Høns i haven

Drømmer du (også) om høns i haven? Her er 5 ting, du skal vide

Friske æg hver dag, hyggelige kæledyr og god og økologisk gødning til havens planter. Der er mange gode grunde til at holde høns i haven, og så er det oven i købet hverken tidskrævende eller besværligt. Få tips til, hvordan du kommer nemt i gang og får dit helt eget hønsehold i baghaven.

De fleste forbinder nok høns med landet, men de seneste år er hønsene rykket ind til byen. Det er ligefrem blevet hot at holde høns i villahaver og kolonihaver, og det er der mange gode grunde til. Foruden er være underholdende og sociale kæledyr, der skaber liv i haven, så er høns også levende affaldskværne, der spiser dine madrester og ukrudt og kvitterer med nylagte æg og god økologisk gødning til haven. Desuden er høns robuste og nemme dyr, der ikke kræver meget pasning. Faktisk tager det kun få minutter om dagen holde øje med, om der er foder og vand i vandingsautomaten, lukke dem ud af deres hus – og samle friske æg.

Hvordan kommer jeg i gang med høns i haven

Når du starter et hønsehold, er det vigtigste, at du har et hønsehus, som hønsene kan være i om natten. Du kan enten selv bygge et eller bruge et gammelt cykelskur, legehus eller redskabsskur til hønsene. Det vigtigste er et vindtæt og velindrettet rum eller hønsehus med tørstrøelse, foder, vand, siddepind og redekasser. Der findes firmaer, der sælger høns, hønsehuse og alt, hvad du ellers skal bruge af udstyr for at starte et hønsehold. Faktisk er det visse steder muligt at købe en ”hønsegård-startpakke”, og du kan endda bestille det hele og få det leveret - inklusive høns.

Hvor meget plads kræver høns i haven

Pladskravene afhænger af antallet af høns, og hvilken race de er. Som en tommelfingerregel skal hver høne mindst have 0,6 m2 plads, men jo mere plads jo bedre. En hønsegård kan faktisk ikke blive for stor. I hønsehuset behøver der ikke være ret meget plads, da hønsene helst vil sidde tæt på deres siddepinde. Ofte er 1 m2 hønsehus nok til tre høns. Du kan sagtens lukke hønsene ud i din have, hvor de vil gå og luge ukrudtet bort. Her kan det være en fordel at sætte et 90-100 cm højt hegn op langs haven eller i et område. Hønsene vil selv søge ind i hønsehuset, når det begynder at blive mørkt.

Hvornår er det et godt tidspunkt at komme i gang med hønsehold

Salget af rugeæg og kyllinger begynder så småt om foråret, og højsæsonen, hvor der er flest valgmuligheder blandt de forskellige racer, er sommer og efterår. Det er derfor en god ide at anskaffe sig et hønsehus, foder og andet tilbehør her i foråret, så det står fikst og færdigt til dit første hold kyllinger eller høns i haven.

Hvor mange høns skal jeg have

Høns er flokdyr, og derfor har de brug for at have flere fæller for at trives godt. 4-5 høns er nok til at holde en familie med æg, men for at få glade og sunde høns, er det en god ide at starte med minimum tre høns. I de fleste kommuner er det tilladt at have otte høns og ingen hane.

Behøver man en hane

Nej. Du kan sagtens holde høns uden at have en hane i hønsegården. I en lille flok uden hane, vil der normalt være en høne som overtager førerpositionen og holder styr på flokken. Der skal dog en hane til, hvis du vil have befrugtede æg og ruge kyllinger.  Haner er generelt ikke så velkomne i byzoner, da de jo galer, og det kan være generende for naboen. Det kan være en god ide at tjekke reglerne for hønsehold på din kommunes hjemmeside, inden du anskaffer dig høns og evt. haner.

Hvilke høns skal jeg købe – og hvor køber jeg dem

Hvis du har planer om at få høns i haven, og inden du starter et hønsehold op, skal du finde ud af, om du vil starte med kyllinger, forsøge et finde en blanding eller købe nogle voksne høns, der allerede er i gang med æglægningen. Der er fordele og ulemper ved alle valg. Der findes masser af muligheder for at købe høns på nettet, enten hos hønseavlere eller fx Den blå avis. En æglægningshøne koster ca. 100 kr.

