Kvinde og mand håndværkerfradrag

Bliv klogere på håndværkerfradrag

Er du i tvivl om, hvad et håndværkerfradrag er? Ved du ikke, hvordan du søger, eller hvad du kan få? Der kan være mange spørgsmål omkring håndværkerfradrag, som du gerne vil have svar på. I denne artikel kan du blive meget klogere omkring alt det vigtigste, når det kommer til håndværkerfradrag.

Hvad er et skattefradrag?

Et skattefradrag er et beløb, som kan trækkes fra en indkomst eller en omkostning helt skattefrit. Det kan blandt andet være en del af din indkomst, som du ikke behøver betale skat af, men det kan også være en del af en omkostning, som staten betaler for dig. Det fradrag du skal modtage, vil blive trukket fra i din årsopgørelse, og du vil altså modtage pengene gennem skat. Og håndværkerfradrag hører under skattefradrag.

Hvad er et håndværkerfradrag?

Mange har svært ved at kende forskel på et håndværkerfradrag og et servicefradrag. Er du en af dem? Så læs med her. Et håndværkerfradrag og et servicefradrag minder meget om hinanden, men de adskiller sig alligevel. Med et håndværkerfradrag kan du få fradrag for energirenoveringer og klimatilpasning af din privatbolig, hvorimod et servicefradrag er et fradrag, som du får for serviceydelser i din bolig - eksempelvis rengøring.

Beløbet, du kan modtage, er steget fra 2020 til 2021, og i 2021 kan du altså få fradrag på op til 25.000 kroner af håndværkerens løn - det samme gælder ved servicefradrag. Vær opmærksom på, at dette gælder per person i husstanden over 18 år: Hvis i er to personer over 18 år, kan i altså få op til 50.000 kroner i håndværkerfradrag - så jo flere i er, desto mere kan i få. Ydelsen skal dog være udført i dit private hjem eller i din fritidsbolig, før du kan få håndværkerfradrag på ydelsen.

Håndværkerfradrag eller servicefradrag

Der er visse forskelle på et håndværkerfradrag og et servicefradrag, men når du skal søge om fradrag, uanset hvilken type, skal du gøre det på samme side på skat.dk. Du kan dog læse mere om forskellene, hvis du vil blive klogere på dem, herunder.

Håndværkerfradrag

Når der er tale om håndværkerfradrag, snakker vi om renoveringer, vedligeholdelse og tilpasning af din bolig. Det gælder altså arbejde, hvor der skal en håndværker indover. Du kan få håndværkerfradrag ved:

  • Energibesparelser (eksempelvis isolering af ydervægge eller udskiftning af vinduer og døre)
  • Energiforsyning (eksempelvis solceller, varmeanlæg, ventilation)
  • Klimasikring (eksempelvis dræn, regnvandsfaskiner)
  • Andre grønne ydelser (eksempelvis udvendig malerarbejde, afmontering af brændeovne)
  • Bredbånd og tyverialarm

Servicefradrag

Når der er tale om servicefradrag, så handler det om de serviceydelser, du modtager i hjemmet. Dette kan blandt andet gælde:

  • Almindelig rengøring (eksempelvis vask af flader, rengøring af toilet og bad, støvsugning)
  • Vinduespudsning (både udvendig og indvendig)
  • Børnepasning (eksempelvis børnepasning i hjemmet, aflevering og afhentning til og fra daginstitution)
  • Almindeligt havearbejde (eksempelvis græsslåning, klipning af hæk, snerydning)

Du skal være opmærksom på, at serviceydelserne ikke gælder ved en au pair, der bor i boligen, hvor arbejdet udføres.

Hvor meget kan du få i håndværkerfradrag?

Når du skal udregne, hvor meget du kan få i håndværkerfradrag, så afhænger det meget af, hvor mange der er over 18 år i husstanden. Der er blevet lavet om i håndværkerfradraget i 2021 i forhold til 2020. Loftet er nemlig blevet hævet betydeligt, og du kan derfor få mere i håndværkerfradrag nu end sammenlignet med 2020. Håndværkerfradraget og servicefradraget er for privatpersoner begge steget til 25.000 kroner per person over 18 år i husstanden - og det er en fordobling fra 2020.

Derudover er skatteværdien vigtig for dig, da den har indflydelse på din reelle besparelse ved håndværkerfradrag eller servicefradrag. Skatteværdien på servicefradraget er steget fra 27% til 35%, hvilket betyder, du har en større besparelse ved servicefradraget i 2021 kontra 2020. Håndværkerfradraget forbliver på 27%, men det kan variere mellem kommunerne. Du kan se, hvordan du udregner din reelle besparelse på et håndværkerfradrag og servicefradrag i afsnittet herunder.

Sådan udregner du selv dit håndværkerfradrag og servicefradrag

Er du i tvivl om, hvordan du udregner din reelle besparelse ved et håndværkerfradrag eller et servicefradrag? Så læs med her.

Eksempel på håndværkerfradrag:

Hvis vi tager et eksempel med, at du skal have sat nye solceller på dit tag i din private bolig, så vil der naturligvis være nogle omkostninger:

  • Lad os sige at de samlede omkostninger er på 130.000 kroner
  • Det koster dig 85.000 kroner i materialer, som du ikke kan få håndværkerfradrag på
  • De resterende 45.000 kroner er lønomkostninger til håndværkere, som du kan få håndværkerfradrag på.

