Hjemme hos Szhirley: En bid af himmelen
Kom med indenfor i sangerinden Szhirley og hendes families hyggelige kolonihave i Dragør. Her udlever hun sin trang til originale Bjørn Wiinblad-loppefund og nyder at sætte børnene på græs, slikke solskin og kigge på stjernerne.
Szhirley udkommer med sit andet dansksprogede album, Timeglas, i år. Se mere på szhirley.dk eller følg hende på hendes instagramprofil @szhirleys, hvor hun dagligt opdaterer om sit arbejdsliv og kommer med personlige indlæg.
HVEM: Sangerinden Szhirley, hendes mand Mads Møller, der er musikproducer, og deres to sønner Elton på 5 og Bille på 2 år
HVAD: Kolonihavehus på 60 kvadratmeter
HVOR: I Dragør
Szhirley havde altid forestillet sig, at hun skulle have sin egen kolonihave. Selvfølgelig! En lille kolonihave er nemlig det perfekte kompromis, når man elsker byens liv og puls, men alligevel gerne vil have grønt græs under tæerne, når solen skinner. Det kan alle da forstå, ikke? Det kunne Szhirleys mand, dengang kæreste, Mads, bare ikke.
– Mads kunne slet ikke se det fede i det. Vi bor i byen, og det er her, vi skal være. Bum! Indtil vi fik vores ældste søn, Elton, og besøgte nogle venner i deres kolonihave. Det var en af de der lækre, varme sommerdage, og vi havde det skønt. Toårige Elton fes rundt som en øko-ko, der lige var blevet sat på græs, og der gik der altså et lys op for Mads, husker Szhirley. Nu skulle parret til at finde deres eget kolonihavehus, og pludselig var det Mads, der tog føringen, kørte rundt til haveforeningerne og så efter tomme huse. Jagten førte ham til Dragør, hvor der pludselig var bid.
– Mads gik rundt med lommelygte om aftenen og kiggede efter til salg-skilte på lågerne. En aften ringede han og sagde: “Jeg har fundet et, og jeg tror også, at her er hyggeligt om dagen”, fortæller Szhirley.
Prydbede og havenisser
Kolonihavehuset var på bare 40 kvadratmeter med en have fuld af prydbede og havenisser. Indenfor var der cigaræskestemning med plastictræværk på væggene og toilet i et tilstødende skur. Det afskrækkede dog ikke Szhirley og Mads, som brugte et par dage på at gå rundt i haveforeningen, snuse stemningen til sig og lytte efter flyene, der letter og lander i lufthavnen tæt ved. En varm augustdag slog de til og købte kolonihavehuset.
– Flyene, dem hører vi faktisk ikke mere. Jo, Thai Airways’ afgang ca. kl. 14.35, men det er også det eneste, siger Szhirley. Siden er huset blevet udvidet med en hems og 20 kvadratmeter, ligesom familien er blevet udvidet med lillebror Bille.
– Vores første sommer herude var helt magisk. Med lille Elton, der løb rundt på græsset, mens jeg drak te på terrassen. Der er kommet mange flere børnefamilier til på vejen, og ungerne har en fest, når de går fra have til have og tigger is, sodavand og æbler om sommeren. På den måde er kolonihavelivet virkelig dejligt, selvom det også er rart at gå ind i sin egen have og lukke lågen. Det er vigtigt for mig, når jeg er så meget på i mit arbejde, fortæller hun. Kolonihaven er på alle måder blevet det pusterum, som familien ønskede sig. Også indretningsmæssigt, hvor Szhirley slipper tøjlerne stilmæssigt.
