gammel jordemoderklinik bolig

Mia har forvandlet en gammel jordemoderklinik: ”Jeg kan ikke forstille mig noget mere idyllisk end dét syn”

Mia Mortensen går op indretning – det ser du, så snart du træder ind i den gamle jordemoderklinik ved Fredericia Vold. Her har hun med en teoretisk tilgang til farver og en fin sans for sammensætninger skabt et helstøbt hjem, hvor farver og kreativitet hersker, og hvor Mia med unikke fund formår at fange tidens tendenser på en helt personlig måde.

Fra Mia Mortensen og Martin Povlsens hjem er der den skønneste udsigt over Fredericia Vold.

"Her i vinterhalvåret bliver vi bekræftet i, hvorfor vi forelskede os i huset. Vi bruger nemlig de fleste eftermiddage ved daybeden i karnappen, som har udsigt til volden, hvor rådyr går frit rundt. Jeg kan næsten ikke forestille mig noget mere idyllisk end mødet med dette syn," fortæller Mia.

MiaMortensen11.jpg
Husets hjerte er spisestuen, som forbinder køkken med pejsestuen, der ligger i et forskudt plan. På bordet en tekande fra Hein Studio, glas fra Stenholt Glas, kop fra Damhus, skål af Perla Valtierra og bord - skåner fra Sakura Copenhagen, mens resten er genbrugsfund.

Det er også her i karnappen, at Mias kreative indretningstanker rigtig får frit spil. Hun er især optaget af lys, stemninger og sammensætning af farver, når hun indretter.

imagexqqkg.png

"Det naturlige lys betyder meget for mig og for den stemning, et rum skal have, og de farver, der skal være i det. Vores stue er for eksempel ofte badet i et gyldent lys, så derfor har jeg valgt et varmt egetræsgulv, gule vægge og hvide, brune, blå og grønne farver til at skabe dybde i rummet."

"På samme måde har jeg skelet til lyset i vores nordvendte soveværelse, som jeg har givet en blågrå farve på gulv og skabe, mens en varmere beige på væggene skaber varme i rummet," siger Mia, der har en helt teoretisk tilgang til farvecirklens primære, sekundære og tertiære farver, når hun indretter.

MiaMortensen15.jpg
Det originale 1950’er-køkken var stilrent, funktionelt og tæt på spisestue og entre, så parret bevarede beliggenheden og forstørrede blot åbningen mellem det gamle aflukkede køkken og spisestue for at gøre det mere tidssvarende. De indsatte nye elementer i træ er fra Invita i samme look som det gamle. Spisebordet er fra Træfolk. Stolene er et miks af PK1 fra Fritz Hansen og Egon Eiermann fra Please Wait To Be Seated. Pendel fra Muuto.

"Jeg bruger den primære farvetone på gulv og vægge, den sekundære farvetone på enkelte møbler og nips for at skabe modspil og til sidst de tertiære farver til at binde kontrasterne sammen," uddyber Mia.

MiaMortensen25.jpg
Borde i marmor og travertin har vundet indpas gennem de seneste år og gør sig smukt i både enkle omgivelser og i mere farverige hjem. Her er bordet sat sammen stole fra Hay. Taburet fra Dinesen og væglampe af Muller Van Severen fra Valerie Objects. Vasen er fra Broste Copenhagen, mens koppen er fra Sakura Copenhagen.

Det er ikke kun farverne, Mia har med i sine overvejelser, når hun indretter. Også former, linjer og overflader spiller en rolle.

"Jeg elsker at kombinere forskellige overflader og former med forskellige farver for at skabe liv i rummet. Ofte går jeg bevidst efter at bringe både stoflighed, gennemsigtighed og kontraformer ind i hvert et rum: Stoflighed i form af tekstiler, plaider, puder, gulvtæpper, fletkurve og dækkeservietter."

MiaMortensen21.jpg
I karnappen har Mia indrettet et hyggeligt afslapningsområde med daybed og masser af bløde puder, hvorfra man kan nyde udsigten over Fredericia Vold. De lange, gule hørgardiner fra Linenme kan trækkes for, så der skabes en hyggelig hulestemning. Det flettede værk er af Anne Bronton, mens puffen fra Noo.ma. Koppen er fra Studio Hafnia og gulvtæppet fra Benuta. Tekstilerne er fra Mette Ditmer og Compliments. Lampen er fra Vera Nordic.

"Gennemsigtighed i form af farvet eller klart glas ofte på en vase eller en skål. Kontraformer som hvis gulvtæppet er firkantet, så placerer jeg et rundt sofabord ovenpå, og hvis spisebordet er rundt, kan jeg godt lide, at stolene omkring er mere kantede."

MiaMortensen27.jpg
Den snedkererede reol er en af husets originale detaljer. Den er fuld af farverige genbrugsfund i grønne og blå toner, som fremhæves af den hvide baggrund og symmetriske inddeling af hylderne.

