genbrugskøkken

Bordplade af beton og skuffer af gamle døre: Kom indenfor i Hannes unikke køkken

I familiens gamle køkken var der korkgulve og de originale skabe fra 50’erne, og selvom det havde sin charme, var det alligevel tid til noget nyt. Helt i tråd med deres glæde ved genbrug blev det til et unikt køkken i messing, beton og genanvendt træ.

Da Hanne og familien flyttede ind i lejligheden i 2010 valgte de i de første mange år at beholde det gamle originale køkken.

Indretningen var meget anderledes, og funktionerne var placeret rundt i hele køkkenet, så der var lidt langt at gå fra køleskab til håndvask til komfur.

En anden grund til at ændre køkkenet var muligheden for at få fransk altan, så der skulle fjernes eksisterende bordplade og skabe under det ene vindue. I samarbejde med en snedker gik de i gang med at planlægge det nye køkken, og de har forsøgt at tænke genbrug ind, der hvor det var muligt.

Genbrugskokkenet2.jpg
For at binde de to dele af køkkenet sammen er vitrineskabet malet med den samme farvenuance som væggen over arbejdspladsen. Hørforhænget er sat op for at gemme vaskemaskine og tørretumbler.

Snedkeren, der har lavet køkkenet, er meget passioneret i forhold til at genbruge materialer fra byggeindustrien. Alle vanger er i oregon pine og er lavet af gamle døre, der blev til overs, da man ryddede DR byen i Gladsaxe. Skufferne er med nye fronter i messing, mens selve skuffen er lavet af genanvendt stål. Familien har eksperimenteret med messingens blankhed kontra mere patina.

"Det oprindelige mål var at få messingen til at patinere, så den blev næsten helt brun, men det er vi endt med at gå væk fra, så ind imellem pudser vi fronterne op, så de står spejlblanke og andre gange får de lov at stå mere matte," fortæller Hanne.

Genbrugskokkenet3.jpg
Helt tilfældigt passede den sættekasse, som familien havde i forvejen, perfekt på den ene væg. Under bordpladen har de valgt at holde en sektion åben, så der er plads til opbevaring af lidt større ting som dejfade og store gryder

Praktiske hylder og upraktisk beton

Det er med fuldt overlæg, at der er valgt et køkken med både åbne og lukkede fronter. Ting som gryder og dejfade kan man nemt komme til og ved at gøre det i hjørnet af det U-formede køkken, undgår man de ”døde” hjørner, som meget nemt opstår ved en lukket skabsløsning.

Her er det ene hjørne udnyttet til gasflasken med kobling til gaskomfuret og det andet åbne hjørne i køkkenet er udnyttet med – næsten skjulte – åbne hylder hvor alle rengøringsartikler er placeret.

Genbrugskokkenet4.jpg
Da det gamle køkken blev revet ned, blev der bl.a. plads til en fransk altan. Spisebordstolene i flet er italienske designerstole fundet i en genbrugsbutik i Ravnsborgade på Nørrebro.

Et andet af familiens favoritelementer er bordpladen i beton, for som Hanne siger ’Al mad ser smuk ud på beton’. Den er dog utrolig upraktisk, da den aldrig har fået den korrekte behandling.

"I starten syntes vi det var fantastisk, at den blev mere og mere patineret, men nu er patinaen gået lidt i selvsving. Men hvis jeg skulle vælge om, tror jeg godt jeg kunne finde på at vælge en betonbordplade igen," slutter Hanne.

Genbrugskokkenet5.jpg
Et lille udsnit fra sættekassen som er lavet i sort MDF med rum i alle størrelser. Spøgelset er fra Studio Arhøj, og keramikglasset med stilk til venstre er fra Bjarni Sigurdsson
Genbrugskokkenet6.jpg
Billedet af Jasper Sebastian Stürup er fra Schäfer Grafik. Pigen i træ er et loppefund.
Genbrugskokkenet7.jpg
Det smukke genbrugskøkken er bygget af snedker Søren Olsen. Alle vanger er i oregon pine og er lavet af gamle døre. Skufferne er med nye fronter i messing, mens selve skuffen er lavet af genanvendt stål. Komfuret er fra Asko.