Nu skal vi bruge skatteværdien, som blev beskrevet i afsnittet herover, da den har indflydelse på din reelle besparelse. Din reelle besparelse beregnes ved at tage skatteværdien, altså 27% i 2021, af det beløb, du kan indberette. Tilbage til eksemplet: Hvis du er én person i husstanden, så har du en reel besparelse på 6.750 kroner (27% af 25.000 kroner). Hvis I i stedet er to personer, så har du en reel besparelse på 12.150 kroner (27% af 45.000 kroner).

Eksempel på servicefradrag:

Lad os også tage et eksempel med servicefradrag, hvor skatteværdien er 35%. Vi siger, at du får flere forskellige serviceydelser i hjemmet:

  • Du får rengøring af din bolig hele året rundt, og din græsplæne bliver slået to gange om ugen hver sommer.
  • Dine forventede ugentlige omkostninger til lønnen er 500 kroner, altså en årlig omkostning på 26.000 kroner (500 kroner gange 52 uger i året).

Hvis du kun er én person i husstanden, vil du kunne få en reel besparelse på 8.750 kroner, altså 35% af 25.000. Hvis i er to personer i husstanden over 18 år, kan i få en reel besparelse på 9.100 kroner, altså 35% af 26.000.

Få det meste ud af dit fradrag med både service- og håndværkerfradrag

Hvis du vil have mest muligt ud af skattefradraget, kan du benytte både et servicefradrag og håndværkerfradrag. Håndværkerfradraget og servicefradraget er nemlig indført som en todelt ordning.

Ordningen giver mulighed for et fradrag på 25.000 kroner per person over 18 år i den husholdning arbejdet udføres hos - både ved håndværkerfradraget og servicefradraget. Dette giver dig mulighed for et totalt fradrag på 50.000 kroner og en total reel besparelse på op til 15.500 kroner per person, hvis du udnytter det fuldt ud.

Hvilke krav skal opfyldes for at få håndværkerfradrag?

Der er tre overordnede krav, du skal overholde, for at kunne indberette dit ønskede håndværkerfradrag:

  • Du kan kun få fradrag for lønnen inklusiv moms. Du kan altså ikke få fradrag for de materialer, der bruges eller det stykke arbejde, du laver selv.
  • Du skal betale for det arbejde, der laves for dig elektronisk gennem en bankoverførsel eller MobilePay. Du har altså ikke mulighed for at betale kontant.
  • Ydelsen skal være udført i din egen bolig, og du kan altså ikke få håndværkerfradrag på eksempelvis dit kontor eller lignende.

Når du har betalt din regning til håndværkeren, kan du indberette beløbet til skat, som derefter vil håndtere din indberetning om håndværkerfradrag. Du kan se, hvordan du indberetter beløbet til skat herunder - så skal du ikke være nervøs for at gøre det forkert.

Sådan får du indberettet dit håndværkerfradrag til skat

  1. Først er det vigtigt, at du har betalt for din håndværkerydelse, så du har en regning at gå ud fra, når du skal indberette dit håndværkerfradrag.
  2. Når regningen er betalt, skal du gå ind på din personlige side på skat.dk. Her skal du først logge på med dit NemID.
  3. Klik dig ind på din forskudsopgørelse, og vælg det skatteår, hvor du har fået udført håndværkerydelsen i.
  4. Find det felt, der hedder ‘Håndværkerfradrag’, og indtast det beløb af regningen, der udgør arbejdslønnen til håndværkeren. Husk at indtaste det rigtige beløb, og ikke det samlede beløb på regningen.
  5. Derefter bliver du bedt om at udfylde oplysninger om det firma, der har udført arbejdet for dig. Det omhandler deres CVR-nummer, betalingsdatoen og den samlede betaling for ydelsen. Formularen fortæller dig, hvad der skal stå hvor, og du kan som regel aflæse oplysningerne på regningen.
  6. Herefter vil systemet selv indtaste beløbet i din årsopgørelse, og dit håndværkerfradrag vil blive trukket fra skatten, når den skal udbetales.

Hvad er fristen indberetning af håndværkerfradrag?

Hvis du skal nå at få et håndværkerfradrag tilbagebetalt i skatteåret 2021, skal arbejdet være udført i løbet af kalenderåret, og du skal have betalt for det udførte arbejde senest den 28. februar 2022.

Hvis du betaler efter fristen, vil du få fradraget tilbagebetalt i det indkomstår, hvor regningen er betalt. Betaler du eksempelvis regningen den 29. februar 2022, vil håndværkerfradraget blive tilbagebetalt gennem skat i skatteåret for 2022.

Hvilke boliger kan du få håndværkerfradrag til?

Du har mulighed for at få håndværkerfradrag ved mange af dine ejendomme. Du kan nemlig få håndværkerfradrag til:

  • Sommerhus
  • Privatbolig
  • Lejebolig
  • Ejerbolig
  • Fritidsbolig
  • Og andelsbolig

Det er dog ikke altid, du har mulighed for at få håndværkerfradrag for dine håndværkerydelser. Det er ikke muligt at få håndværkerfradrag til:

  • Nybyggerier
  • Håndværksydelser, der betales af en boligforenings fællesudgifter
  • Renoveringer, hvor du ikke selv har adresse på bopælen
  • Håndværksydelser, der betales med kontanter