Shelter i haven

Byg et shelter og 3 andre dejlige hyggekroge i baghaven

Se to børnefamiliers bud på den ultimative udendørs hyggekrog, og få ideer til at bygge en bønnetipi, et solsikkehus eller bare en hemmelig hule under træerne fyldt med tæpper og puder.

Rullende hyggekrog

7-årige Selma elsker familiens nye oase. Origami-lyskæden er fra House Doctor og tæpperne fra Cozy Room. Den yngste datter sukkede efter et nyt legehus og sønnen efter et sted at overnatte ude i haven uden at skulle slå pløkker i først. Begge ønsker blev opfyldt med anskaffelsen af et mini-shelter på hjul.

Shelteret ankom umalet og i ubehandlet træ, så første træk var at grunde med træbeskyttelse og så ellers udvælge farver, som fik shelteret til at falde diskret ind i haveomgivelserne. Indvendigt er shelteret indrettet med en lille reolkasse, billeder og nispgenstande, hvilket får det til at virke hyggeligt og hjemligt.

Shelteret kan bruges i al slags vejr – det eneste minus er, at det vejer så meget, at der skal to voksne til at rulle ‘hytten’ rundt, hvis græsunderlaget er fugtigt eller mosfyldt.

Hyggekrog i haven

Hvad og hvor?

Hvad: Et mini-shelter på hjul. Shelteret måler 123 x 203 x 203 cm og leveres som færdigmonterede, umalede elementer, der skal sættes sammen. Pris: 6.995 kr. ekskl. maling. Se mere på plus.dk

Hvor: Hos Julie og Troels Vöge-Widding og deres tre børn i et hus i Hellerup

Shelter i baghaven

Morten Trolle brugte to weekender sidste sommer på at bygge et stort shelter i haven efter en opskrift, han fandt på nettet. Og det er allerede blevet til mange overnatninger i shelteret for både børn og voksne, ligesom det er blevet populære kvadratmeter at trække sig tilbage i, når der skal læses eller leges i løbet af dagen.

"Du kan sagtens bygge et mage til uden at være håndværker, men det er klart en fordel at have arbejdet med træ tidligere. Ligesom en hjælper til at holde tunge planker, mens der måles og skrues, næsten er et must”, siger Morten om byggearbejdet.

Shelter
Det tog to weekender at bygge det store shelter. Nedenunder ligger tørt træ klar til brug på bålpladsen udenfor. Lignende hængekøje fås hos haengekoje.dk
Bertram på 9 år synes, at det er sjovere at sove i shelteret end i sin egen seng!
Bertram på 9 år synes, at det er sjovere at sove i shelteret end i sin egen seng!
På en krog i loftet hænger flagermuslygten og sørger for en rustik stemning a la Det lille hus på prærien.
På en krog i loftet hænger flagermuslygten og sørger for en rustik stemning a la Det lille hus på prærien.

Shelteret er udført i Douglasgran og har tagpap på taget. “Det er varmere at sove i shelteret end i et telt, fordi vi ligger på brædder hævet over jorden. Det er fantastisk at sove derude og fra 5-tiden om morgenen høre, hvordan naturen vågner omkring én”, siger Morten.

Byg en bønnetipi

Bønnetipi

Sæt et par lange grene sammen til en tipi, og bind snore på tværs, så bønnerne har noget at vokse op ad. Så bønner, giv dem masser af gødning, og læn dig så tilbage, mens du venter på, at de laver en dejlig grøn tipi til dig.

Nyd sommeren i solsikkehuset

Solsikkehus

Ligesom bønnetipien er dette jo ikke en hule, der bliver færdig på en dag, men hvis du har tålmodighed (og gødning), bliver solsikkehuset til gengæld sommerens smukkeste gemmested. Forspir solsikkefrøene indenfor allerede nu, så de kan nå at vokse sig store, og plant dem så ud, når jorden er frostfri. Du bestemmer selv, hvor stor omkredsen skal være.

Tip

Sov i shelter i skoven

  • Vil du teste shelterovernatning, inden du går i gang med at bygge et i baghaven, så book et af de mange sheltere, der findes rundt omkring i de danske skove bookenshelter.dk
  • Book et arkitekttegnet shelter på Sydfyn naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/
  • Find og book shelters i alle de danske skove shelterapp.dk
  • Download en shelterapp til mobilen, og find vej til shelters i hele landet.

Plant solsikkerne i to cirkler, lidt forskudt, så ‘væggen’ bliver tæt, men solsikkerne stadig har plads til at vokse.