Pasning af høns

Arbejdet med høns er meget begrænset, og det er ikke særligt tidskrævende at have høns i haven. Faktisk tager det kun ca. to minutter om dagen at passe høns i et lille hønsehold og tjekke, om de har frisk vand og mad samt indsamle æg. Du kan også anvende vand- og foderautomater, så hønsene egentlig kan klare sig selv i et par dage uden opfyldning, hvilket kan være en fordel, hvis du skal på ferie. Der skal muges ud i hønsehuset efter behov. Det kan variere meget, hvor ofte det er nødvendigt, afhængigt af antal høns og størrelsen på hønsehuset.

Foder og vand til hønsene

Høns er nærmest altædende og lever af stort set alt, hvad de kan finde på jorden; frø, ukrudt, insekter, orme, snegle, nedfalden frugt, endda græsafklip. Du kan også give dine høns hønsekorn, der er en blanding af korn og majs eller en komplet foderblanding i pilleform. Køkkenrester og forskelligt husholdningsaffald som fx gammelt brød, rester fra madpakken, pasta, frugt og grøntsager er et godt supplement til korn og piller. Det er desuden vigtigt, at hønsene har adgang til rent vand.

Hønsehold: Hvilke regler gælder egentligt?

I Danmark er det som udgangspunkt tilladt at holde høns i haven. I visse kommuner kan der dog være forbud, så det er en god idé at tjekke kommunens hjemmeside eller kontakte teknisk forvaltning, inden du anskaffer dig høns. I nogle kommuner har man vedtaget anbefalinger for, hvor store hønsehold maksimalt bør være, og hvad man skal overveje, før man anskaffer dyrene. Desuden kan grundejer- eller andelsboligforeninger vedtage særlige regler for fritgående høns i haven og lokale forbud mod bestemte typer dyrehold.

5 gode grunde til at holde høns

Der er mange gode grunde til at få høns i haven – og friske æg er ikke den eneste.

1. Friske æg hver dag

Er der noget bedre end et nylagt, blødkogt æg om morgenen? Faktisk behøver du kun 3-4 høns for at få friske æg hver dag. Lidt afhængigt af racen kan en høne lægge mellem 150-300 æg om året, og visse racer, fx Isa Brown, lægger i gennemsnit 300 æg om året.

2. Effektiv ukrudt- og skadedyrsbekæmpelse

Høns er ikke kræsne, og de spiser stort set alt. Ud over at gøre det af med mange af de madrester og husholdningsaffald, der ellers ville ende i skraldespanden, så elsker de også græsafklip, ukrudt og andet haveaffald. Hvis du kæmper med dræbersnegle i haven, er fritgående høns også en god ide. Både dræbersneglene og deres æg er nemlig lækkerbiskner for dem.

3. Fantastisk gødning til haven

Hønsemøg er noget af den bedste gødning til din have, da det indeholder store mængder kvælstof, fosfor og kalium – noget som planterne og grøntsagerne elsker. Og så er det oven i købet økologisk. For at undgå, at møget skader planterne på grund af sit meget høje indhold af kvælstoffer, er det dog en god ide at kompostere hønsemøget inden brug og blande det med kompostjord.

4. Hyggelige kæledyr

Høns kan faktisk blive helt tamme og er både sjove og søde kæledyr for børn og voksne. Høns lærer hurtigt, hvornår der falder en ekstra godbid af og med tålmodighed, kan man sagtens få lov til at nusse dem. Desuden er klukkende høns med til at skabe en hyggelig og beroligende atmosfære i haven.

5. Lækkert hønsekød

Udover at spise æggene fra dine høns, så kan du også spise deres kød. Fritgående høns, som har gået og hygget sig i haven, er typisk mere velsmagende end de kyllinger, som du køber i supermarkedet. De skyldes bl.a., at de har levet længere, fået mere alsidig kost og været udsat for mindre stress.

Kilder: Langbrug& Fødevarer, Plantorama, Bolius, Signe Wenneberg: Guide til høns