"Det gælder for mig om at skabe balance, men samtidig skal mit kreative sind pirres, så udtrykket må heller ikke være for perfekt og give følelsen af at træde ind i et showroom," fortæller Mia, der derfor godt kan lide at tilføre lidt kant og ting med personlighed til de smukke rammer.

"Jeg har måske lidt et ”sick bird syndrome,” hvor jeg drages af alt det, der har lidt ekstra skrammer. Jeg elsker at gå på genbrugsjagt, hvor jeg ofte falder for ting, der har skår. Det giver mig lyst til at redde dem og placere dem i mit hjem, så de kan stråle igen," siger Mia.

MiaMortensen36.jpg
Mias forkærlighed for forskellige farver, former og teksturer, samt hendes mange ture i genbrug efter fine fund, kommer til udtryk gennem hele hjemmets interiør-repertoire. Viskestykke fra Studio Hafnia, kop fra Damhus, fyrfadsstage fra Norman Copenhagen, glas fra Stenholt Glas, stearinlys fra Ester & Erik og tændstikker fra Hay. Smykkerne er gaver og resten er genbrugsfund.

Lige for tiden er Mia især inspireret af 70’ernes legende former, farver og kontraster sat sammen med naturlige materialer og stringente linjer, som taler til husets oprindelige stil.

imageh7v8c.png
Det er ikke nogen hemmelighed, at Mia er glad for Verner Pantons designklassikere. Den grønne System 123 fra 1970’erne vandt hun på en auktion. Det lille sidebord er fra Vitra med kande fundet i genbrug. Magasinholderen er også af Verner Panton, mens gulvtæppet er fra Broste Copenhagen.

Men selv om Mia holder øje med trends og kan lide at se, at de nye tendenser flytter ind, så betyder det ikke, at hun investerer i nye ting hele tiden.

"Jeg søger derfor ofte efter nuværende trends i genbrug. Lige nu er det flæsekanter på keramik, stel med farvede kanter, ternede viskestykker og stålelementer. Jeg prøver at skabe noget moderne ud fra noget gammelt. Det må næsten være min yndlingsmission, når det kommer til indretning."

MiaMortensen01.jpg
Soveværelsesindretningen er holdt i en lys og afdæmpet farvepalette, som skaber ro for øjet. En behagelig stemning er skabt med lyserøde, hvide og beigefarvede tekstiler, som komplementeres af den bolsjestribede lampe, den bordeauxrøde stol og spejlet i teaktræ. Sengetæppet er fra Ferm Living, mens sengetøjet er fra Omhu. Den lille lyserøde pendel er fra Louis Poulsen og sidebordet fra Noo.ma med kop fra Åbenlys og duftlys fra Zara Home

"Bare fordi man vælger at købe brugt, behøver ens hjem jo ikke at ligne et dødsbo, og det synes jeg, mange er begyndt at blive superdygtige til at arbejde ud fra – og så er det jo også bedre for miljøet," afslutter Mia.

MiaMortensen4.jpg
Gerigterne og dørene i den lille fordelingsgang er malet i farven Venedig og væggene i London fra Color Stories. Det giver karakter til det lille gennemgangsrum, som før virkede usynligt. Mia har givet billedets ramme en lyseblå farveklat, hvilket giver et forholdsvist lille element en stor effekt.
MiaMortensen09.jpg
Det lille vægskab er fra Jysk og tilføjer varme og kontrast til det lysegrå badmøbel.
MiaMortensen06.jpg
Badeværelsesmøblementet er holdt lyst og indbydende med et lysegråt møbel fra Invita, hvid porcelænsvask og sorte armaturer fra Vola. Den mørke, gyldengule vægfarve og det runde spejl bløder det skarpe og kantede udtryk op. Sæbeskål fra Sakura Copenhagen og håndklæde fra Broste Copenhagen.
MiaMortensen31.jpg
Skrivebordet er fra &tradition og stolen fra Varnii, mens pendlen i stål er en gammel Kastholm. Vasen er fra Studio Hafnia, mens lyset er fra Ester & Erik. Vandglasset er fra Stenholt Glas og blyantsholderen fra Søstrene Grene.
MiaMortensen34.jpg
Det modige og koboltblå loft fungerer specielt godt i entréen, som er et gennemgangsrum. Det giver et friskt pust og en overraskende velkomst. Med naturelementer som søgræstæppet fra Sakura Copenhagen og bænken flettet i hampegjord fra Make Nordic blødes det stringente udtryk op. Knagerne er fra Moebe, mens linoleumstrykket er Mias egen kreation.

Hvem og hvad?

Mia Mortensen, fotograf, Martin Povlsen, Head of Direct Sales hos Telavox, samt sønnnen Aston.

Følg med på @miamortensen_

Arkitekttegnet villa på 256 kvm fra 1950'erne ned til Fredericia Vold.