– Her er nok lidt flere gamle ting – nogle fulgte med kolonihavehuset, andre har vi krejlet os til. Så længe vi holder os fra den kulørte loppestil men bliver i det sort-hvide, så fungerer det. Det her sted er ikke en forlængelse af vores lejlighed, og her er vi meget mere afslappede omkring møblerne og alt det græs og jord, ungerne slæber ind. Puderne bliver taget med ud i haven, og man skal i det hele taget bare kunne slappe af her. Sommeren er så kort i Danmark, og jeg føler virkelig, at vi får udnyttet den max her i kolonihaven. Vi er udenfor hele dagen, spiser og laver mad på terrassen, og jeg får ladet op med solskin helt ind i kroppen. Det er nok den israelske varmehungrende side af mig, der spiller ind der, fortæller Szhirley.
Bryllup i det fri
Sidste sommer holdt Szhirley og Mads deres bryllup i kolonihaven, hvor den lille have var overdækket med lyskæder, og 100 gæster fejrede parret på en af årets bedste solskinsdage. Kolonihavelivet er gået i blodet på både Szhirley og Mads, så intet føltes mere naturligt end at blive gift lige her under åben himmel.
– Et havebryllup er lige os – tilpas uformelt og festligt – og dagen blev mere end perfekt. Jeg kan huske en aften kort efter, hvor jeg sad herude, kiggede op på stjernerne og tænkte; Vi har ikke bare købt et kolonihavehus, vi har også købt en bid af himmelen. Der fulgte bare så meget mere med.
Spisekrogen her er sjældent i brug, for i kolonihaven spiser man da udenfor. På en regnvejrsdag eller kølig forårsaften er det dog alligevel rart at kunne sidde indenfor ved bordet. “Totempælen” er kunstneren Kasia Liljas værk.
TIP
Mads har selv lavet bordet af benene fra et gammelt havebord, der fulgte med huset, og en aflagt bordplade.
Den sorte retro-sofa er valgt, fordi den kan tåle et hårdt liv med småbørn, og puderne bliver ofte slæbt med ud på terrassen. Lampen er et loppefund, puderne er fundet i Illums Bolighus, og træuglen er fra Menu.
På hylden over sengen står børnenes kunst linet op sammen med hyggelig loppekeramik. Sengelampen er et loppefund, og sengetøjet er fra Ikea.
TIP
Har du også verdens mindste soveværelse? Så sæt en lang hylde over sengen til opbevaring og udstilling af mindre ting
På væggen hænger et hjerte med lys i, som er lånt af Szhirleys ven Allan, som hjalp med at pynte haven til brylluppet.
Snup ideen
Kopier en af de fem kreative løsninger fra Mads og Szhirleys hyggelige kolonihavehus.
1. Opbevaring under sengen
Szhirley og Mads har udnyttet pladsen under sengen til opbevaring ved at bygge en repos af Ikea-skuffemøbler. Alle de øvrige møbler er loppefund eller ting, som fulgte med huset. Wiinblad-relieffet var en bryllupsgave fra alle kollegaerne i revyen Tam Tam.
2. Fremhæv loppefund
Indretningen i kolonihavehuset er holdt i sort og hvid for at skabe en rolig ramme omkring loppefundene og fremhæve dem. Wiinbladskålen her er original.
3. Åbne køkkenhylder
… passer perfekt til at udstille samlingen af vintage køkkengrej. Her får Szhirley afløb for sin begejstring for Bjørn Wiinblad. Hjemme i lejligheden er der (næsten) intet med den finurlige Wiinblad-streg.
4. Sofabord som bænk
Omkring det hjemmelavede spisebord står hvide Syver-stole og en bænk, der i virkeligheden er et gammelt teak-sofabord. To forskellige hvide retro-pendler hænger over bordet.
5. Indbygget kunst
Kunstneren Kasia Liljas har malet på søjlen; “Jeg elsker hendes humoristiske stil og bad hende bare fyre den af. På et tidspunkt sagde hun: Jeg tænker at lave et par hængenosser ... Vi er heldigvis ikke så stramme i betrækket”, fortæller Szhirley.
► SE OGSÅ: Personligt byhus: Nyt liv i de gamle garager
► SE OGSÅ: Børneværelse: Værelset med det fantastiske træhus
► SE OGSÅ: Rækkehus i London: Kontrasternes paradis