fordel for en moderne naturgaspejs, der ikke soder væggene. Vinduesrammer i aluminium er valgt, så de ikke skal skiftes ud efter tyve år – og med den ekstra sikkerhedspakke og låse overalt er de stort set umulige at brække op for en indbrudstyv. Det betyder også, at alt interiøret er af god kvalitet.
– Vi er til tidløse ting, der holder hele livet. Min filosofi er, hellere at købe noget ordentligt fra starten end at købe noget, der er udtryk for en trend her og nu, men som ikke holder på den lange bane, forklarer Mette.
Foto: Lisbett Weden-Dahl
LÆS OGSÅ: Frederiksberg-lejlighed mikser maskulint og feminint
Kirkerum
Rent arkitektonisk er huset udformet, så det "vender ryggen"
mod vejen og "ansigtet" mod haven. Forstået sådan, at der er store vinduespartier vendt mod haven, mens der kun er relativt smalle vinduer ud mod vejen. Det giver en større fornemmelse af at have privatliv, og medfører samtidig en naturlig søgen mod et liv i haven. Desuden valgte Mette og Nicholas at lade den bageste ende af huset være en del højere end den forreste, for på den måde at kunne skabe en fantastisk rumfornemmelse i huset. Den høje vinkel på taget giver en næsten storslået, kirkelig stemning i hjemmets hjerte – det store køkken-alrum, som stuen også er en åben del af. Huset har ingen førstesal, men netop på grund af højden på huset, er der lavet en stor hems i børneafdelingen, som dels bruges som gæsteværelse dels som multifunktionelt legerum for børnene og deres kammerater. Og planen er faktisk, at rummet med tiden skal indrettes til hjemmebiograf.
– Det er i øvrigt ikke kun børnene, der synes, det er sjovt at sidde deroppe. Nicholas og jeg kravler også derop indimellem for rigtigt at kunne betragte vores drømmehus og nyde det lidt fra oven, siger Mette.
Foto: Lisbett Weden-Dahl